Setite se svog detinjstva, šta su vas učili na času likovnog, na koji način su vas podsticali da se razvijate i budete kreativni. Način na koji ste lepili oblike na papir, pažljivo bojili prirodu i zagledali oko sebe i u tuđi rad u potrazi za inspiracijom. To je bilo bezbrižno vreme, ali da li pronalazite i dan-danas to malo bezbrižno biće u sebi? Da li ga negujete i na koji način?

Postavljam ova pitanja zato što je umetnost za neke ljude beg od stvarnosti, a za druge je divna igra puna otkrovenja i spoznaje sopstvenog bića.

Mnogo puta do sada smo vas podsećali na to koliko je važno reciklirati i kako svako od nas treba da doprinese čistijoj i boljoj planeti, ali ovog puta se osvrćem na kreativnu stranu reciklaže, kojoj se pridružuju umetnici širom sveta.

Tekst ,,Problemi današnjice – zagađenost vode” možete naći OVDE.

Sve je počelo 2008. godine u Lankasteru, na inicijativu dvoje umetnika koji su pokrenuli priču o upotrebi materijala za reciklažu u svrhu pravljenja umetničkih dela. Počeli su od malog podruma sa puno doniranog materijala, a danas imaju razvijen biznis i veliki prostor u kome organizuju radionice skoro svakog radnog dana na kojima upravo uče ljude kako da budu kreativni sa recikliranim materijalom, a zovu se Art of recycle.

Razni su motivi, a razlikujemo se i mi kao ljudi.

Jedna umetnica se setila kako može da zaštiti decu od nasilja na ulicama koje je divljalo devedesetih godina Los Anđelesom. Lin Evola-Smidtje ubedila zvaničnike da daju oružje koje bi se potom istopilo i koristilo za pravljenje skulptura i to uglavnom metalnih anđela.

 

izvor: 11 Artists Doing Amazing Things With Recycled Materials
Pročitajte tekst: ,,Štampa bez granica”

 

Sledeća je Michelle Reader, koja se preko 20 godina bavi izradom skulptura od delova igračaka, satova i raznog industrijskog otpada.

 

izvor: Art from Rubbish by Michelle Reader

 

S druge strane, neki koriste plastiku i fine deliće od recikliranog materijala kako bi upotpunili i ulepšali svoju umetnost, kao što je uradila Laura J Antebi.

 

izvor: The wire studio
Informišite se: ,,Koliko znate o plastici?”

 

Svi smo mi umetnici na svoj način, samo nemojte prestati da stvarate, rizikujete da se dete u vama uplaši i povuče. 🙂

 

 

Autor: Verica Petrašinović – Ekoblog

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *