Sve je počelo mojom odlukom da više nema smisla i da moram savladati Engleski jezik kako znam i umem. Činjenica je da ga nisam učila u osnovnoj školi, već u kasnijim periodima kroz razne kurseve koje sam prošla, ali koji osim stečenih diploma mi nisu donele ni osnovno znanje neophodno za komunikaciju.  Krećem pre dve godine sa privatnim časovima Engleskog jezika, sa mojojm dobro poznatom drugaricom profesorkom Engleskog jezika,kojoj sam kasnije jako zahvalna na onome što je u startu primetila kod mene, da imam problem sa disleksijom. O toj činjenici ja nisam imala pojma ni šta je to tačno, a kamoli da 40 godina živim tako, misleći i prolazeći raznorazna uverenja o sebi, naučena da živim sa tim i da tako treba. Patila se uporno ona da mi pomogne u učenju, ja frustrirana jer ne mogu ni izgovoriti ni pročitati ono što piše na engleskom jeziku, nakon milionitog puta ponavljanja. Ona takođe frustirana zajedno samnom, što su naši pomaci u radu skoro pa nikakvi. Ja koja nemam kontrolu nad onim što vidim i onim što trebam da izgovorim, posebno kada sam još dobro uverena da ću ovog puta izgovoriti kako trebam. Kao da moje funkcije onoga što vidim i onoga što trebam izgovoriti, pročitati, ne kontrolišem ja već neko drugi upravlja tim mojim funkcijama. Frustracija je obostrana i neviđena, osim što uz sve moje otpore koje imam sam rešena i voljna da to neće biti moj dugogodišnji kamen spoticanja, i njena i moja istrajnost da to savladam. A onda nakok već dugog vremena „obostranog mučenja“ , jednog dana moja učiteljica meni šaje link omiljene mi emisije NA RUBU ZNANOSTI o nekakvom REI metodu, kako pomoći ljudima  tj.deci sa disleksičnim smetnjama.

Veoma me zainteresuje emisija i gostovanje Erika Miletića, kome sam veoma zahvalna na ovoj jedinstvenoj metodi koju prenosi i pomaže mnogoj deci, a i ljudima, i olakšava ne samo disleksične smetnje, već mnogobrojne simtome u učenju, razumevanju. Odmah mi je bilo jasno da se unutar našeg razuma ne radi samo o problematici učenja, razumevanja, već o načinu viđenja stvari, situacija, načinu razmišljanja, koje sam prepoznala u svakodnevnim odnosima, emotivnim, partnerskim, poslovnim. Počinjem mnogo dublje da razumem šta se sve to odvija unutar nas samih, razumevajući koju poruku nam šalje naš instikt, emocijo, racio…

Nakon odgledane emisije, ne budem lenja (kako sam već i takvo mišljenje o sebi imala, jer rezultata nema pri učenju) počnem tražiti Erika na društvenim mrežama i veoma brzo ga nađem i uspostavimo kontak, gde mu iznesem svoj problem. Da imam smetnje za koje celi svoj zivot nisam ni znala, već sam mislila da tako treba (da sam glupa, da sporije čitam, da neke stvari sporije pamtim, da pravim neke greške koje su samo meni svojstvene… i bio bi već podugačak spisak ako bih sve nabrajala). Kažem ok, krećemo odmah, a on još kaže kako sam ja najstariaj osoba sa kojom je on radio na problemu disleksije. Ajmeee, sva sreća EGO je tu bio tih iako mu nije bilo svejedno, i tako krećemo sa primenom REI metoda za disleksiju. I započinje naš rad koji traje narednih 8 meseci.

O samoj REI metodi ću vam ukratko preneti Erikov tekst

REI model za lični razvoj i REI metoda za disleksiju

REI model na revolucionaran način tumači naš um kao spoj tri autonomna razuma: Racio, Emocio i Instinkt. Svaki razum ima svoj način razmišljanja, pa tako samo Racio razmišlja putem svesnih misli spajajući brojeve i slova u reči, a reči u rečenice. Emocio razmišlja putem slika, a Instinkt kroz osećaje povezane sa strahom. Do sada smo razmišljanja Emocija i Instinkta smatrali našom podsvešću, ali nam REI model nudi mnogo bolje razumevanje. Kroz period odrastanja ta tri razuma oblikuju međusobnu hijerarhija koja čini naš karakterističan način razmišljanja, odnosno karakter. REI model na novi način tumači ljubav i zaljubljenost, pa tako i mnoge fenomene i poteškoće našeg uma – od depresije, fobija i ovisnosti, pa do boljeg razumevanja poteškoća s pažnjom i učenjem. Ima vrlo široku primjenu od školstva, razumevanja promena u društvu, te do psihologije i neuroznanosti. Da REI model nije samo još jedna teorija, potvrđuje i REI metoda za disleksiju koja predviđa potpunu eliminaciju te poteškoće koju sam do sada sedam puta potvrdio. REI model je opisan u knjizi [psi], koju je autor Igor Kenda potpisao pseudonimom Eros. S Igorom sam surađivao sve do njegove prerane smrti u 42 godini, te od 2015. nastavljam njegov rad.

____________________________________________________________

Sam REI metod sam prepoznala ne samo da bih uspeva da savladm prepreku učenja stranog jezika, već shvatim da sama metoda radi daleko dublje, da je to način kako ćemo ojačati onaj deo unutar nas koji je manje dominantan od ostala dva „prijatelja“. Kao što i sama knjiga [psi] kaže, da onog trenutka kada su sva tri naša razuma zadovoljna, onda postižemo sreću, nemamo više rascep unutar nas samih, jer emocijo nam govori jedno, racio drugo, a instikt treće. Danas daleko bolje mogu čitat posebno Engleske tekstove koje ranije nije bilo uopšte moguće. A promena unutar mene se desila već na početku samog rada, kao da je neko otvorijo jedan novi prozor u mom svetu. Hvala Eriku Miletiću na iskrenošću i istrajnošću, volji i želji da metodu prenosi dalje i nakon smrti samo autora Igora Kenda. Što iz srca pomaže ljudima, deci, školstvu i samom društvu.

Na blogu možete pročitati zanimljive sadržaje koji ćete možda prepoznti.

 

Autor: Sanja Čolić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *