Stres na poslu dio je  naše svakodnevice i toliko se utkao u našu dnevnu rutinu na poslu da ga u većini slučajeva ne primjećujemo. Što je stres? Stres je psihička i/ili fiziološka reakcija tijela na događaj ili situaciju. Tada se od tijela očekuje prilagodba na nova tjelesna ili mentalna opterećenja. Dolazi do takozvanog ,,odgovora na borbu ili bijeg” našeg tijela. To je kemijska reakcija našeg tijela koja priprema naše tijelo na fizičku reakciju jer misli da je napadnuto. Ova vrsta reakcije pomogla je našim petcima da prežive u prirodi. Uzrok stresa za svakoga od nas je individualan. Ovisi o situaciji, našim iskustvima, zadatcima, našim sposobnostima, koliko smo odmorni…. Ono što nas dovede u stres za našeg kolegu može biti nebitno.

Tekst ,, Kako stvoriti radost koja nam nedostaje?” pročitajte OVDE.

Stres na poslu javlja se u brojnim situacijama. Kada zaposlenici nemaju podršku od svojih nadređenih i kolege. Kada nemaju kontrolu nad radnim procesima. Kada im se da  zadatak i rok za obaviti taj zadatak koji nije u skladu s njihovim znanjem i mogućnostima. Tada se ne mogu nositi s izazovima koje nosi taj zadatak. Stres na poslu može biti povezan s lošom organizacijom, lošim menadžmentom, nedostatkom potpore od kolega i nadređenih ili nedostatkom ili nepostojanjem mentoringa.

Istraživana pokazuju da je najstresniji tip posla onaj koji nosi prekomjerne zadatke i pritisak. Zadatci nisu u skladu sa znanjem i sposobnostima radnike. U radnoj okolini je malo podrške od drugih da bi se takav zadatak obavio i postoji mala mogućnost izbora ili kontrole.

 

stres

 

Kako se nositi stresom koji nam posao nosi?

 

Započnimo dan s malim ritualima koji su nama značajni i uživamo u njima. Tada tijelom i duhom, mislima budite prisutni u tom vremenu koje ste odvojili samo za sebe. Ako od trenutka kada  se probudite počnete razmišljati što morate napraviti i što vas čeka na poslu, dižete razinu stresa u tijelu a do posla još niste stigli.

Provjeriti sami sa sobom možemo li se nositi s trenutnim zadatkom, ako ne možemo potražimo pomoć. Nitko se nije rodio sa svim znanjem i nije sramota pitati. Kada pitamo za pomoć podijelit ćemo teret s osobom nasuprot nas, ta osoba osjećat će se poštovano od strane vas jer ste je zatražili pomoć i naučit ćete nešto novo.

Odredite prioritetne zadatke

HITNO / BITNO HITNO / NIJE BITNO
BITNO / NIJE HITNO NIJE  BITNO / NIJE  HITNO

 

Svakih sat vremena  prošećite, popijte vode, odite do toaleta i operite ruke. Kada osjetite da ste u stresu promijenite položaj tijela. Ako sjedite, ustanite, ako stojite počnite se šetati i svoju pozornost usmjerite na disanje i brojite pritom do 3. Udahnite i brojite do 3 i izdahnite i brojite do tri.  Disanje je prvi od pokazatelja da smo u stresu. Dišemo pliće i kraće. Kada uzimamo duboke udahe u istom razmaku tako prirodno opuštamo svoje tijelo.

Stres je tihi ubojica današnjeg vremena. Ulazi na mala vrata i u nama se zadržava dugo. Kao što njegujemo svoje tijelo kremama, kvalitetnom hranom, vježbamo. Isto tako postoje i vježbe i tehnike za prevenciju stresa i burnouta. To je niz životnih vještina koje su nam potrebne.

 

Autor: Dubravka Fazlić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *