Radost, radost, što u meni stvara radost, što me čini radosnom? Da li je to novi parfem ruž, naočale, cipele ili još jedna torba. Nove čaše, prekrivač, još jedna biljka, krema ili sjajilo za usta.. toliko toga imam na izbor i sve sam isprobala, kupila,  nagomilala. Napravila sam to jedanput, dvaput, triput.

Nikako da to stanje radosti postane stalno. Trenutno me zadovolje sve te stvarčice i opet ona neka praznina koju ispunjavam, novom kupovinom, novom edukacijom, hranom, cigaretama, putovanjem ili traženjem stalne akcije u životu. Tako da nikad nisam sama i da se ne pitam kako stvoriti radost koja nam nedostaje.

 

Tekst ,,Kako se nositi sa stresom na poslu?” pročitajte OVDE.

 

Tražila sam tražila i našla. Kada sam zatvorila oči i pogledala unutar sebe. Znanstveno objašnjenje radosti poput serotonina i onaj duboki osjećaj radosti. Oboje unutar mene.

Postoje različite radosti. Ona koja nam daje jasnu sreću. Postoji i bujna neobuzdana radost puna zadovoljstva.

Te radosti u nama stvaraju dva hormona. Točnije jedan neurotransmiter serotonin koji nam daje jasnu sreću i hormon dopamin u nama budi neobuzdanu radost punu zadovoljstva. Radost koja nam nedostaje možemo povećati na razbe naćine. Odje ću vam spomenuti dva. Kako da povećamo hormon koji nam stvara radost i kako da povećamo osjećaj radosti.

 

Kako povećati nivo serotonina?

– Provoditi vrijeme na svjetlosti. U nedostatku sunca u kući napraviti dobro osvjetljenje.

– Pazite na svoj položaj tijela. Savijena kičma i spuštena ramena, nemarno držanje , uzrokuje smanjenje razine serotonina gotovo automatski dovode do pojavljivanja osjećaja stida kod nekih i krivice.

– U prehranu ubacite proizvode koji će proizvoditi serotonin. Tvrdi sir, krem sir, jaja, gljive, grah, prose, heljda.

– Također bar 20 minuta dnevno odvojite na šetnju ili bilo koji sport.

 

Tekst ,,Zašto ostajemo na poslu koji ne volimo?” pročitajte OVDE.

 

Količina serotonina u organizmu i dobrog raspoloženja dvosmjerna je cesta. Povećanjem serotonina stvara se dobro raspoloženje, kada se pojavi dobro raspoloženje – serotonin se počinje proizvoditi. Jednostavno pridržavamo se pravila i razina serotonina se povećava s njim i dobro raspoloženje.

 

Nakon nekog vremena to mi nije bilo dovoljno, trebala sam nešto više. I našla. Za mene je radost povezana s unutarnjim osjećajem ljubavi prema sebi. To je bujna, neobuzdana radost puna zadovoljstva.

Kako povečati unutarnji osjećaj radosti?

Meditacijom – Ljubavi prema sebi. Krenite skromno. Postavite si izazov u kojem ste donijeli odluku da ste usredotočeni isključivo na sebe i ljubav prema sebi.

Postanite svjesni svoga tijela. Naš um ima svoj  tempo. Naše tijelo ima svoj tempo. Kada postanemo svjesni svoga tijela i njegovih potreba tjeraju nas da usporimo. Svjesnost o osjetima i senzacijama u našem tijelu najvažniji je kanal ljubavi prema sebi.

Legnite se na pod ili na krevet. Smjestite se ugodno. Zatvorite oči i lagano krenite “upoznavati” svoje tijelo. Obratite pozornost a svoj palac na stopalu, osjetite ga, primijetite, potom prebacite pozornost na prst do njega i tako redom, pritom osjetite zglob na nozi i kakav je to osjećaj kada svu svoju pozornost posvetite samo njemu. Potom primijetite svoje stopalo i kako ga osjećate? Osjećate li što u njemu. Postepeno se penjite po svome tijelu i povezujte sa svim svojim dijelovima tijela koji vam padnu napamet. Osjetite senzacije poput boli, zatezanje, pikanja, trnaca, primijetite ih gdje se one nalaze. Nemojte ih analizirati samo ih primijetite, obratite pozornost na njih toliko da znate da su one tu i krenite dalje. Putujte tako svojim tijelom dok ne dođete do samog tjemena. Potom osjetite s punom sviješću i pozornošću svoje tijelo. Možda po prvi put na ovaj način i samo primijetite koje su vam misli došle kada ste ga tako prvi put osjetili. To je vaše tijelo.

Tekst ,,Ono što je dobro za mene, nije nužno dobro i za tebe” pročitajte OVDE.

 

Osjećaj radosti dolazi iz harmonije u nama. Tu harmoniju stvaramo odlukama o odnosima, jelu, piću, vrijednostima, emocijama, reakcijama. Meditacija nam pomaže da vidimo  obrasce ponašanja, razmišljanja, misli koje gajimo i koje iznova imamo. Iz njih nam dolaze odluke i reakcije. Jedan veliki “začarani” krug koji možemo dočarati promatranje bez predrasuda.

Radost nam dolazi u raznim oblicima, ona bujna radost puna zadovoljstva dolazi iz nas. Umiriti um u današnjem svijetu predstavlja izazov. Ne mora biti tako. Tu sam za vas ako odlučite da želite naučiti kako ga umiriti.

 

Autor: Dubravka Fazlić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *