Veoma često mi se dešava da se klijenti jave za reiki tretmane a da iz raznih razloga nisam  u mogućnosti da ih radim, što zbog distance, što zbog određenih vremenskih ograničenja. U svakom od ovih slučajeva ponudio sam daljinski reiki tretman, međutim, skoro u svakom slučaju pojavile su se kod njih nedoumice i pitanja tipa, da li to uopšte funkcioniše, hoće li nešto osetiti, kako treba da se ponašaju tokom tretmana i sl. U tekstu koji sledi potrudiću se da na konkretan način odgovorim na većinu uobičajenih pitanja koja se odnose na reiki tretmane na daljinu.

 

Kako funkcionišu reiki tretmani na daljinu?

Ni za jednu energiju, pa tako ni za reiki ne postoji granica u vremenu i prostoru. Sva ograničenja postoje samo u našem, ljudskom, umu i na žalost, zbog njih ne koristimo mnoge nama bogom dane sposobnosti.

Kao i tokom kontaktnog tretmana tako i kod daljinskog, reiki se pokreće namerom terapeuta (koji u ovom slučaju mora proći barem drugi stepen reiki obuke) i usmerava se ka klijentu. Da li će se ruke položiti direktno na telo, držati na nekoj distanci iznad tela ili će klijent i terapeut biti kilometrima udaljeni, za reiki je to nebitno.

Ovo se može porediti sa funkcionisanjem na primer TV, radio uređaja ili mobilnih telefona. Sliku i zvuk vidimo i čujemo, bez obzira na to što sam prijemnik nije u direktnom kontaktu putem kablova sa predajnikom. Energija se rasprostire i bez direktne veze, a o njoj uopšte ne razmišljamo dok gledamo neki film, slušamo muziku preko radija ili pak razgovaramo sa nekom osobom putem mobilnog telefona. Isti je slučaj i sa daljinskim reiki tretmanima. Veza između klijenta i terapeuta se uspostavlja na način koji klijentu – primaocu, ne mora ništa značiti a tiče se obuke drugog stepena reiki praktičara.

 

Zbog čega i u kojim slučajevima se odlučiti za daljinski reiki tretman?

Za daljinske reiki tretmane se možete odlučiti iz sledećih razloga:

 • ne postoji ograničenje u izboru reiki terpeuta, jer možete odabrati onoga koji se nalazi u drugom gradu ili čak državi.
 • ukoliko ste negde na putu i želite tretman od vašeg terapeuta koji vam u tom trenutku nije fizički dostupan.
 • ukoliko ste u takvom stanju da ne možete da se krećete i da odete na tretman kod reiki terapeuta.
 • ukoliko ćete se tokom tretmana osećati prijatnije i komfornije u svom domu.
 • daljinski reiki tretman je idealan za decu koja nemaju strpljenja da mirno leže na stolu za masažu približno sat vremena, koliko traje klasični reiki tretman.
 • daljinski reiki tretman idealan je i za kućne ljubimce, jer ih ne morate dovoditi u prostor u kojem se rade reiki tretmani.

 

,,Moja visoka osetljivost”

 

Da li postoje razlike u odnosu na direktni reiki tretman?

Da, postoje neke razlike u odnosu na direktni, kontaktni tretman, ali one nisu od suštinskog značaja. One se uglavnom svode na lični doživljaj direktnog kontakta sa reiki terapeutom, snažniji osećaj protoka reikija kroz telo i mogućnost direktne komunikacije sa terapeutom. Sve ostalo što se tiče dejstva i efekata reiki tretmana, je gotovo istovetno.

 

Šta je potrebno da reiki terapeut zna o vama pre izvođenja daljinskog reiki tretmana?

Ovo su neka od pitanja, koja bi vam i inače trebao postaviti svaki ozbiljan reiki terapeut, prilikom prvog, direktnog susreta sa vama:

Da li već imate iskustvo sa reiki tretmanima?

Zbog čega vam je reiki tretman potreban i kakav rezultat očekujete?

Da li je razlog za reiki tretman zdravstvenog karaktera?

Bolujete li od nečega i da li ste prethodno posetili lekara?

Koliko dugo bolujete?

Da li koristite neku medicinsku terapiju?

Da li imate ugrađen pejsmejker?

Da li bolujete od dijabetesa?

Da li bolujete od neke psihičke bolesti i da li kao terapiju koristite antidepresive?

Da li ste u prethodna 24 sata konzumirali alkohol?

Da li koristite opojna sredstva?

Da li tokom 24 sata nakon tretmana imate zakazanu operaciju, ili intervenciju na zubima, zbog čega bi ste morali da primite anesteziju?

Takođe, reiki terapeutu, da bi mogao da usmeri reiki tačno, baš na vas, potrebno je da zna vaše ime i prezime, koliko imate godina, kao i lokaciju na kojoj ćete se nalaziti tokom reiki tretmana.

Nekim Reiki terapeutima će biti lakše da se fokusiraju na vas, ukoliko imaju vašu fotografiju, što nije obavezno ali može pomoći.

 

,,Reiki za postizanje ciljeva”

 

U kojim slučajevima ne bi trebalo raditi daljinski reiki tretman?

Ukoliko imate ugrađen pejsmejker, reiki bi mogao uticati na njegov rad što bi moglo da se krajnje nepovoljno odrazi na vas. Takođe, reiki tretman se ne sprovodi u roku manjem od 24 sata pre očekivanog primanja bilo kakve anestezije, jer se u praksi pokazalo da reiki može uticati na to da anestezija ne deluje.

U oba ova slučaja je bolje raditi tretman arhanđeoskog reikija koji do sada nije pokazao nikakve kontraindikacije. O arhanđeoskom reikiju sam pisao u tekstu koji možete pročitati na ovom portalu.

 

Čega je potrebno da se pridržavate tokom daljinskog reiki tretmana?

Daljinski reiki tretman traje u proseku trideset minuta i za to vreme je potrebno da se pridržavate sledećih smernica:

 • bitno je da početkom tretmana budete budni, dok se ne uspostavi energetski tok, a kasnije možete slobodno zaspati ukoliko osetite potrebu.
 • u dogovoreno vreme nikako nemojte voziti auto ili bilo koje drugo prevozno sredstvo,
 • budete na lokaciji, koju ste prethodno rekli reiki terapeutu,
 • ukoliko postoji bilo kakva izmena u vezi toga gde se nalazite i šta radite u zakazano vreme, obavezno o tome obavestite svog reiki terapeuta,
 • obezbedite da vas niko ne uznemirava,
 • isključite mobilni telefon,
 • budite u komotnoj odeći koja vas neće žuljati i u kojoj ćete se osećati prijatno,
 • skinite nakit kako bi reiki neometano doticao u vaše telo,
 • možete se prethodno opustiti laganim istezanjem, vežbom disanja i sl.,
 • možete pustiti muziku koja će vas relaksirati, upaliti mirišljavi štapić ili sveću,
 • možete ležati ili sedeti, u zavisnosti kako se osećate prijatnije,
 • ukoliko sedite, neka tabani dodiruju pod,
 • noge i ruke ne smeju biti prekrštene,
 • možete se pokriti, ili pripremite prekrivač za slučaj da osetite hladnoću,
 • reiki može da snizi količinu šećera u krvi pa je dobro da imate uz sebe nešto slatko (kockicu šećera, bombonu, čokoladu…) pogotovo ako ste na terapiji insulinom.

 

,,Arhanđeoski reiki”

 

Šta je moguće da ćete osetiti tokom tretmana?

Reiki deluje preko energetskih kanala koji su za većinu ljudi nepoznanica i nemaju svest o njihovom postojanju, pa je zbog toga ovo pitanje jedno od najčešćih. Mnogi procesi u telu su prosečnoj osobi potpuno nepoznati i ne osećaju se fizičkim čulima, ali telo ipak funkcioniše. Tako je i sa reikijem. Bez obzira na to, da li tokom daljinskog tretmana osetite nešto ili ne, reiki će na vas delovati i tu nema mesta skepticizmu.

Ovo je krajnje individualno i zavisi od toga, koliko ste sposobni da osetite energetska kretanja kroz vaše telo. Senzacije mogu potpuno izostati a moguće je da osetite: toplotu, hladnoću, treperenje, trnce, pojačane emocije, potrebu da se smejete ili plačete. Moguće je i da će vam se dok držite oči zatvorene pojavljivati razne boje ili scene iz života.

Naglašavam još jednom, da je za ishod reiki tretmana potpuno nebitno da li ćete vi nešto osetiti ili nećete. To je bitno jedino vama ukoliko nemate poverenja u reiki terapeuta, što je opet samo do vas. U tom slučaju je najbolje da se poštedite svake sumnje i da se ne upuštate u daljinski reiki tretman.

Šta nakon tretmana?

Neposredno nakon tretmana, ili nakon buđenja ukoliko ste zaspali, razmrdajte se, osetite kako stopalima dodirujete pod, popijte čašu vode. Tokom narednog perioda pratite svoje emotivne i fizičke reakcije i po mogućnosti ih zapišite ili zapamtite, jer bi one mogle vašem reiki terapeutu biti od značaja za tok narednih tretmana.

 

Za sve dodatne informacije u vezi obuka-inicijacija, tretmana i konsultacija, možete kontaktirati autora teksta.

 

 

Autor: Denis Tomović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *