Hranu možemo razvrstavati po ukusu, po tome koliko šta volimo da jedemo, koliko nam neka hrana prija stomaku ili ne prija, po tome da li nam stvara zabavu grickanjem uz filmove i serije, po slatkom, slanom, kiselom i ljutom ukusu. A da li nekada biramo hranu koju ćemo jesti po boji i zašto?

Prva asocijacija kada pomislimo na zdravu ishranu svakako je zeleno voće i povrće (tekst2), a šta je sa ostalim bojama, sa žutim, plavim, crvenim ili belim voćem i povrćem?

Pretpostavićemo da boje imaju i različitu ulogu i dejstvo u našem orgaizmu tako da odmah možemo da rezimiramo da crvena boja, odnosno namirnice koje su crvene boje sadrže likopek koji može pomoći našem telu u oslobadjanju od slobodnih radikala, može čak do neke mere usporiti starenje i pomoći u spečavanju zgrušavanja krvi.

 

Ovde možete naći tekst: ,,Ishranom do lepote”

 

Jagode

Jedne od nasihi omiljenih vocki. Sadrže mnogo folne kiseline i vitamin C. Jagode takođe snižavaju loš (LDL) holesterol i pridonose zdravlju srca.

Crvena paprika

Crvene paprike su takođe odlican izvor  vitamina C. Ali, pored vitamin C i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za zdravlje kostiju, zuba i kože. Ljute papričice sadrže kapsaicin, koji im daje ljutinu, ublažava simptome artritisa i olakšava glavobolje.

Trešnje

Trešnje sadrze u sebi antocijanin zbog čega i imaju tu boju, to je snažan antioksidans koji ima blagotvorni učinak na krvotok. Osim antocijanina, trešnje sadrže melatonin koji pomaže protiv nesanice. Dovoljno je pojesti šaku trešanja dnevno da bismo lepo spavali. Koža trešanja sadrži mnogo vlakana koja pomažu u probavi i smanjuju rizik od raka debelog creva.

Paradajz

Bez ovog povrća ne može nijedna slata u toku leta da izostane!  Povrće koje krije brojne vitamine i minerale važne za zdravlje organizma. Najpoznatiji je likopen, snažan antioksidans koji je koristan u borbi protiv raka dojke i u očuvanja zdravlja srca. Učinak likopena se pojačava kuvanjem, tako da osim sirovog paradajza treba konzumirati i kuvana jela koja sadrže paradajz ili sos od paradajza. Sadrže i vitamin B6 koji je neophodan za zdravu kosu, oči i jetru, a pomaže i zdravlju nervnog sistema.

 Lubenica

Sočne lubenice su kao i paradajz izvrstan izvor likopena. Smanjuju rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila i slabovidosti. Pomažu u očuvanju zdravlja vena i smanjuju rizik od moždanog udara. Lubenice sadrže vrlo malo kalorija, ali mnogo kalijuma i magnezijuma ali su i savršeno osveženje.

 

Ovde možete naći tekst: ,,Ishranom do lepote 3”

 

U žutom voću i povrću postoji pigment beta karoten koji se sintetiše u vitamin A kada stigne do našeg tela. Jako važan vitamin ako želimo da očuvamo vid, a podignemo imunitet, takođe može dovesti do prevencije u gubljenju vida i starenja zbog dovoljne količine lutena i zeakeatina koje sadrže u sebi.

 

Kruška

Kruške bi trebalo da budu na prvom mestu kada je reč o izboru voća za jesen jer su odličan izvor topivih vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Osim toga, odličan su izvor bakra, kalijuma I fosfora.

Kaki

Ova japanska jabuka deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Pogotovu je preporucljiva osobama koje imaju problema sa venama. Plodovi su bogati vitaminom C i A, i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju na probavu. Plod kakija, ili sok, lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči.

Tikva

Postoji toliko različitih vrsta tikvi i sve sadrže mnoštvo vitamina: vitamine A, C, B6, K, folnu kiselinu, i kalijum. Ona tokođe sadrži i velike količine dijetalnih vlakana koja pomažu kod regulacije nivoa šećera u krvi.

Kajsije

Kajsije su bogate vitaminom A koji štiti naš vid i betakarotenom koji čuva kožu, a takođe sadrže i veliku količinu vitamina C. Kada je reč o magnezijumu važno je reći da kajsije sadrže oko 10 puta više magnezijuma od ostalog voća!

            Ananas

Ananas sadrži visoku koncentraciju vitamina C, A i vitamine B grupe, kao i pojedine minerale i mangan. Ananas sadrži i enzim bromelain koji ima antikancerogeno dejstvo i umnogome doprinosi poboljšanju zdravlja celokupnog organizma.

Dunja

Znam mnogo ljudi koji ne vole dinju ili je nikada nisu ni probali. To je zaista prava šteta jer sadrži velike količine vitamina C, cinka, kalijuma, bakra, gvožđa i dijetalnih vlakana. U zdravstvene benefiti ovog voća ubrajaju se zaštita kože od izlaganja suncu, pomoć pri mršavljenju i pozitivan uticaj kod prevencije nastanka kancerogenih ćelija.

Žuta paprika

Zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer ovaj vitamin stimuliše bele ćelije, uspešno se bori protiv infekcija i time jača imuni sistem. Osim obične slatke paprike, tu je i ljuta koja poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam čime pomaže u borbi protiv masnih naslaga i celulita

Nastaviće se…

 

 

Autor: Jelena Miladinović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *