zelenis u casi soka na zutom stolnjaku

Prvi deo možete naći OVDE

Nažalost na temelju zaključaka prethodno pomenute literature, moderni nutricinosti često su uvjereni da detoksikacija ne postoji, odnosno da naši postupci ne utječu na detoksikaciju. Ono što pridonosi toj zabludi je da su pristupi detoksikaciji jako varijabilni, nestandardizirani i često kontroverzni u literaturi stoga nije lako pristupiti ovoj temi na ispravan način. Problem je što ne postoje prema mojim spoznajama standardizirane smjernice ili udžbenici kliničke prakse u kojima je jasno utvrđena detoksikacija prema čemu bi se mogla dalje usmjeriti istraživačka praksa. Znanstvena literatura po pitanju detoksikacije je vrlo oskudna stoga još ne možemo donositi kvalitetne zaključke o detoksikaciji ako ćemo suditi po njoj. S druge strane možemo vidjeti, iako ne objavljeno putem znanstvenih časopisa, da neke klinike imaju puno sistematičniji pristup, dugogodišnje iskustvo i rezultate s detoksikacijskim tretmanima.

Ja osobno na detoksikaciju gledam kao sustavan proces koji se sastoji od više djelova koji rade u koncertu i pomažu tijelu u vlastitom procesu čišćenja. Nešto što se provodi po potrebi ovisno od osobe do osobe, ne stalno već kroz neki kraći ili duži period dok se ne postignu određeni rezultati. Također prepoznajem da postoje više načina da se dođe do istog cilja kada je u pitanju detoksikacija. Primjerice uobičajeni tretmani za uklanjanje teških metala funkcionalne medicine su korištenje DMSA – dimerkaptosukcinska kiselina, DMPS – unithiol i EDTA. 2000. je u časopisu Alternative Medicine Review objavljen pregledni rad korištenja DMSA za kelaciju žive. Zaključak je da u usporedbi s drugim tretmanima DMSA rezultira najvećim izlučivanjem žive iz kvi, jetre, mozga, pluća, kostiju, mišića i slezene putem mokraće. Različite pristupe možemo vidjeti i kod uklanjanja nepoželjnih bakterija, gljivica i parazita iz gastrointestinalnog sustava. Bilje i njihovi spojevi koje ja predlažem su origano, timijan, artemizinin, berberin, ekstrakt sjemenki grejpa, češnjak.

Cjelovitu detoksifikaciju mogu činiti post (najbolje uz povrtne organske sokove ili od pšenične trave), infracrvena sauna (povlači gotovo 90% više toksina iz tijela nego regularna sauna), limfna masaža, tjelesna aktivnost (zbog pokretanja limfe, dišnog sustava), čista voda, hidrokolon terapija, terapija ozonom te prehrana. Svaki dio je jednako važan no prema potrebi se određuje što primjeniti. Primjerice ako patite od konstipacije ili opstipacije prvi korak je pročistiti crijeva nekom od metoda, poput navedene hidrokolon terapije. Crijeva trebaju funkcionirati kako treba kako bi se toksini koje jetra preradi i šalje za eliminaciju mogli odstraniti, inače bi stvari mogle krenuti van kroz kožu što je manje poželjno. Ako imate lošu probavu ili prehladu tada je post najvažniji korak i tako dalje. Ne treba zanemariti ni toksične misli i ljude u svom životu kojima smo izloženi i po tom pitanju djelovati.

 

Pročitajte test: ,,Sve o kavi – koristi, mane i još ponešto”

 

Prvi korak kod detoksikacije je uklanjanje što je moguće više uzročnika toksičnosti. Smatram da ljudi griješe kad se odluče primjerice par puta u godini otići na detox i time se malo očistiti, često pod time podrazumijevajući kompenziranje nekih svojih loših navika. Nakon što se obavi određena detoksikacija osoba treba nastaviti za zdravim životnim navikama, odnosno pravilno se hraniti uz povremeni post, redovito vježbati i eventualno korisiti saunu. Ostali tretmani su više specifični i nije ih potrebno stalno i sve koristiti.
Kompletna/potpuna detoksifikacija tijela može potrajati do sedam godina ali više od pola akomuliranih otpada može se očisiti iz tijela unutar prvih 7 dana detoksa. Potpuno liječenje i restoracija tijela može se podjeliti u ove faze:

1) Do 18mj. veliko probavno čišćenje s odstranjivanjem masnih depoa i kalcifikata
2) 18 do 24mj. duboko čišćenje tkiva i čišćenje zglobova
3) 2 do 5g. kosti, hrskavice, i daljnje čišćenje zglobova
4) 5 i pol do 6g. repozicioniranje organa i njihova obnova
5) 6 do 7g. čišćenje tkiva mozga, neurološko čišćenje

Spomenuo sam i prehranu. Organska cjelovita biljna (koliko je moguće sirova) prehrana je way to go na duge staze. Gledano iz perspektive nutricionizma proces detoksikacije se može potaknuti nekim namirnicama. Prva se gotovo uvijek pojavljue CHLORELA, zelena alga, izvrsna protiv teških metala i radijacije nanesene tijelu. Bogata je proteinima, klorofilom i mineralnim kompleksom koji magnetizmom privlači toksine, upija ih kao spužve i pomaže tijelu da ih izbaci iz organizma. Slijedi KAJANSKI PAPAR, točnije capsicum iz njega, koji potiče cirkulaciju i zagrijava tijelo, čineći da se tijelo znoji te pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Nakon njega dolazi ČEŠNJAK, kao najefikasnije sredstvo za riješavanje mikroba, pijesni i gljivica te njihovu eliminaciju iz tijela. Prava mala nuklearna bomba, stoga treba ići nježno s njime jer može negativno djelovati i na „dobre“ mikrobe. Potom imamo jestivu ZELENU GLINU koja je vrlo korisna za otklanjanje otrova iz tijela. Jednako važno bilo bi konzumirati organsko povrće iz porodice KRSTAŠICA (brokula, zelje, rotkvice, cvjetača..) zbog sumpora koje sadrže a koji može privući i ukloniti otrove i mutagene iz tijela.Za kraj ovog iscrpnog teksta rekao bi vam volite svoje tijelo, briniti o njemu jer je to vaš duhovni hram. Stara izreka „u zdravom tijelu zdrav duh“ itekako ima smisla. U suštini ono što ja prvo činim svako jutro je neka vrsta potpore tijelu dok se čisti.

 

Pročitajte tekst: ,,Nutritivne intervencije kod zakašnjele mišićne boli – DOMS”

 

Bilo da je to samo vježba disanja ili fizičke vježbe poput joge, možda voda s limunom i klorelom ili jednostavno sjedenje u miru i uspostavljanje zdravih, pozitivnih obrazaca razmišljanja za naredni dan znači puno. Neke novije spoznaje iznose ideju da je po pitanju zdravlja i dugog života važnije koliko dobro tijelo vrši detoksikaciju/čišćenje nego unos nutrijenata u tijelo da zadovoljimo njegove potrebe. Koliko učinkovito tijelo uklanja razne nusprodukte metabolizma i staničnog „otpada“ te vanjske toksine više određuje koliko ćemo zdravo i dugo živjeti nego koliko toga unosimo u sebe. Zato se post pokazao kao odličan način za produljenje životnog vijeka. Živimo u vremenima obilja hrane gdje je prevladavajuća ideja više, više i još više svega, pa tako i hrane a zapravo se i sama apsorpcija nutrijenata regulira količinom hrane koju unosimo. Budite zdravi, veseli & keep it clean.

 

 

Autor: Neven Kos

 

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *