covekovo telo prikazano mikroskopom

Šta je fascia?

Zamislite beličastu tanku paukovu mrežu koja se nalazi oko svakog organa, mišića, kosti u vašem telu, kao nekakva providna folija koja drži sve na svom mestu u telu.

U našem telu postoje četiri vrste tkiva: mišićno, nervno, epitelno i vezivno. Fascija je vezivno tkivo.

 

Komponente od kojih se sastoji fascija su:

Kolagen –  vrsta proteina čija su vlakna dugačka i jaka, mogu deset hiljada puta veću težinu da podnesu.

Elastin – koji omogućava da se tkiva istežu i apsorbuje šok, koji nastaje skakanjem i trčanjem .

Osnovna supstanca – ova supstanca omogućava mišićnim vlaknima da lako klize jedan preko drugog.

Pročitajte tekst: ,,Strah od pada u lebdećem vežbanju”

 

Svaki ožiljak nastao povredom fizički, operativni ožiljak ili emotivni ostaje upisan na fasciji, tada se njena struktura menja, npr. posle operacije povećava se kolagen i na tom mestu su smanjeni pokreti.

Svaki stres se stavlja u fasciju pa ćete nakon napornih i teških dana ili životnog perioda primetiti da su ukočena ramena, osećate leđa „kao kamen“, napetost u vratu, itd.

Fascija zahteva redovno kretanje i hidrataciju organizma, ali s obzirom na to da postoji više tipova ovog omotača, samim tim u našem telu se nalaze i teško pristupačni delovi pa je neophodan dublji kontakt sa tkivom. To su uglavnom poznate masaže, vežbanje sa rolerima i lopticama kao i jin joga, a ono što je posebno efikasno jeste Lebdeće vežbanje na svili, danas u svetu poznato kao Aerial joga.

 

Kako deluje svila (aerial hammock) na telo i fasiju ?

Ukoliko dođete na čas Lebdećeg vežbanja, prvo što će vam biti neobično jeste „žuljanje“ svile usled pritiska na telo. A to u stvari, svila pritiska  vašu fasciju, prodire duboko u tkivo, steže ga i nakon popuštanja vaša fascija je pokretljivija i podmazana, ali i za to treba imati postupnost odakle je najbolje početi i pod kojim uglom postavljati svilu ili mekšu tkaninu na mišić (www.ljuljanko.rs) kako ne bi telo doživelo stres i ubrzo zbog žuljanja odustane od te vežbe na platnu.

I ima jedan poseban detalj u Lebdećem sistemu vežbanja, a to je da kontinuirana kompresija svile na fasciju budi pohranjene emocije za koje nismo želeli znati jer nam je tako bilo lakše u određenom trenutku. Zato kada dođe onaj magični deo časa, a to je odmor u svili imamo osećaj kao da smo se oslobodili ili otpušili neki ventil i sada nam je lakše, nekada dođe i do suza u platnu jer je telo jako, jako dugo čuvalo stresove kao svojinu i sam osećaj lebdenja osim platna proizvela je i opuštena fascija.

Rad na fasciji je holistički pristup telu, a svila je potpuno nov pristup u radu sa fascijom. Tako se i sama svakim danom iznenadim  novim uvidima u radu sa svilom.

 

Autor : Ana Ninković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *