jelka iza koje se vidi plavo nebo

Život je kao smjena godišnjih doba od kojih svako ima svoju posebnost i ljepotu. Skladni ples sa univerzumom u kome svaki korak oblikuje budućnost i svaka promjena ritma pruža mogućnosti za rast i razvoj. Stidljivi pupoljak izrasta u raskošni cvijet koji ustupa mjesto mirisnom, zrelom plodu.

U vezi sa reproduktivnim ciklusom, žena prolazi kroz nekoliko faza u životu – od prve menstruacije, preko seksualne i reproduktivne zrelosti do menopauze. Menopauza je prirodna tranzicija, ali dok neke žene lagano jedre kroz ovu fazu, druge se „bore“ sa viškom kilograma, anksioznošću, nesanicom, valunzima, depresijom. Bez obzira na broj i intenzitet simptoma, putovanje kroz ovaj period života je moguće učiniti lakšim. Pravilnom ishranom, odgovarajućom fizičkom aktivnošću, jednostavnim promjenama životnog stila i korišćenjem biljaka i cvjetnih esencija, većina neprijatnih simptoma menopauze se može svesti na minimum.

 

Podsetite se teksta Crijevna flora i anksioznost.

Ajurveda i menopauza

U periodu menopauze doše prolaze kroz velike promjene i disbalans doša u ovoj fazi može rezultirati različitim simptomima.

Vata simptomi– promjene raspoloženja, anksioznost, strah, nepravilan rad srca, nesanica, nadutost, bol u zglobovima, suva koža, smanjena koncentracija, gubitak koštanog tkiva…
Pitta simptomi – bijes, razdražljivost, sklonost kritici, noćno znojenje, akne, osip, valunzi, povišen krvni pritisak..
Kapha simptomi – dobijanje na težini, tromost, zadržavanje tečnosti, letargija, usporeno varenje, depresija, tuga, gubitak motivacije.

Menopauza je univerzalna pojava, ali je jedinstveno iskustvo za svaku ženu. Svaka žena svoju ishranu i način života treba da primjeri svojoj osnovnoj konstituciji i svom trenutnom stanju.

Opšte preporuke:

Jedite hranu koja sadrži fitoestrogene – integralne žitarice, mahunarke, lebleblije, soju, šparglu, slatki krompir, šargarepu, brokoli, grožđe, kruške, šljive, jagode, sjemenke lana i suncokreta, origano, muškatni oraščić, majčinu dušicu, kurkumu, peršun, bijeli luk..

 

Hranu bogatu kalcijumom: mlijeko i mliječne proizvode, zeleno lisnato povrće, kupus, brokoli, bademe, orahe, sjemenke suncokreta i susama, plodove mora, pomorandže

 

Od sunca uzmite dnevnu dozu vitamina D koji pomaže apsorpciju kalcijuma i sprečava osteoporozu.

 

Započnite dan kuvanim jabukama, suvim šljivama i smokvama. Koristite začine koji podstiču varenje i aposorpciju kao što su kumin, korijander, komorač, cimet, nana, kurkuma, kardamom, svježi đumbir, muškatni oraščić.

 

Pijte dovoljno vode, mlake ili sobne temeperature i čaj od kumina, korijandera i komorača. Pomješajte jednake količine sjemena kumina, korijandera i komorača. Kašičicu mješavine začina prelijte prokuvanom vodom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procijedite i pijte dok je toplo. Ovaj čaj je poznata ajurvedska formula. Podstiče varenje i ublažava probavne smetnje (nadutost, gasove, gorušicu), čisti urinarni trakt, pomaže u oslobađanju viška toplote i eliminaciji toksina.

 

Jedna kašičica svježeg aloe vera gela, uzeta tri puta dnevno, pomaže u prevenciji i olakšanju neprijatnih simptoma. Sok od nara sa dodatkom limete i čaj od nane donose olakšanje kod valunga. Sok od sveže cijeđene pomorandže s kašičicom meda i prstohvatom muškatnog oraščića može biti djelotvoran kod anksioznosti i ubrzanog rada srca. Čaj od kamilice smiruje anksioznost i nervozu, a šolja toplog mlijeka sa prstovatom muškatnog oraščića prije spavanja pomaže kod problema sa nesanicom.

 

Pravilna upotreba biljaka pomaže u jačanju i podmlađivanju reproduktivog sistema, balansiranju hormona, jačanju kardiovaskularnog, i nervnog sistema. Neke od preporučenih biljaka su: Shatavari, Ashwagandha, Gotu Kola, Licorice, Aloe Vera, Arjuna.

 

Redovna fizička aktivnost u toku menopauze je veoma važna, jer pomaže u izgradnji koštane mase, sprečava povećanje tjelesne težine i ublažava simptome stresa i anksioznosti. Jedna od efikasnih tehnika za balansiranje hormona je svakodnevno 15-minutno naizmjenično nosno disanje tzv. nadi shodhana. Usklađivanje kanala povezanih sa lijevom i desnom nozdrvom, pomaže da se usklade sile dualnosti u organizmu.

 

Podsetite se teksta Ajurveda i doše.

 

Cvijetne esencije i menopauza

Cvijetne esencije na nježan i siguran način pomažu u uspostavljanju unutrašnje ravnoteže, doprinoseći zdravom i uravnoteženom tijelu.

Walnut – pomaže da se lakše adaptiramo na promjene koje se dešavaju u periodu menopauze.
Scleranthus – vraća ravnotežu kod neobjašnjivih promjene raspoloženja
Impatiens – smanjuje nervozu i nestrpljenje.
Crab Apple – pomaže ženi da prihvati promjena koje se dešavaju na tijelu (višak kilograma, bore..)
Olive- vraća energiju kod stanja iscrpljenosti nastalog pretjeranom mentalnom ili fizičkom aktivnošču.
Aspen – pomaže u prevazilaženju stanja anksioznosti.
Mimulus – pomaže u prevazilaženju različitih strahova, kao što se strah od starenja, bolesti, samoće i sl..
Mustrad – pomaže u prevazilaženju depresivnih raspoloženja koja se pojavljuju bez vidljivog razloga.
Spisak navedenih esencija nije konačan i zavisi od individualnih potreba svake žene.

 

Pročitajte tekst o Nesanici.

 

Moje lično iskustvo, kai i iskustvo klijentkinja je pokazalo da je upotreba kombinacije cvjetnih esencija Impatiens i Scelanthus značajno smanjila učestalost i intenzitet valunga. Odvojite svakog dana vrijeme za sebe. Isključite TV, mobilni telefon, računar, isključite i sopstvene misli i opustite se. Smijte se, slušajte muziku, hodajte bosi, plešite na ljetnjem pljusku, budite u prirodi i udahnite život oko sebe. Period menopauze može biti vrijeme refleksije, inspiracije i kreativnosti. Vrijeme ponovnog povezivanja sa svojim autentičnim bićem i buđenja vječne unutrašnje ljepote koja prevazilazi okvire vremena. Zato, živite svoju menopauzu.

Iz knjige u pripremi ,,Porodična knjiga zdravlja”

 

Autor: Žana Burić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *