Najčešće pitanje koje se upućuje astrologu jeste usmereno ka ljubavnom statusu, potencijaloj vezi ili postojećem odnosu. Ništa neobično, s obzirom da svako ljudsko biće želi ponajviše da bude voljeno i da se ostvari sa ,,nekim’’.

Iz ugla astrologije je to još jače usmereno ka razmišljanjima prema ODNOSU, jer astrologija izučava odnos čoveka prema Nebu, vremenu, te tako i sve ostale odnose koji se manifestuju u Univerzumu oko nas, objedinjujući osnovnu tezu da je sve i nastalo od nekakvog odnosa. Sve religije sveta povezuje upravo mišljenje da je Ljubav – Božanska.

Tipične priče koje astrolog sluša skoro na dnevnom nivou jesu: ovaj znak se slaže sa mnom, ovaj se nikako ne slaže. Ima i boljih rečenica tipa: Kako je moguće da sam pročitao da se Lav slaže sa  mnom, ja sam Strelac, a ja ne podnosim Lavove…….ad infinitum. Iz čiste želje da malo približim ljudima koliko je to jedna kompleksna stvar a u isto vreme i relativna stvar: ’ko se sa kim slaže’?

Prvo, kada se govori u znacima, ljudi koriste isključivo samo jedan deo njihovog horoskopa koju znaju: Ja sam Blizanac, a on/ona je Vaga, u prevodu – Meni je Sunce u znaku Blizanca, a njoj/njemu je Sunce u Vagi. U prethodnom tekstu sam govorio o tome koliko je važno znati gotovo sve pozicije planeta u svom natalu, šta je dominantno postavljeno i kako to može jako da zavara utisak koji nam neko odaje da je u tom i tom znaku rođen.

Takođe, mi smo sačinjeni od svih 10 planeta, a Sunčani znak je tek jedna od tih. Kada bi nam ljubavna sudbina bila povezana jedino sa Sunčevim znakom, sudbina ljubavi bi bila verujte, nešto vrlo dosadno i tužno, a mi astrolozi ne bi ni postojali. Drugo, da li ste se zapitali ako ste uopšte pratili, zašto prečesto su nam partneri sa kojima smo ostvarili neku vezu, kakva god kvaliteta ona bila, totalno različiti jedni od drugih?

Tako i najčešće biva da su rođeni u znaku za koji nikada ne bi ni pomislili da se slaže sa vašim znakom!Naravno, postoje i izuzeci, da se nekome uglavnom ponavlja jedan te isti znak sa kojim ostvaruje bliskost. E, to je već zanimljivost koji govori o skrivenim zakonitostima koji nas povezuju sa astrologijom.

 

Ovde možete naći tekst ,,Šta je sve Uran u nama?”

 

Najpre, znaci su komplementarni kada se nađu sa znacima istog elementa:

  1. Vodeni – Rak, Škorpija, Ribe
  2. Zemljani – Bik, Devica, Jarac
  3. Vatreni – Ovan, Lav, Strelac
  4. Vazdušni – Blizanac, Vaga, Vodolija

 

Ovde bi važila deviza: Sličan se raduje sličnom!!!! Dabome, taj isti kvalitet koji znaci istog elementa poseduje se prepozna i daje osećaj kao da taj znak govori, radi ili se ponaša onako kako bi i vaš znak postupio. Odatle i osnovna popularna astrologija koja govori o slaganju sunčevih znakova.

Mada je ovo više tip slaganja – SARADNJA. Ova kompatibilnost po elementu je mnogo jača i razumljivija, da ne kažem ’astrološki dokaziva’, po pitanju polja ljubavi i podznaka. Da objasnim, ako ste rođeni u podznaku Bika, sasvim je verovatno da je vaša 5. kuća (koja govori i predbračnim ljubavima i uopšte načinu na koji volite i uživate) u znaku Device, ili makar zahvata nekim delom taj znak. Isto tako, ako ste podznak Devica, vaša 5. kuća može početi znakom Jarca, a pak ako ste rođeni u podznaku Jarca, 5. kuća je u znaku Bika.

Iz ovoga vidimo logiku zemljanih znakova, jer je 5. kuća prirodno – trigonska kuća od 1. kuće (podznaka), te tako često upravo u istom elementu znaka na ascedentu (podznak). Ali, šta ćemo ukoliko 5. kuća nije u znaku istog elementa, što se isto toliko često dešava, zato što znaci NISU jednako postavljeni u astrološkim kućama (ovo je vrlo komplikovana astrološka tema koju neću ni pokušati da objasnim).

Pa ipak, iz tog ugla posmatrano, ako ste podznak Rak, moglo bi se reći da vam odgovara neko ko ima Sunce u Škorpiji, jer je u tom slučaju njegovo Sunce u vašem natalu na mestu koje govori o ljubavi i zanosu. Da li sada počinjete da nazirete kompleksnost sinastrije i upoređivanja 2 horoskopa? Još zanimljivija situacija je sa našom dragom planetom VENEROM! Venera u našem horoskopu obavezno signifikuje ljubav, način na koji želimo da dobijamo ljubav, pa i okolnosti koji nas očekuju sutradan u braku, Vi možete biti rođeni u znaku Jarca, ali vaša Venera primera radi se u natalu našla u znaku Vodolije, što je nešto totalno drugačije od znaka Jarca.

Skoro pod obaveznim se dešava da nam u život dođe osoba koja je rođena u znaku u kome se nalazi naša natalna Venera, ili joj je pak podznak upravo u Venerinom znaku. Nije ovo kraj ne boj’te se, pogledajmo iz ugla Meseca. Mesec je nešto najintimnije što imamo u horoskopu, govori o načinu na koji volimo i na koji imamo životne navike stečene iz primarne porodice, te tako je vrlo važan u sinastriji, a Mesec se u natalu može naći u bilo kom znaku neovisno od vašeg sunčevog znaka. Jedna od mnogoooo astroloških kodova za slaganje 2 uporedna horoskopa jeste formula : Mesec na nečijem podznaku, ili Mesec u 7. kući partnera.

Da navedemo primer radi objašnjenja. Natus je rođen u znaku Ovna, podznak Blizanac, a ima Mesec u znaku Riba, dok je partner rođen u znaku Vodolije i ima podznak u znaku Ribe. Ovo bi bio primer kako dva horoskopa za koja niko ne bi pomislio da mogu biti zajedno, zapravo spaja MESEC!

Naravno, ovo je vrlo grubo objašnjeno, u astrologiji je to daleko dublje i kompleksnije. Po pravilu, nikada se 2 horoskopa ne spoje na osnovu samo jednog pokazatelja, već tu ima više faktora. Svako od nas ima svoju kuću ljubavi (5) kao i kuću partnerskog odnosa (7), a tako i osoba sa kojom smo, ima to isto u svom horoskopu.

Uopšte ne mora da znači da neko ’ulazi’ u naš horoskop sa svojim planetama, već mi ulazimo u njegov horoskop sa svojim planetama, te tako se osećamo voljeno i paženo od strane te osobe, jer predstavljamo upravo ono što ta osoba želi. Što je više uporednih aspekata, što više naš horoskop odgovara partnerovom, a i partnerov nama, time je veza jača, duža ili će preći brak. Eto zašto neko odgovara našim kriterijumima za brak, a neko ne.

 

Ovde možete naći tekst ,,Kad nas Saturn pritisne”

 

 

Kada već pominjem pojam – partnerska kuća 7 – to je već pitanje naše suprotnosti koja je postavljena nasuprot našeg podznaka. U mom pređašnjem tekstu : PAROVI SUPROTNOSTI, možete pročitati kako izgleda astrološka privlačnost sa tog nivoa prepoznavanja.

Ovo je vrlo kratak prikaz kako funkcioniše astrologija odnosa, ili ti uporedna astrologija, a za cilj sam imao samo da čitaocima predočim realno da se ne vode logikom: ovaj znak odgovara meni, ili još gore, ovaj znak mi ne odgovara. Pa ipak za kraj ću reći, svaki horoskop ima neku priču koja je najbolja po pitanju ljubavi, i onu koja je uslovno rečeno – najteža, od koje treba nešto važno naučiti.

Planete kojima su te priče predstavljene su deo nas, i nalaze se u znacima koje ne moraju imati nikakve veze sa našim sunčevim znakom. Bitno je prihvatiti da su svi astrološki znaci deo nas, ne odvajati nikoga, već svakoga smatrati prijateljem, a sve ostalo je Univerzum već mudro oblikovao za nas. Nešto više o vezama u kojima nešto ’bolno’ imamo da iskusimo u narednom tekstu!

 

 

Autor: Vojislav Perućica

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *