Alignment – Znamo li uopće o čemu govorimo?!

Popularan termin u svijetu joge koji se često banalizira i pogrešno tumači. U nedostatku sveobuhvatnosti njegovog značenja ne nalazimo odgovarajući prijevod same riječi pa je sasvim u redu koristiti ovaj engleski. „Poravnanje“, „podešavanje“, „usklađivanje“, „postrojavanje“ i slični prijevodi samo bi dodatno pojednostavljivali značaj ove kompleksne riječi i možda naveli na pogrešna obrazloženja.

Podučavam o alignmentu već dugi niz godina na studiju fizioterapije, najčešće u okviru određenih anatomsko-kinezioloških analiza, posturalnih, funkcionalnih i generalno fizioterapijskih procjena stanja čovjeka u smislu normalnog alignmenta, kao i odstupanja od normalnog alignmenta te kako sve to prepoznati, procijeniti i djelovati u skladu s time.

Ova je znanja vrlo lako preslikati i primijeniti u praksi yoge, a ona bi trebala biti temelj, odnosno bitna baza za podučavanje/vježbanje prvenstveno asane, a potom i kompleksnijih jogijskih tehnika pranayame, meditacije i drugih. Alignment, njegova procjena i analiza također su vrlo važan temelj za bilo kakve „hands-on“ asistencije u jogi. Ne mogu uopće dovoljno naglasiti koliko važan!

A asistencije u jogi bi se naročito trebale shvatiti ozbiljno, kako od strane samih vježbača, tako naročito od strane učitelja koji se uopće usude primijeniti ih. Da bi čitava priča uopće imala smisla, bila sigurna, „stabilna i ugodna“ što je i bit same prakse joge (asane). O pravilnim i sigurnim asistencijama neki drugi put, a ovdje ću pokušati svima zainteresiranima dati jedan malo drugačiji uvid u to što je alignment.

Tekst ,,Ravnoteža, svakodnevni život i joga asane – što ih međusobno povezuje?” možete naći OVDE

 

 

Prije svega – Što alignment nije?

Najčešće na žalost nije baš ono kako ga se u joga svijetu i školama danas prezentira i pojednostavljuje. Pogledamo sliku neke asane, vrlo često u Iyengarovoj Light on yoga knjizi, primjerice njegovog psa prema dolje (Adho mukha svanasana) i učimo da on upravo tako treba izgledati. Ili pogledamo psa prema dolje u nekom učiteljskom manualu, pogledamo na na instagramu kod Kino MacGregor ili Meghan Currie pogledamo kako izgleda kod Davida Robsona, nekog od braće Swensona ili jednostavno nekog tipičnog učitelja koji svakodnevno stoji na prostirci pred nama, na kome taj pas prema dolje već tako ljepo i „pravilno“ izgleda.

I mislimo ili učimo da on treba izgledati upravo tako, kao po „špagi“, po špranci ili po slici. Kut fleksije kukova točno od toliko i toliko stupnjeva, ramena elevirana pod tim i tim kutem i tako dalje. Da ne spominjem masu pogrešnih termina za kretnje u zglobovima koje se koriste pa i mišiće koje se pritom isteže ili aktivira na što se može naići u tumačenjima pa i kod nekih popularnih joga učitelja danas, kako u svijetu, tako i kod nas.

Jer se sve uglavnom danas „copy-pastea“ ili ti preslikava, precrtava, prepisuje, pa je dovoljan jedan pogrešan izvor iz kojeg se sve to proširi dalje nevjerojatnom brzinom i u nevjerojatne razmjere.

Iako pri analizi nekog položaja iz yoge postoje određene bitne smjernice vezano uz alignment, određeni pokreti koji se moraju desiti u zglobovima kako bi asana bila sigurna, kao i vrlo specifična neuromišićna aktivacija, potrebno je imati na umu da će primjerice jedan pas prema dolje na 100 različitih tijela imati 100 različitih izgleda, pa se nikako ne treba voditi isključivo za jednim „idealnim“ crtežom ili šprancom. Što bolje poznajemo ljudsko tijelo, što više različitih tijela usporedimo, to ćemo lakše uočiti individualne razlike na njima kao i odstupanja od „normalnog“ i zdravog alignmenta.

Alignment nekog tijela u asani nije ništa duhovno niti filozofsko, emotivno ili mentalno, niti će vas disanje dovesti do pravilnog alignmenta, niti puka aktivacija bandhi, niti nužno vaš unutarnji osjećaj za tijelo. Alignment je prilično konkretna anatomska i biomehanička stvar koju je potrebno poštivati.

Ali budite sigurni da ukoliko vam tijelo nije u pravilnom alignmentu, ni disanje vam neće biti potpuno i pravilno, niti će prana moći nesmetano teći, ‘ko zna kako ćete se pritom emotivno osjećati, a i meditacija kao takva biti će prilično otežana, ako ne i nemoguća.

 

 

Dah ne može „voditi“ pokret! Po meni čak niti u nekakvom prenesenom značenju. To je jedna često izrečena besmislica u svijetu joge, gledajući s fiziološkog, anatomskog, funkcionalnog, biološkog, fizičkog ili biomehaničkog aspekta. Možda i s još nekog aspekta ali i ovi navedeni su sasvim dovoljni da se to prestane govoriti jer u krajnjoj liniji može zazvučati znanstveno-neozbiljno i neutemeljeno.

Dah svakako mora biti prisutan prilikom izvođenja pokreta, ali on ne vodi isti! Ne vodi ga ni za ruku, ni za nogu, ni za mišić, ni za živac, ni za kost, ni za mozak, ni kožu, ni kosu ni bilo što drugo. Fluidnost disanja može biti dobar pokazatelj („guideline“ ili smjernica) je li nam tijelo u dobrom položaju/pokretu, mada čak nužno ne mora niti to.

Jer primjerice, ako je nekoj osobi radi njezinih navika čitav život „prirodan“ osjećaj položaja protrakcije glave i vrata (za koji anatomski i zdravstveno znamo da nije poželjan položaj!), ta osoba će sasvim prirodno moći disati s vratom u njemu dok izvodi većinu asana i dah je u tom smislu neće „upozoriti“ apsolutno ni na što.

Ali zato iskusan učitelj i dobar poznavatelj anatomije i alignmenta će moći toj osobi ukazati na dugoročne probleme koje takav položaj vrata može donijeti na njegovo zdravlje. Pa u krajnjoj liniji i na njegovo disanje. Ali ne obratno. Sigurno dah neće dovesti vrat u položaj protrakcije!

Također, ne postoji ashtanga-alignment, vinyasa-alignment, Iyengar-alignment, Dharma-alignment, bowspring-alignment, yin-alignment, yang-alignment, istočni-alignment ili zapadni-alignment, kao što ne postoje istočno ili zapadno tijelo, istočna ili zapadna anatomija, postoji jedan mogući ispravan i zdrav alignment za određenu individuu koja se u nekom trenutku nalazi u određenom položaju ili asani, nalazila se ona u Zagrebu ili u Indiji, vježbala dharmu ili yin jogu! Jer, kao što smo već puno puta napomenuli, jogu je potrebno prilagoditi čovjeku, a ne čovjeka yogi – isto vrijedi i za joga alignment.

 

Alignment: Drugi deo sledi…

 

 

Autor: Ana Zobundžija

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *