Sigurno vam se bar jednom u životu desilo da se nađete u situaciji za koju ste mislili da nema šanse da vam se dogodi ili uopšte niste ni pomišljali da je život tako nešto pripremio za vas. To su obično teške situacije, veliki izazovi i važne lekcije iz kojih najviše učimo i izlazimo mudriji, pametniji i jači.

Meni se dogodilo da sam bila primorana na višemesečno ležanje radi održavanja trudnoće. Cilj jeste lep, najdivniji na svetu, ali put do cilja veoma, veoma naporan, i psihički i fizički. Kada sam se pomirila sa činjenicom da je to to i da ću definitivno morati strogo da mirujem (samo odlazak do toaleta i tuširanje), zabrinula sam se za svoje telo. Kako sam inače veoma aktivna osoba, godinama redovno treniram, ležanje je počelo da izaziva neke probleme: bolove u leđima, oticanje i bolove u nogama, glavobolje.

Nisam znala koliko dugo ću morati da ležim, dva meseca, tri, pet ili možda svih devet i svakog dana sam pomišljala kako mi nedostaje da se samo malo istegnem, da protegnem noge, da ispravim leđa. Ali šta vredi kad ne smem ništa, ne smem da mrdnem iz kreveta. Dani su prolazili, ja sam se sve više brinula za svoje telo, bolovi su postajali sve jači i onda mi je od jednom sinulo: prilagodiću neke jednostavne joga položaje ležanju u krevetu.

 

Tekst ,,Meditacija, vizualizacija, opuštanje u trudnoći” možete naći OVDE.

 

Sledi 5 vežbica koje su takve da smete da ih radite iz bilo kog razloga da morate da ležite. Možete ih raditi čak i kao jutarnje istezanje pre nego što ustanete iz kreveta.

 

 1. Vežba disanja

Disanje je najvažnije tokom bilo kog oblika vežbanja pa i ovo vežbanje u krevetu započinjemo upravo disanjem:

 • Legnemo ravno na leđa, savijemo noge u kolenima i blago ih razdvojimo. Ruke su ravno pored tela. Kome prija, može da postavi i manji jastuk ispod karlice.
 • Napravimo dva do tri duboka udaha i izdaha kroz nos tako što prvo napunimo stomak pa pluća a onda obrnutim redosledom praznimo prvo pluća pa stomak.
 • Zatim sa narednim udahom podižemo ruke iznad glave a sa izdahom ih vraćamo nazad. Uradimo od tri do pet ponavljanja.

 

 1. Otvaranje grudnog koša
 • U istom smo položaju kao u prethodnoj vežbi samo ovog puta sa udahom podižemo ruke uvis pod uglom od 90 stepeni u odnosu na podlogu i širimo ih u stranu.
 • Sa izdahom vraćamo ruke uspravno.
 • Uradimo od 3 do 5 ponavljanja i vratimo ruke pored tela.

 

Tekst ,,Restorativna joga u platnu” možete pročitati OVDE.

 

 

 1. Zagrevanje nogu
 • Postavimo jastuke iza leđa tako da smo u polusedećem položaju koji nam je udoban. Ispružimo noge. Sa udahom povlačimo stopala ka sebi a sa izdahom ispružamo stopala što dalje od sebe. Tokom ove vežbe osetićemo istezanje u listovima. Uradimo 5 ponavljanja
 • Nakon toga kružimo lagano stopalima prvo u jednu stranu a onda u drugu

 

 1. Istezanje kukova

Moja omiljena vežba iz ovog perioda.

 • I dalje smo u polusedećem položaju kao u prethodnoj vežbi samo što sada savijemo noge u kolenima.
 • Prekrstimo noge tako što stopalo leve noge oslonimo na butinu desne. Ovde ćemo već osetiti blago istezanje kuka. Nekome će ovo biti dovoljno. Ako želite jače istezanje, samo rukom gurajte lagano levo koleno na spolja.
 • Zamenite noge i ponovite vežbu

 

 1. Opuštanje

 

Možete se opustiti na dva načina:

 1. Ispružite se na krevetu ravno sa blago razmaknutim nogama, pustite stopala da se slobodno otvore. Ruke su pored tela sa dlanovima nagore. Zatvorite oči i u svojim mislima prođite tačke svog tela od stopala do glave. Opustite se. Možete zamisliti kako vam zrak sunca ispunjava telo od nožnih prstiju preko nogu, karlice, stomaka, grudnog koša do glave.
 2. Sve isto kao i prethodno samo možete podići noge uza zid ili ih podići jastucima. Podizanje nogu uza zid je preporučljivo kod dugog ležanja samo se mora voditi računa o vremenu. Noge ne smeju da budu u tom položaju duže od 20 minuta!

 

 

Ako morate da ležite, a i ako ne morate, probajte da uradite ovih pet vežbica. Osetićete blagu energiju kako vam struji telom a bolovi će biti znatno umanjeni. Za one koji moraju da leže, ovo je takođe i dobar način da prekrate vreme.

Ako imate pitanja ili komentar, očekujem vas na svom fejsbuk ili instagram profilu.

 

 

Autor: Tijana Marić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

One Reply to “Joga vežbe u krevetu”

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *