Od skoro sam rešio da na sva moja putovanja nosim sa sobom laptop, iz vrlo praktičnih razloga. Pored časova joge koje držim dok sam u Beogradu, drugi moj posao koji je takođe vezan za jogu jeste funkcionisanje portala Moje Šolje Joge. Shodno tome, što su putovanja na koja idem duža to je potreba za koriščenjem laptopa veća. Zahvaljujući toj skorašnjoj odluci ovaj tekst pišem u autobusu koji je krenuo iz Sarajeva prema Ajdinovićima, to je lokacija prvog joga festivala u Bosni, na koji sam pozvan da učestvujem, u svojstvu učitelja.

 

Tekst ,,Tehnika koja otklanja umor” pročitajte OVDE.

 

Krenuli smo jutros u šest ujutru iz Beograda ka Sarajevu. Trenutno je 16:55 i bukvalno stojimo u mestu, nekih sat vremena, verovatno  je neki sudar u pitanju. Kolona vozila ispred, kolona vozila iza nas, ni makac. Nema bolje situacije za primenu joge, u smislu tehnika disanja, fokusa i koncentracije. U autobusu je oko dvadesetak ljudi, videćemo u kakvom stanju će se nalaziti na kraju pisanja ovog teksta, za sada se vidi i oseća da praktikovanje joge itekako ima uticaja na ponašanje i reakcije ove neplanirane test grupe. Prihvataju trenutnu situaciju takva kakva je, kroz priču i osmehe.

 

Tekst ,,Zašto je tako teško stupiti na put ličnog razvoja?” pročitajte OVDE.

 

Taman da krenemo, gužva se raščistila, ali ipak ne, nije nam suđeno. Dok smo stajali, neko malo dete se igralo sa dugmićima na vratima koji su vezani za slučaj opasnosti i slučajno ih je aktivirala. Autobus po automatizmu ne dozvoljava da se motor pokrene dok se vrata ne dovedu u red. Svi nas mimoilaze, gužve više nema, jedino mi i dalje stojimo, vozač nešto čeprka po motoru. Test grupa je i dalje mirna, možda nema trenutno toliko smeha kao ranije, međutim nema još uvek ni primetne nervoze. Veliki Brat u malom, 17:42.

Inače kada se priča o primeni joge u svakodnevnom životu nekome to zvuči kao naučna fantastika, međutim ako se raščlani na razumljive i vrlo lako primenljive korake naučna fantastika postaje prihvatljiva realnost.

Osnovna stvar koja karakteriše jogu jeste da prihvatimo životne situacije takve kakve jesu. To ne znači da treba da se predamo ukoliko su po sredi situacije koje trenutno ne odgovaraju našim životnim ciljevima. Naprotiv, svaku nepovoljnu životnu situaciju treba iskoristiti i pretvoriti je u mali projekat, svaku takvu situaciju treba posmatrati kao izazov, nikako kao prepreku.

Shodno tome, ja sam otvorio svoj laptop i trenutno pretvaram nepovoljnu životnu situaciju u odličnu. Ionako zadnjih par nedelja nisam nikako uspevao da odvojim vreme za pisanje teksta, to vreme mi se upravo samo ,,namestilo“, bilo bi suludo ne iskoristiti ga, 18:03 i dalje stojimo. S druge strane, iako su vam sve životne situacije posložene kako treba opet se ne treba prepuštati situaciji, znate zašto?

 

Tekst ,,Kako se zaštititi od stresa” pročitajte OVDE.

 

Zato što ako konstantno ne izazivamo sami sebe,već se samo prepuštamo životnim situacijama, bilo one dobre ili loše, mi kao individue se ne razvijamo. Naša duša stagnira, a treba imati u vidu da su naše duše prisutne u ovoj ovozemaljskoj realnosti zbog želje za iskustvima, kakva god ona bila. Ne smemo im uskratiti ista. Shodno tome prihvatite svaku životnu situaciju kakva jeste, ako vam se ne sviđa promenite je, sve je stvar uma, vašeg uma.

Tekst završen i dalje stojimo, 18:35, čuje se gitara u autobusu.

Namaste.

 

 

Autor: Uroš Martinović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *