Bilo koja promena nas ne ostavlja onako kako nas je našla, ni nas ni prirodu, ni kompletan ekosistem.

Polako iz leta idemo u jesen i ovi jesenji dani su period naše tranzicije. Sunce, visoke temperature, duge dane, polako ostavljamo iza sebe i već gazimo nekim žutim lišćima. Kako sama slika ima svoje obožavaoce i nekome su kraći dani i kiša, ulazak romantike u život, a neko u svemu tome traži zračak sunca. Tako se priroda prilagođava, ali i naše telo i naša duša.

 

,,Lenja creva, opstipacija, konstipacija” pročitajte OVDE.

 

Kako se priroda menja to donekle i znamo, a kakve će promene to izazvati u nama i na nama, to nam je uvek neizvesno i ja ne bih volela da ih očekujete, kao i bilo šta u životu. Očekujte, ako se sada radujete, evo baš sada tome.

Nikada nisam, čak i u vremenu kada nisam bila toliki istraživač ljudi i naših života, pravila statistiku uticaja promena na nas. Promene utiču, ali smo mi glavni u toj jeseni, u tom letu. Septembar je sinonim žutog lišća i njego padanje i vezuju za jake emocije sete, tuge, tmurnih boja slike života, neraspoloženje, napetost, gubitak sna…

Do osamdesetih godina nismo ni znali za tu vezu i uticaj vremena i meteoroloških prilika i možda je nekome do tada bilo lakše. Žene su podložnije tom jesenjem fenomenu depresivnog stanja. Naučnici tvrde da je to zbog hormona, a ja se okrećem i onoj našoj emotivnoj prirodi, onome kako nas je sama priroda stvorila za sva godišnja doba. Manjak svetlosti u jesen utiče na manje svetlosti u oku koje prenosi manje svetlosti mozgu i luči se manje hormona sreće. Meni je to lično poznato po buđenju. Mračnije jutro i teže u akciju.

 

,,Antibiotici” pročitajte OVDE.

Jesen prija muškarcima i njihovom testosteronu, koji je tada na vrhuncu, a prelazak u zatvoreno možemo i mi žene iskoristiti za usresređenost na odnose, na jedno drugo. Možemo sve češći  boravak u zatvorenom preobraziti u misli, koje su mnogo produktivnije u zatvorenom i tamnom prostoru. Priroda polako usporava, usporava i nas po prirodi stvari, ali se ja kao Homeopata uvek okrećem onom čudnom i retkom, jer tu je suština.

Nesanica zbog pasivnosti može biti jedan od nus pojava promene, a i zbog češćih misli o prolaznosti gledajući ogoljene grane. U svim godišnjim dobima smo mi – mi, a do sada znamo da nam leto nije garancija za lepo, niti zima za teži period, zato osećajmo. Osećajmo sebe tu u ovom godišnjem dobu i poštujmo želje svoga tela i duše, bez analize, jer oni najbolje znaju šta nam prija i u kom smo dobu.

 

,,Nesanica” pročitajte OVDE.

 

Misli, upravo obrnuto, samo posmatrajte i ne poštujte ih, jer ih ima mnogo i menjaju se mnogo češće, a ako se već za njih kačite, kačite se za one dobre. Dozvolite sebi sve. Meni su upravo svi vaši osećaji bitni, a uticaj godišnjeg doba, vremena i temperature, posmatram kao modalitete pri izboru homeopatskog sredstva i znam koliko nekome prija Sunce u jesen i koliko je njegovoj primarnoj tegobi tada zaista lakše.

 

 

Autor: Ivana Malenko

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *