Tate, pročitajte pažljivo ovaj tekst! Obratite pažnju kolikooo ste važni za pravilan razvoj svog deteta. Skinite masku strogog oca i uživajte u društvu svoje dece, dok još uvek žele da budu u vašem društvu.

Značaj majke je nesumnjiv. Njena toplina, brižnost, dostupnost neophodna je za opstanak i zdravlje deteta. Međutim, zašto se tako malo govori o značaju uloge oca na razvoj deteta? Pa ON nije više samo hranitelj porodice i glava kuće. Muškarac, pre svega kroz zdrav odnos sa svojom partnerkom posredno utiče na emotivno stanje deteta.

Ako je majka zadovoljna u braku, ako vlada toplina, razmena emocija, postoji podrška, dete će se osećati sigurno i moći će da razvija poverenje, kako u roditelje, tako i u spoljašnji svet.

Svaki tata trebalo bi da zna:

Njegova uloga je nezamenljiva u razvoju deteta i majka je ne može nadoknaditi. Brojna istraživanja ukazuju na to da bi dete kasnije progovorilo ukoliko nema interakcije sa ocem. Dok se beba može smiriti samo na zvuk majčinog glasa, više zapamti reči koje je čulo od oca. Dakle tate, imate ogroman značaj kada se radi o razvoju jezičkih sposobnosti vašeg deteta.

Aktivna uključenost očeva doprinosi boljem kognitivnom funkcionisanju deteta. Trogodišnjaci koji aktivno provode vreme sa tatama, pokazuju bolju sposobnost kada je reč o snalaženju u novim situacijama, veću spremnost kada se radi o izazovima, vole da prilaze drugoj deci. Na školskom uzrastu imaju veća akademska postignuća i razvijenu unutrašnju motivaciju u odnosu na decu čiji očevi nisu aktivno uključeni.

 

Ovde možete naći tekst: ,,Da li se od pohvale raste?”

 

Nesumnjiv je značaj na emocionalni razvoj deteta. Deca koja odrastaju sa emocionalno dostupnim ocem imaju razvijeno samopoštovanje, zdravo samopouzdanje, lakše identifikuju svoje emocije a i emocije drugih osoba. Vladaju sobom, odnosno svojim ponašanjem kada su pod uticajem nekog snažnog osećanja, lakše se nose sa stresom, frustracijama, manje su podložni depresiji i ansioznim stanjima.

Sigurnost i poverenje u druge i okruženje upravo se razvija kroz odnos sa ocem. Još u ranom detenjistvu, sama igra dete – tata, podstiče kreativnost, spretnost, prijatna osećanja. Igra sa ocem je jedinstvena i razlikuje se od igranja sa majkama. A deca uživaju u njoj. Zato, tate, uživajte u različitim ulogama i slobodno pripremite neki kostim.

Otac je za dečake važan kao model za identifikaciju sa vlastitim polom, a za devojčice kao parametar za razumevanje suprotnog pola. Sinovi usvajaju različite modele ponašanja, koje kasnije primenjuju u različitim domenima i socijalnim interakcijama. U pubertetu, za devojčice tata postaje model koji će tražiti u svom partneru, ili kao što veću sličnost ocu ili kao što veću različitost od svog oca.

Dakle, tate, vaše svesno prisustvo je od izuzetnog značaja za psihosocijalni razvoj vašeg deteta, te stoga nemojte čekati „da poraste još malo“ kako biste se uključili u vaspitanje već još danas smislite nešto zanimljivo i obradujte vašeg mališana nekom aktivnošću.

 

 

Autor : Kristina Radenković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *