Jako sam se iznenadila kada sam istražujući za članak naišla na podatke da čak 70 % ljudi radi poslove koje ne vole i nisu zadovoljni s izborom svoje karijere.  Skoro svaki  dan se budimo i odlazimo na posao. U  sebi imamo osjećaj tuge ljutnje, grča u želudcu, knedle u grlu ili tereta na ramenima.

1/ 3 dana  ponekad i više provedemo na poslu. Kada nismo sretni na poslu i druga područja našeg života pate. Mi  nesvjesno prenosimo obrasce s jednog životnog područja na drugo.

Zašto je to tako? Zašto ostajemo na poslu koji ne volimo?

Koji su to razlozi toliko snažni da ignoriramo cijeli svoj unutarnji svijet, signale našeg tijela?

 

Tekst ,,Što je mindfulness i kako nam služi?” pročitajte OVDE.

 

Novac je jedan od glavnih razloga da osobe ostaju na poslu koji ne vole.

Samopouzdanje ili bolje napisano nedostatak samopouzdanja je jedan od čestih uzroka zadržavanja na poslu koji ne volimo.  -Mogu li naći drugi posao? Što to ja još znam raditi? Ne mogu naučiti. Tko bi mene zaposlio u ovim godinama? Mora da sam lud/a ako mislim na promjenu karijere, činit ću se nestabilno. Tko to radi?

Strah od nepoznatog – tu uvijek dolazi ono Što ako?- mi bude falio moj stari posao, ne svidim se novim kolegama, ne ispunim očekivanja, radni zadatci budu preteški, ne nađem novi posao.

Strah nas zadržava u zoni poznatoga više negoli smo mi to spremni priznati.

Promjena je teška. Teško nam je promijeniti nešto što radimo skoro svaki dan 8- 10 sati. Dok jedni strahuju od promjene, drugi ma je promjena smjer napretka. Jedino u životu što je sigurno je promjena. Kada to osvijestimo lakše nam je napraviti iskorak, Svaki početak je težak. S vremenom postaje sve lakše.

Nada da će nam se promijeniti situacija na poslu i ne radimo ništa po tome pitanju. Samo se nadamo i vraćamo na posao koji ne volimo

Sloboda – prividan osjećaj slobodi koji imamo na poslu koji smo sami odabrali. Poslodavac nam je full cool i kao možeš doći raditi od – do. Daje prividno odriješene ruke kod odlučivanja. Kada dođe do napetosti isti taj poslodavac ističe da bi ipak bilo dobro da dođeš na posao u, da se mora doći raditi subotom i prebacuje odgovornost za greške. Mi to sve ne vidimo jer na početku smo stvorili jednu sliku i osjećaj vezan za taj posao, tog poslodavca i naše uloge kao radnika. Premda nam naš unutarnji svijet šalje sasvim druge signale, mi sami ih svjesni, ali ih odlučujemo ignorirati zašto?

Jer ne znamo što želimo raditi i ostajemo na poslu koju ne volimo.

 

Tekst ,,Kako se nositi sa stresom na poslu?” pročitajte OVDE.

 

Što napraviti?

Otkrijte što točno ne volite ili vas uzrujava kod posla što radite. Nije sve tako crno kako se čini. Napravite listu što je dobro i što volite kod posla koji radite ( ovo je super način da otkrijete svoje resurse i sposobnosti pa i one koje ste zaboravili).

Poduzmite korake kako biste ili zavoljeli svoj posao ili kako biste ga promijenili.

Postoji neko nepisano pravilo da moramo biti strastveni, zaljubljeni u posao koji radimo. Nije tako. Moramo se dobro osjećati dok ga radimo, željeti poboljšati svoje kvalitete, izbrusiti svoje znanje i pomicati granice – to možemo nazvati strašću.

Možda nije posao koji radimo ono što ne volimo, možda ne volimo sebe u biti ono što smo postali na tome poslu.

Ja bi samo rekla da je jedan život i tako je kratak. I promjena je jedino sigurno u životu I ako sada osjećate da ovaj posao nije za vas i nešto od gore navedenoga vas zadržava da napravite iskorak. Poprilično sam sigurna da će se tada život potruditi da ga napravite.

Vaša Dubravka.

 

 

Autor: Dubravka Fazlić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *