Postoji mnogo različitih tipova kose, a svi želimo ono što je najbolje za našu kosu. Konačno, kosa je često jedan od najistaknutijih aspekata čovekove fizičke pojave, zajedno sa licem.

Pošto nam je svima stalo do lepog izgleda kose, ne bi postojala industrija za negu kose s više milijardi dolara koja bi svoje proizvode plasirala na tržište. Problem je što mnogi od tih proizvoda sadrže štetne hemikalije koje mogu imati vrlo štetan uticaj na kosu i na osetljive unutrašnje sisteme poput endokrinog i nervnog. Nažalost, većina proizvoda za kosu uspeva tretirati kosu površinski – a ponekad i samo privremeno – često oštećujući njenu strukturu.

 

Ajurvedski pristup je drugačiji. Ajurvedska nega kose koristi proizvode i strategije lečenja koji su 100% prirodni, a ajurvedska tradicija je suštinski holistička. Bez obzira na to da li ste odabrali tematski tretman za kosu, ajurveda ima za cilj rešiti izvorni uzrok problema – koji često potiče ispod površine.

U stvari, jedan od temeljnih principa ajurvede je da snaga agni (digestivna vatra) određuje kvalitet ishrane koju dobijaju organi i tkiva u celom telu, uključujući i kosu.

Prema ajurvedi, zdravlje kose započinje s hranom koju jedemo i duboko zavisi od naše digestivne vatre, kao i od zdravlja svakog drugog tkiva i organa. U skladu s tim, naša su tela izuzetno inteligentna, a unutrašnji sistemi izvrsno međusobno povezani, pa na našu kosu mogu uticati i neravnoteže izvan digestivnig trakta, jedinstvene lične i nasledne karakteristike, kao i naš nivo stresa i ukupni kvalitet života.

 

Kosa, kada je zdrava, odražava našu konstituciju(došu) –  vatu, pittu i kaphu. A s obzirom na to da u našem sistemu imamo sve tri doše, potpuno je jasno  da naša kosa odražava stanje sve tri doše. Verovatno ćete prepoznati osobine najmanje dve doše u vašoj kosi, a možda i sve tri.

 

Saznajte: ,,Kako uopšte meditirati?”

 

Zdrava kosa Vata tipa relativno je tanka, ali često i malo grublja, može biti ravna, kovrdžava ili kombinacija oboje, brzo raste i može biti pomalo bez oblika (teško se oblikuje). Zdrava Pitta kosa je ravna, meka,lako se oblikuje i umerene debljine, ali vrlo fina. Zdrava kosa tipa Kapha obično je talasasta, sjajna, puna, jaka, gruba i gusta.

Ako vam je zdravlje kose trenutno ugroženo, važno je proceniti vaš prirodni tip kose na temelju vaših životnih navika, pre nego što primetite da se kosa počinje menjati. Moramo naučiti i slaviti našu jedinstvenu prirodnu lepotu kose,baš takvu kakvu nam je podarila majka priroda.

 

Prekomerna Vata uzrokuje da je kosa suva, lomljiva i bez sjaja. Takođe, prouzrokuje tanku kosu, ispada u većoj količini, postaje kraća i teže izrasta, s ispucalim krajevima.

Prekomerna Pitta uzrokuje prekomernu toplinu u folikulima kose, što može oštetiti kosu i dovesti do preranog istanjivanja, ranog sedenja i ćelavosti. Toplina u folikulima kose često je praćena toplotom u glavi.

Višak Kaphe uzrokuje prekomernu masnoću, kao i preteran rast kose.

 

Prema ajurvedi, kosa je nusprodukt koštanog tkiva, kao i nokti i zubi, zbog čega su ova tkiva usko povezana. Kosa je takođe povezana s nervnim sistemom i crevima, pa ako se zdravlje bilo kojeg od tih tkiva pogorša, kosa će verovatno postati slabija. Slično tome, ako je kvalitet prehrane loš, loše će uticati na kosu. Ajurvedski pristup telu kao celini može biti beskrajno efektniji od samog površinskog tretmana kose.

 

U svom korenu, ajurvedska nega kose uglavnom se odnosi na podmlađivanje iznutra i spolja. Ajurveda ima čitavu lepezu učenja koja je posvećena pomlađivanju (rasayana, na sanskrtu), što predstavlja praksu pružanja duboke ishrane tkiva (na ćelijskom nivou) kako bi se pokrenulo ozdravljenje i regeneracija telesnih tkiva i celog sistema. Usko povezana s ovim konceptom pomlađivanja je uloga anupane, čestice koja pomaže u „prenošenju“ lekovitog bilja iz ulja i lekova dublje u tkiva.

 

-Biljke za kosu koje se nalaze u sastavu ajurvedskih ulja:

Bhringaraj.

Inače poznata i kao “vladar kose”, bhringaraj je biljka za hlađenje koja ima jako delovanje prema korenu kose. Dugo je cenjena zbog svoje sposobnosti da potiče obilni rast kose, štiti prirodnu boju i sjaj kose, a istovremeno hladi glavu i smiruje um. Iako balansira sve tri doše, njegova rashladna priroda daje bhringaraju poseban kapacitet za smirivanje viška pitte, koja može spaliti folikule dlake, oštetiti kosu i uzrokovati rano sedenje ili gubitak kose.

Amalaki.

Amalaki je jedan od tri sastojka triphale. To je moćan pomlađujući, visoko koncentrisani izvor prirodnih antioksidanata, a ima snažno delovanje na kosu i kosti – što ga čini odličnim dodatkom svim terapijama za negu kose. Amalaki, također snažno hladeći, posebno umiruje pittu, pomaže u uklanjanju suvišne topline iz digestivnog trakta m, dok nežno potiče uklanjanje toksina.

Triphala.

Ova formula (koja uključuje amalaki) nudi snažan izvor pomlađivanja i detoksikacije. Triphala posebno nudi duboku potporu digestivnom traktu i može poboljšati prehranu tkiva u celom telu, što neizbežni hrani kosu.

Brahmi.

Brahmi je veoma cenjen zbog svoje sposobnosti hlađenja i smirivanja uma, potičući balans i mir. Zanimljivo je da deluje i kao supstanca za pomlađivanje pa deluje na digestivni trakt, vlasište i kosu, što ga čini odličnom podrškom za bilo koji tretman u negi kose.

 

Nanesite toplo ulje na vlasište i kosu jednom nedeljno. Masažom vlasišta i kose  se hrane ćelije, pomlađuje suva kosa, podstiče se cirkulacija vlasišta i rast kose. Ulje takođe pomaže prirodnom čišćenju i detoksifikaciji vlasišta i korena kose, a zanimljivo je da se ovim putem čisti jetra.

Jednostavno stavite ulje u malu posudu, umočite vrhove jedne ruke u ulje, a drugom rukom razdelite kosu na vrhu glave, a ulje nanesite na vlasište do krajeva. Na kraju provedite nekoliko minuta masirajući vlasište malim, kružnim pokretima kako biste podstaknuli cirkulaciju i absorpciju ulja. Nakon što to učinite, ostavite da ulje odstoji trideset minuta ili duže. Neki vole ostaviti ulje preko noći, ali ako to učinite, svakako na neki način zaštitite svoju posteljinu. Kad ste spremni ukloniti ulje, pre vlaženja kose nanesite nežni šampon i isperite mlakom vodom pod tušem. Ako je potrebno, ponovite opet ispiranje.

 

Saznajte: ,,7 antiejdž koraka za prolećni ajurvedski detoks”

 

Negujte kosu zdravom prehranom, konzumiranjem svežih, celovitih namirnica a minimiziranje prerađene hrane i šećera može značajni poboljšati zdravlje celog organizma. Poboljšajte ovu osnovnu zdravu ishranu odgovarajućim vlaknima iz svežeg voća i povrća, zajedno sa zdravim belančevinama i mastima.

Pored toga, postoji niz namirnica bogatih hranjivim materijama koje posebno podupiru zdravlje kose, poput svežih, organskih mlečnih proizvoda (nehomogenizovano integralno mleko, nefermentisovani sirevi i sveži, nemasni jogurti), šargarepe, repe, zelenila (poput kelja, španata, susamovij semenki i tahinija, semenki suncokreta, kokosa, kokosove vode i ghee-a.

Osim toga, korišćenje začina poput kumina, crnog bibera i kurkume pomoći će jačanju i zdravlju kose. Jednako je važno ostati hidriran pijući puno vode tokom dana. To pomaže u optimalizaciji zdravlja digestivnog trakta i krvotoka i ojačava sposobnost tela da se regeneriše.

Takođe, da bi se redukovao stres is tela, rano ujutro je često idealno vreme za meditaciju, tehnike disanja i asane. Ove prakse, u bilo koje doba dana pokazaće se korisnim. Čak i deset do petnaest minuta može biti jako značajno.

Odgovarajuća vežba jednako je važna kao i provođenje vremena sa sobom u tišini.

Odvojite vreme za sebe jer telo je hram vaše duše!

 

 

Autor: Monja Švec

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *