Verovatno svako od vas ko je posmatrao decu u parkovima ili ima svoju decu, po nekoliko puta na dan čuje rečenicu: ,,Pazi, pašćeš!” Ali deca bez obzira koliko puta pala na dan i dalje rizikuju, igraju se, ne boje se i svaki dan uče nešto novo. Kada se bojimo pasti, da li se bojimo i propasti? Da li se bojimo pada i u drugim oblastima života?

Obrnuti položaj (inverzije) je jedan od osnovnih položaja u lebdećem sistemu vežbanja (Aerial joge uopšte), gde za razliku od drugih sistema vežbanja u inverziju ulazimo pomoću platna, specijalne svile, što znači da nam je potrebno mnogo manje snage i uvežbanosti. Ovde je sve sasvim sigurno i obezbeđeno ali i pored toga postoji veliki strah čak i kad smo samo par centimetara iznad podloge.

 

Saznajte više: ,,Posao instruktora joge i prevencija od povreda u jogi”

 

Poznato je da način razmišljanja utiče na formiranje našeg tela. Isto tako promenom na telu dešavaju se i kognitivne promene, na primer, fleksibilno telo će imati fleksibilniji način percepcije življenja. Ljudi koji godinama praktikuju jogu i sami znaju koliko je to uticalo na njihov život.

Naš jezik nema adekvatne reči da objasni unutrašnje promene koje se dešavaju u mozgu i telu nakon vežbanja. Jedan od jezika koji ima neprevodljive reči, a koje najlepše i najdublje objašnjavaju ljudske transformacije unutar samog bića jeste sanskrit, ali i nama blizak staroslovenski jezik koji tako malo poznajemo.

S obzirom na to da je sada reč o strahu od pada (jer nemamo adekvatniji opis ovog stanja) rećićemo da je on u direktnoj vezi sa prisustvom srama i stida u nama. A kada se stidimo mi se ne zabavljamo. Jer stid i sram su nastali kada smo poželeli da nas okolina više voli prihvatajući našu autentičnost.

 

Saznajte više: ,,Šta menja na našem telu Aerial (Lebdeća) joga, a šta ne?”

 

Kada se prvi put okrenete naopako na času lebdeće joge ili vežbanja, vi postajete “malo majmunče” iz parka ili dvorišta koje je uživalo u detinjstvu. Ili se u tom momentu dešava nešto sasvim drugo, ostvaruje se vaša želja iz detinjstva da se obrnete naopačke, ali u isto vreme kroz vas teče roditeljski strah koji vam to dugo nije dozvoljavao, i onda su pomešani radost i uplašenost.

Kada krenete na časove Aerial joge ili lebdećeg vežbanja više vas ništa ne vezuje za podlogu, prestajete biti uzemljeni. A setite se samo koliko puta ste nešto propustili jer ste ostali “čvrsto” na nogama. Tada shvatite da mali rizik otvara velika vrata zabave i pristupa življenju.

 

Ovde možete naći tekst ,,Uverenje”

 

Šta je to što intezivira strah od pada u lebdećem sistemu?

To što ne znamo tačno šta radimo. E tu smo! Svi volimo da znamo šta tačno radimo i što smo stariji volimo biti što nezavisniji, naročito u ovom modernom svetu jer na internetu imamo informacije o svemu.

Na času lebdećeg sistema vežbanja morate se osloniti na instruktora, na svoje telo i platno (svilu). Treba da dozvolite sebi da padnete, da ne znate, da ste nesigurni i da vam je potrebno više puta objasniti i pokazati kako se u određeni položaj ulazi i tada se desi jedna vrsta oslobađanja.

 

Saznajte nešto vše o aerial jogi, posetite Anin sajt: Lebdeći sistem

 

Oslobađate se od potrebe da sve znate, možete i umete, potrebe da budete najbolja verzija sebe, potrebe da sve radite kako treba. Tada se konačno počinjete zabavljati, smejati sebi i drugima, uživati u životu koji nije savršen. A upravo zbog toga je sve savršeno.

Lebdeći pozdrav do sledećeg teksta vaša Ana Ninković.

 

 

Autor: Ana Ninković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *