Baza ili temelj nečega sigurno nije nešto što ćemo preskočiti. Prve ili primarne serije možemo usporediti s gradnjom nebodera. Najprije se radi temelj na koji će se zatim nanizati katovi. Primarne serije su ovdje temelj, a katovi nadolazeće serije. Ukoliko baza nije čvrsta, rezultati poslije će biti očekivano klimavi i nepotpuni. Primarne serije su uistinu važne, a često su podcijenjene. Nerijetko je zastupljen primjer onaj kada želimo ”ubrzati” proces, kako bi uživali izazovne položaje naprednih serija, dok s druge strane je nekolicina uvjerena da im tijelo nije konstituirano za prve serije te ih odluče površno preletjeti.

Iza elementa asane, u prvim serijama se odvijaju suptilnije komponente koje su manje spomenute danas. Najprije valja razumjeti njihovu ulogu. Poznate su još kao i ”Yoga Chikitsa”, u prijevodu Joga Terapija. U smislu terapije prve serije djeluju na metodi tzv. rebounding-a odnosno resetiraju prirodno, zdravstveno stanje tijela. Neke značajke reboundinga su; pojačanje limfne drenaže i imunoloških funkcija kao i cirkulacija kisika kroz tijelo kako bi se povećala razina energije, poboljšani mišićni tonus i ravnoteža, jačanje stanice tijela, poboljšana kardiovaskularna funkcija te pomaže poboljšati učinkovitost drugih aktivnosti.

Terapija kreće s uzastopnim ponavljanjem Pozdrava Suncu gdje su uključeni svi bazni pokreti tijela iz kojih evoluiraju napredni položaji. Treba naglasiti da se radi POSTEPENO. Položaje i broj ponavljanja nadodajemo kako gradimo sekvencu. Pozdravi se nastavljaju Stojećim položajima čija je primarna uloga uzemljenje, snaga i stabilnost nogu te buđenje tkiva u pojasu kukova.

Čak i ako prakticiramo napredne serije, stojeći položaji se uvijek prakticiraju. Zatim nadolaze sjedeće Asane. Postoji razlika između položaja i jogijske asane. Položaj je tjelesne prirodne, statički prikaz idealiziranog oblika, treniran u svrhe estetike ili performansa, formaliziran i natjeran. Nasuprot tome, Asane su žive i osobne, izraz pojedinog bića, svjesno povezane s ljudskim umom, osjetne i suptilne. Samo zato što netko radi asane u nizu koji je poznat kao primarna serija ne znači da zapravo radi praksu Aštanga Vinjasa Joge. Nekolicina će izvesti asane s lakoćom, no ipak je preporučeno prakticirati godinu dana da bi terapija djelovala.

 

Slika dole;  7. vinyasa(pokret) Pozdrava Suncu B
Tekst ,,Put do Sirsasane – Kako se boriti sa strahom od inverzija?”, pročitajte OVDE.

 

Primarna serija, između ostalog, osmišljena je tako da uspostavimo kontakt s tlom i centrom tijela, te da uspostavimo impulsnu komunikaciju s istim. Lakoća tijela se kultivira preko uzemljenja. U stojećim asanama energiju usmjeravamo dolje prema udovima. U sjedećim asanama usmjeravamo ih dalje u pod, u sjedne kosti. Polazeći od proste razine svijesti, kroz vrijeme i praksu, polako, krećući se prema gore, dosežemo u suptilnost.

Ljudi često smatraju praksu kao nešto što dolazi ”preko noći” zaboravljajući da su na putu napretka. Možemo reći da je prva serija najteža. Istina da su asane u naprednim serijama puno zahtjevnije, no u prvim serijama se upoznajemo sa svih ”alatima” za rad. Tu se upoznajemo sa sobom i načinom na koje naše tijelo funkcionira, istodobno otkrivamo mentalne i emocionalne blokade. Osluškujemo signale i nastojimo dovesti živost u svaki kutak tijela.

Primarni fokus u fizičkom tijelu je zapravo na otvaranju kukova. Ako kukovi nisu otvoreni, teško je doprijeti u kralježnicu, gdje nas tek čeka pravi posao kako se tu nalazi  živčani sustav. Važnije aspekte koje treba obraditi u primarnim serijama su one koje su povezane s dahom (svjesno disanje), bandhom (energetska komponenta) i dristhijem (mentalni fokus). Između ostalog, upravo ti elementi određuju praksu Aštanga Vinjasa Joge. Gledište ovih elemenata, kao i poravnanja unutar položaja će se razlikovati tijekom godina prakse, kako se tijelo mijenja.

 

Slika dole; Marichyasana C, sjedeća asana Primarnih serija
Tekst ,,Kako pravilno i sigurno izvoditi pregibe prema naprijed u jogi”, pročitajte OVDE.

 

Aštanga je integrirana praksa bazirana na spajanju 4 mjesta pažnje u cjelinu. Kao početnik ćete krenuti sa memoriziranjem položaja i nastojati izvesti asane kako-tako pravilnog poravnanja. Zatim se od vas traži da nadodate novi sloj, a to je dah, koji će zajedno s tjelesnim aspektom proizvesti vinyasu. Zapravo nadodajući novi sloj, praksa poprima novi okus. Kroz vrijeme otkrivate potencijalne bandhe, te rad s pranom (energijom). Na sve to ukomponirate točke gledišta (dristhi) kroz koje prakticirate unutarnji fokus.

Osim terapije, prve serije su mjesto gdje stvarate integriranu, zaokruženu praksu, što je prvobitna ideja Aštanga Vinyase – Tristhana metoda. Savjet onima koji tek započinju ovo putovanje, jest da zaborave nerealne ideje poput perfekcije, kao i pretjerane diskusije koje nas odvraćaju od čina da imamo stvarno iskustvo. I da, nemojte puno misliti o poravnanju, ipak nije sat anatomije već Aštange, poravnanje ćete najbolje pronaći kroz dah (Neka dah bude vaš vodič).

 

 

Autor: Jelena Lizde

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *