Mindfulness je praksa uma i tijela. Nereligiozni oblik meditacije koji nam za cilj daje jasnoću mir i ispunjenje. Na putu prema cilju učimo o sebi. Učimo kako naše misli funkcioniraju i o čemu mi to veći dio dana razmišljamo i na koji način razmišljamo. Kako djelujemo, kako reagiramo. Primjećujemo svoje ponašanje, svoje reakcije. Učimo kako da  se sa životnim izazovima nosimo na mirom, mudrošću i jasnoćom. Počinjemo proaktivno reagirati. Postajemo nježniji prema sebi i ne osuđujemo toliko svoje misli, odluke i postupke. Postepeno otpuštamo misli i emocije koji su nam nepotrebni, a godinama smo se vezali za njih. Što iz potrebe, što iz neznanja. Naučimo kako naći mir u ubrzanom svijetu naše svakodnevice.

 

 

Sposobnost fokusirana nam se pojačava, otporniji smo na stresne situacije (znamo kako pristupiti i nositi se sa situacijom) poboljšava memoriju. Sve je više znanstvenih dokaza o koristima koje nam donosi prakticiranje mindfulnessa. Jedna od njih je da kada smo u sadašnjem trenutku smo najsretniji.

Za mene je mindfulness nadogradnja na osobni razvoj i set vještina koje mogu upotrebljavati u svakodnevnom životi u bilo gdje i bilo kada. Jednostavan je razumljiv, zabavan. Na nenametljiv način otkrivamo jedan cijeli novi svijet u sebi. Moram reći da je za mene bio poprilično izazovan jer sam morala sjest, umiri se, osjetiti sebe i svije tijelo i povezati se s njim. Tu je najveći moj izazov bio i najveća dobrobit mindfulnessa. Naučila sam prepoznavati znakove i jezik svoga tijela. Intuicija mi se pojačala, dobila sam još jedan cijeli set informacija koje mi služe u svakodnevnom životu. Kod donošenja odluka kod odnosa, prepoznavanja opetovnih misli i obrazaca ponašanja.

 

Za više o temi slobodno se javite na info@dubravkafazlic.com

 

Mindfulness spaja naš um  s našim tijelom. Postajemo cjelina. Živimo u vremenu koje je dinamično, brzo. Poprilično smo pretrpani dnevnim zadatcima i “to- do” listama. Pod velikim smo pritiskom zadataka koje moramo obaviti. Ciljeve koje moramo postići stvaraju nam stres i potencijalni burnout. Mindfulness je tehnika, set alata  kojima  se dovodimo u balans. Unosimo ravnotežu u svoj um i svoje tijelo.

Najbolji način za razumjeti mindfulnes je kroz praksu. Dosljedno, hrabro i nježno. Kako bi približila dobrobiti mindfulnesa kreirala sam program pod nazivom “Art of self care koji objedinjuje cijeli niz tehnika i alata. Organizacije i pojedinci osjetili su njegove dobrobiti.  Provodimo ga u sklopu in house treninga, radionica i retreata.

 

Autor: Dubravka Fazlić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *