Dolaskom nekih novih generacija sve je veća osviještenost o važnosti balansa između poslovnog i privatnog okruženja. Menadžment tvrtki ako želi biti ukorak s vremenom i potrebama svojih zaposlenika okreću se prema novim mogućnostima i programima koji se nude na tržištu.

Zastarjelo pogled na zaposlenike kao  na trošak modernu tvrtku dovodi u položaj u kojem ona ne raste. Zadovoljni zaposlenici tvrtki nude svoje kompetencije, resurse, svoju strast i volju da s tvrtkom žive i rastu.

Praksa Mindfulness jedna je od trenutno najaktualnijih tehnika. Iza nje stoje mnoga istraživanja koja pokazuju dobrobiti prakticiranja. Psiholozi je koriste u svome radu. Tehnika koja bez nuspojava uspostavlja red u organizmu. Mindfulness je praksa  usmjerene pozornosti. Dva krila svijesti.

Jedno krilo je Mindfulness ili svijet o onome što vidimo, prepoznajemo, što osjećamo što se događa upravo sada u nama.

Drugo krilo je suosjećanje. Da štogod da se događalo u nama prema tome se odnosimo sa suosjećanjem i nježnošću.

 

Saznajte: ,,Kako stvoriti radost koja nam nedostaje?”

 

Mindfulness je poput bilo koje druge vještine koje želimo naučiti. Potrebno je  da budemo dovoljno otvoreni da se upoznamo s njom i da je prakticiramo.

Nedavno su me pitali koje sam benefite osvijestila radom na sebi. Fokusiranija sam, smirenija, dosljednije obavljam radne zadatke, ne shvaćam stvari osobno, nježnija sam prema sebi, unutarnji kritičar je puno manji i prepoznajem ga u situacijama u kojima me želi zaustaviti. Bolja  prema svojoj okolini svojim, prijateljima, radnim suradnicima. Timski rad mi sada nije više izazov. Bolje spavam. Postavljam granice. Stres mi više nije pokretač.  Zadovoljna sam sobom.

Kada naučimo prakticirati Mindfulness možemo ga upotrijebiti u bilo kojoj situaciji, na bilo kojem mjestu bilo da smo sami ili okruženi ljudima. Mindfulness postaje životni stil i dio bez kojeg ne možete.

Sjetite se kada ste počinjali vježbati ili piti kavu bez šećera na početku je bilo teško, tlaka, nije vam bilo fino, nije vam se dalo. S vremenom i predanošću postalo je dio vaše rutine bez koje ne možete zamisliti dan.

Tako je i s mindfulness praksom. Kada shvatite dobrobiti, kada postane dio vas ne možete bez nje. I što je najljepše dobro je za vas i za vašu okolinu. Vi postajete sretniji, zadovoljniji ispunjeniji i te osjećaje prenosite na osobe, radne izazove, aktivnosti.

 

Dobrobiti mindfulness prakse  na radnom mjestu

Smanjenje stresa – jedan od najvećih dobrobiti Mindfulness. Stres smanjuje produktivnost i sposobnost angažmana i fokusiranosti.

Kako bi se uhvatili ukoštac sa stresom na poslu neke od najvećih kompanija na ovome svijetu poput Apple, Google, Mayo clinic svojim zaposlenicima nude mindfulness trening kako bi se naučili nositi sa stresom i poboljšali angažman na poslu. Mindfulness je važan dio strategije borbe protiv stresa na poslu.

 

Pročitajte tekst ,,Ono što je dobro za mene, nije nužno dobro i za tebe”

 

Sposobnost upijanja novih informacija

Znanost je dokazala kada dopustimo mozgu da se odmori od rješavanja problema, kritičkog razmišljanja stvaramo prostor za mogućnost učenja i kreativnost. Kada se preopteretimo informacija, zadatcima uslijed ne uzimanja odmora  dolazi do povećanog stresa i ne možemo razmišljati iscrpljeni smo. Mindfulness je vježba za mozak.  U trenutku prakticiranja odmaramo mozak i fokusirani smo na senzacije, zvukove ili disanje  koji nas drže da budemo prisutni u sadašnjem trenutku.

 

Pročitajte tekst: ,,Zašto ostajemo na poslu koji ne volimo?”

Rješavanje problema

Mindfulness nam pomaze da budemo fokusirani i da smo sposobni pogledati stvari iz drugog kuta. Kada imamo nemiran um i puno  misli teško nam je naći rješenje unutar svega toga. Kao da od šume ne vidimo drvo. Kada umirimo um tada se distanciramo od distrakcija ometanja koje inače radi naš um i sposobni smo naći rješenje ili novi kut gledanja na problem.

Nabrojala sam neke od dobrobiti Mindfulness. Life – work balance postala je naša potreba. Gotovo je nemoguće odvojiti ta dva segmenta života.

Kada smo zadovoljni na poslu to prenosimo i na naš privatni život. Mindfulness nam može pomoći da živimo manje stresan, ispunjeniji i zadovoljniji život.

Pročitala sam da je Dr. Toljan napisala nemojte čekati 15 godina da vam doktor da upitnicu da idete na mindfulness. Učinite nešto za sebe danas. Mindfulness je vještina koja se uči. Može se učiti u grupi, individualno, putem Skajpa.

 

 

Autor: Dubravka Fazlić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *