Na jednoj klupici sede tri žene. Svaka ima preko pedeset godina. Sede jedna do druge, izgleda kao da se poznaju i vidi se da sve tri zajedno o nečemu razgovaraju. Dok prolazim pored njih čujem jedan deo razgovora. Govori jedna od njih, ona koja je najmlađa među njima, kako ona ima mnogo godina. Ove druge dve starije je teše i ubeđuju je da to nije tako. Međutim, ona i dalje ostaje pri svome. Oseća se blaga tuga u tonu njenog glasa, a i dalje tvrdi da stvarno ima mnogo godina. Druga žena joj odgovara da ima više godina od nje, pa zato to nije mnogo godina. Zatim dodaje: ,,Čekaj ti da dođeš u moje godine”. Priču zaokružuje treća žena, najstarija među njima, svojim odgovorom: ,,Šta hoćete vas dve? Ja imam blizu sto godina”. Ostale dve se složiše: ,,Svaka Vam čast.”

 

Tekst muzika za jogu možete pronaći na sledećem linku.

 

Kao da sam prisustvovala malom takmičenju u starosti, odnosno koja od žena ima najviše godina, koja je najstarija. Bilo mi je veoma interesantno čuti ovakav razgovor. U današnje vreme se ceni mladost i istovremeno beži od starosti. Čini mi se da se nekada grozničavo beži od sebe i svojih godina. Određene žene su toliko preokupirane bežanjem, da sebe ne samo da neguju kremama i drugim preparatima, već idu i na raznorazne hirurške intervencije. Nadaju se da će izgledati mlađe i lepše. Sve se to odnosi na telo.

To naše telo treba negovati pravilnom ishranom, vežbanjem i razmišljanjem. Joga nam pomaže u tome. Pre svega, redovnim vežbama održavamo fizičku kondiciju. Samim tim imamo više snage i bolje se osećamo, pa održavamo i mentalnu kondiciju. Svakao je da će telo stariti sa godinama. Na nama je da prihvatimo promene koje nastaju i da uživamo u svakoj godini života koji je pred nama. Pa i ako ne izgledamo mlađe, barem ćemo se osećati bolje i lepše.

 

 

Autor : Ivana Stanojević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *