covek koji koristi drogu sedi na ulici

Gde je granica između slabosti i strasti ka nečemu što uništava. Svetska zdravstvena organizacija je 1957 god. definisala narkomaniju kao stanje periodične ili hronične intoksikacije izazvane ponavljanim unošenjem droge.

Kako to destruktivno stanje definiše svoje ,,ništa” u ponekada i zauvek? Lepo su podelili zavisnost: u psihičku, fizičku i stanje rasta tolerancije, tj . da je potrebno sve više i više. Ništa nije vezano za ovo vreme, ništa nije bilo bolje u prošlosti, jer ljudska slabost nije označena vremenom.

 

Pročitajte tekst: ,,Zatvoreni u svom strahu”

 

Još pre Hrista u Egiptu, a posle i u staroj Grčkoj se uzgajao opijumski mak iz koga se skupljala bela tečnost – opijum. Opijum, kao narkotik je tada socijalno prihvaćen i koristio se i u medicinske svrhe, što je i Hipokrat priznavao. 1803 god. otkriva se aktivni sastojak opijuma – morfij, a prvi ga je sintetizovao engleski hemičar 1874-te god. I tako iz prirode, iz dobroga kreće razvoj ,,uništenja konzumenata” , opet ljudskom rukom napravljeno. Iz prirode i iz želje da se oslobodimo bola, napravili smo ,,novac” i ,,smrt”. Šta su davno, pri prvim upotrebama u medicinske svrhe zabeležili – brzo razvijanje tolerancije i zavisnosti.

 

Pročitajte tekst: ,,Uticaj promene godišnjih doba na nas”

 

Fantastična zarada na ljudskoj slabosti ne može apsolutno uništiti sve naše uništavaoce. Bolesno stanje koje vrlo brzo oboli celu porodicu. Bolesno stanje koje polako uništava nekoliko života u okolini. Svi znaju šta taj ,,neprijatelj” radi, ali i dalje je tu da ,,radi”. Tako polako, fino uđe u život već dovoljno načet crnilom i taj jedan tranutak, taj bljesak, napravi haos u suptilnom organizmu. Nije to loša navika, ne vezuje se za status ili pamet, već za nešto što u osobi izazove želju za izlazak iz svog trenutnog stanja, neznajući da kreće uništavanje sopstvenog sistema. Vrlo brzo i svoje okruženje zameni istim takvim bezvrednim strastima i jedni druge u tome fino podržavaju, propadajući sve više i više.

Telo je zaštićeno svojim omotaćem koji nas štiti od svega, naš prirodni ,,narkotik” endorfin. Endorfin koji nas dosta pošteđuje bola i uznemirenosti i ukoliko ga ima u našim prirodnim količinama, osoba je u dobrom raspoloženju, prirodno. Sve ono za čim posegnu da bi bili dobro, samo uništava taj prirodni sistem, uništava nervni sistem, nekada do te mere da osoba nije ni svesna u kom je stanju i kreće opsednutost i misli svojim opijatom.

 

Pročitajte tekst: ,,Nesanica”

Mnogo je teško najbližima, posmatračima koji žele da pomognu. O ovom problemu upravo i pišem zbog tog razumevanja ili nerazumevanja. Naravno da ne razumemo, ali naravno da ni osoba koja se uništava nema razumevanja, njoj je samo bolje u nesvesnom stanju. Da, krene iz želje da ne bude ,,pri čistoj svesti”, da ne bude u svom životu. Zašto oni ne mogu onako svesno i spontano kroz život? Svest je poremećena psihoaktivnim supstancama i one se zato tako zovu. Pa ne mogu i tu je početak.

 

 

Autor: Ivana Malenko

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *