devojka balansia na jednoj nozi na stubu u centru grada

Nadam se da će sledećih deset zanimljivosti koji slede vezanih za jogu da vam znače. U svakom slučaju smatram da novih saznanja tokom čitavog života nikada nije dosta.

 

  1. Prema tradicionalnom verovanju i spisima, Šiva je osnivač joge. On je osmislio sve joga položaje, kojih je na samom početku bilo 8.400.000. Taj broj označava broj inkarnacija kroz koje svaki pojedinac mora da prođe pre nego što dostigne oslobođenje iz ciklusa rađanja i smrti.

 

  1. Pawanmuktasana serija joga položaja služi za otklanjanje vetrova i gasova iz tela. Pawan znači vetar. Joga položaji iz ove serije su vrlo jednostavni, međutim sama serija je vrlo efikasna u regulisanju telesnih tečnosti.

Ovde možete naći tekst ,,Zašto je tako teško stupiti na put ličnog razvoja?”

 

  1. Swami Sivananda iz Rišikeša je o joga položajima i meditaciji rekao: ,,Morate biti u stanju da sedite u jednoj od meditativnih asana puna tri sata bez prekida i bez podrhtavanja tela. Samo tako ćete zagospodariti asanom. Tada možete vežbati više stadijume kontrole daha i meditacije.”

 

  1. Vajra označava naziv glavnog praničnog kanala koji je direktno povezan sa genito-urinarnim sistemom. U starim spisima je zapisano, da onaj koji može svesno kontrolisati ovaj kanal po volji, postaje veoma moćan. On reguliše seksualnu energiju u telu.

 

  1. Pozdrav Suncu se nije tradicionalno smatrala kao joga vežba, međutim to je odličan metod za opuštanje svih zglobova i mišića tela, kao i za masažu svih unutrašnjih organa. Pozdrav Suncu se sastoji od 12 povezanih položaja, od kojih svaki odgovara jednom od 12 znakova horoskopa. Sa svakim od položaja udružena je mantra, čije verbalno ili mentalno ponavljanje pojačava efekat vežbe.

 

  1. Nepročišćena krv ima tendenciju da se akumulira u području leđa, jer se tu cirkulacija usporava. Ovo smanjuje efikasnost mišića i nerava. Asane sa savijanjem unazad su korisne za cirkulaciju krvi, pročišćavaju je i obogaćuju.

 

Ovde možete naći tekst ,,Tehnika koja otklanja umor”

 

  1. U obrnutim položajima tela disanje postaje sporo i duboko. To maksimalno povećava izbacivanje ugljen dioksida i prijem kiseonika. Mnogi ljudi izgladnjuju svoja tela bez kiseonika, zbog površnog disanja. Obrnuti položaji podstiču pravilno disanje.

 

  1. Prana je eterična sila koja prožima ceo kosmos. Nalazi se u svemu živom i neživom. Prana je suptilnija od vazduha i može se definisati kao energetska osnova koja se nalazi u svemu u univerzumu.

 

  1. Swara joga je proučavanje daha. Ova nauka otkriva mnoge skrivene tajne o životu. Prateći veoma fine promene toka vazduha kroz nozdrve swara jogi je u stanju da sazna šta će se desiti u budućnosti.

 

  1. U Gherald Samhiti objašnjeno je ukupno 25 mudri, a mnoge od njih mogu da se praktikuju samo pod vođstvom kompetentnog gurua. Mudre omogućuju vežbaču da razvije svesnost tokova vitalne energije unutar suptilnog tela i da konačno postigne svesnu kontrolu nad ovim silama.

 

Namaste.

 

Autor: Uroš Martinović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *