Crijeva i mozak komuniciraju kroz MGB (mikrobiom, crijeva, mozak) osu dvosmjernim komunikacijskim putevima. Oko 100 triliona mikroba koji pomažu varenje i metabolizam, sprečavaju infekciju i održavaju zdravlje crijeva, proizvode i neurohemikalije koje mogu uticati na mozak i promjene raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju. Takođe, sam poremećaj raspoloženja može drastično promijeniti mikrobiom.

Koncept crijeva- mozak ose se aktivno istražuje, a istraživanja su potvrdila da promjene u mikrobiomu crijeva povezane sa određenim kliničkim stanjima. Smatra se da upravo u ovim promjenama leže terapeutski potencijali.

S obzirom na to da postoje dokazi koji ukazuju na to da stres i nasilje negativno utiču na mikrobiom, raspoloženje, imunitet i tjelesne funkcije,  zdrava, podržavajuću crijevnu flora uključuje odgovarajuću ishranu, praćenje dnevnih i sezonskih ritmova, njegovanje nenasilnog ponašanja, mira i ljubavi i izbjegavanje prerjerane aktivnosti i stimulansa.

Prilagodite ishranu. Neka dio vaše ishrane bude:

Hrana bogata vlaknima: integralne žitarice, orašasti plodove, sjemenke, voće i povrće, mahunarke.

Uobičajena hrana koja hrani zdrave bakterije crijeva uključuje bijeli i crni luk, praziluk,  šparoge, banane, ječam, zob, jabuke, pšenične mekinje, korijen maslačka i mahunarke. Hrana bogata omega 3 masnim kisjelinama: masna riba (tuna, losos, sardina, bakalar, skuša), lanene i čija sjemenke, orasi

Hrana bogata polifenolima: kakao, zeleni čaj, maslinovo ulje, bobičasto voće.

Uzmite probiotike:

U studiju sprovedenoj u Holandiji 2011 godine, kod učesnika koji su uzimali probiotike, znatno su smanjene negativne misli i zabrinutost, za razliku od onih koji su uzimalo placebo.

Jedite fermentisanu hranu (kisjeli kupus, jogurt, kefir, kombuha, miso, sir..)

Nekoliko studija povezalo je probiotičke kulture Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum sa smanjenjem simptoma anksioznosti i depresije. Oba probiotika nalaze se u fermentisanim namirnicama.

 

Podsetite se teksta Ajurveda i doše.

 

Koristite kurkumu:

U studiji iz 2014 godine se navodi je da kurkuma (Curcuma longa) igra važnu ulogu u crijeva-mozak osi, u vezi sa raspoloženjem i sa stresom povezanim crijevnim problemima.

Možete je dodavati hrani kao začin, pripremiti kao čaj, dodati mlijeku ili pomiješati sa medom. Dodatkom crnog bibera (u odnosu 10:1) povećava bioraspoloživost kurkume. Dnevna doza suvog korijena iznosi 1-10 gm. (Pole)

Mjere opreza: trudnoća, akutna žutica, obstrukcija žučnog kanala, visoka Pitta.

Izbjegavajte:

Prerađenu i konzervisanu hranu, rafinisane šećere i brašno, vještačke zaslađivače, gazirana pića i hladne napitke, naročito uz obrok.

Čudesna Triphala

Iako najpoznatija po svojoj upotrebi kao blagi crijevni tonik koji pomaže varenje i podržava redovno pražnjenje crijeva, Triphala u ajurvedi ima široku upotrebu. Možete je koristiti za ispiranje grla, pranje kose, ispiranje očiju, liječenje rana, podstiče detoksifikaciju, zdravo mršavljenje, imuni sistem, hrani, jača i podmlađuje čitavo tijelo. Polifenoli u Triphali moduliraju mikrobiom crijeva i na taj način podstiču rast korisnih bifidobacterija i laktobacila, a istovremeno inhibiraju rast nepoželjnih mikroba u crijevima.

Upotreba: ½ kašičice Triphale u prahu pomiješati sa mlakom vodom i piti pola sata prije spavanja ili ujutro odmah nakon ustajanja. Ako jutarnja doza Triphale izaziva nelagodu u stomaku, uzmite je sa obrokom ili posle njega.

Mjere opreza: trudnoća.

 

Pročitajte tekst o Nesanici.

 

Vježbajte. Naše bakterije u crijevima funkcionišu najbolje kada redovno vježbamo, jer redovno vježbanje unaprjeđuje biološku raznolikost naše crijevne flore.  Smanjite nivo stresa. Stres igra važnu ulogu u zdravlju crijeva. Da smanjite nivo stresa, praktikujte tehnike disanja i opuštanja, vodite dnevnik, čitajte, budite kreativni. Izbjegavajte pretjerano korišćenje stimulansa. Koristite odgovarajuću kombinaciju cvjetnih esencija.

 

Ljekoviti čaj za crijeva:

1 kašičica korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis)

1 kašičica lista bokvice (Plantago major, P. lanceolata)

1 štapić cimeta (Cinnamomum verum, Cinnamomum cassia)

1 zvjezdasti anis (Illicium verum) ili ½ kašičice sjemena anisa (Pimpinella anisum)

½ kašičice latica ruže (Rosa spp.)

½ kašičice korjena sladića (Glycyrrhiza glabra)

½ l vode.

 

Sve sastojke preliti toplom vodom i ostaviti da odstoje najmanje 1 sat. Procijediti i piti u toku dana. Iz knjige u pripremi „Porodična knjiga zdravlja“.

 

 

Autor: Žana Burić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *