Jedan od najvažnijih koraka u isceljivanju sebe, radu na sebi i stvaranju kvalitetnog života je tema vezana za roditelje. Koliko god tehnika ili metoda radili svakodnevno, ukoliko nismo harmonizovali odnose sa roditeljima, biće nam jako teško da postignemo bilo šta u životu – uspeh, novac, partnersku ljubav, potomstvo i tako dalje.

Važno je prvo osvestiti da su nam roditelji dali život, a to već samo po sebi nema cenu. Roditelji su uvek radili najbolje što su mogli. Mnogo ljudi ovo ne shvata, i često osuđuje svoje roditelje, zamera im ili ih ne poštuje. Ovo oduzima jako veliku količinu Životne Energije i stvara u nama ruinirajće emocije koje veoma negativno utiču na naš život i prouzrokuju oboljenja ili neuspeh.

 

 

Pokušaću ovo da objasnim kroz metodu „Porodični raspored“, poznatog Nemačkog terapeuta, Berta Helingera, koji u odnosu prema roditeljima vidi uzrok mnogih problema.

Ukoliko je osoba depresivna, ili nikako ne može da nađe posao ili ostvari nešto, Helinger objašnjava uzrok: “Depresivan je, po pravilu, samo onaj ko nije prihvatio svoje roditelje ili jednog od njih. Ako iskazuje bes na njih, gura ih od sebe, time se depresija još više produbljuje.

Mnogi se samokažnjavaju jednostavno neuspehom. Na primer, na poslu ili u odnosima s partnerom, tako što izgube svoje radno mesto ili ga uopšte i ne nalaze, ili tako što gube svog partnera ili puno novca. Za uspešan razvoj od ključne je važnosti odavanje časti roditeljima i poštovanje značaja roditeljstva kao izvora života. Pritom uopše nije bitno kakvi su roditelji. Onaj ko prezire svoje roditelje, sam će u svom životu postati upravo ono što prezire. Ko poštuje svoje roditelje i prihvata ih u celosti, prihvata i sve dobro što roditelji imaju i ono se uliva u njega.  Kada neko prihvati svoje roditelje u celosti, taj bude pošteđen njihovih slabosti i njihove teške sudbine. (B. Hellinger, “Priznati ono što jeste“)

 

 

Reiki vam u ovom slučaju može služiti da energetskim radom oprostite svojim rodjiteljima za sve što im zamerate (i ako u suštini nemate šta da im oprostite), prihvatite ih i poštujete. Počnite prvo sa isceljivanjem odnosa sa majkom, jer ljutnja na majku blokira protok života. Kada nešto zamerate majci, vi govorite ‘’ne’’ izvoru odakle je život potekao. Kako onda može vaš život slobodno i uspešno da se odvija? Ukratko ću opisati tehniku za opraštanje roditeljima koju biste trebali da izvodite sve dok ne osetite da ste u potpunosti prihvatili roditelje takve kakvi jesu.

Ukoliko ste Reiki praktičar, obavezno aktivirajte Reiki dok izvodite ovu tehniku. Ako niste, možete ovo raditi i u sklopu jednostavne meditacije u sedećem položaju.

1. Vizualizujte svoju majku (ili oca) kao dete od 4,5 godina u svetlećoj lopti ljubičaste boje.

2.Shvatite da je dete ispred vas bespomoćno, povređeno, da samo traži ljubav i toplinu.

3.Zamislite neku od situacija koju zamerate svojoj majci, zamišljajući je kao malo dete, sa svim strahovima i slabostima deteta, tugom i bolnim emocijama. Shvatite da ste u tom trenutku imali konflikt sa tužnim detetom a ne odraslom osobom.

4.Pogledajte sada u oči to dete u ljubičastoj lopti kako vas moli za oproštaj i kreće vam u zagrljaj. Uđite u loptu i zagrlite dete. Recite da mu sve opraštate s ljubavlju.

 

 

5.Ljubičasta svetlost sada isceljuje i harmonizuje vas dvoje i vaš odnos.

6.Posmatrajte sada kako se to dete pretvara u lik Vaše majke i vi osećate kako količina njene ljubavi prema vama raste.

7.Sada vi zamolite Vašu majku da vam oprosti za ljutnju i zameranje. Osetite kako vam sa ljubavlju oprašta i ostanite tako zagrljeni u ljubičastoj svetlosti neko vreme. Kanališite Reiki u nov i harmonizovan odnos sa majkom.

8.Kada ste spremni otpusite ljubičastu loptu sa likom vaše majke i pustite da otplovi u belu svetlost.

(M. Milenković, “Reiki, put ka sebi”)

Može se desiti da osetite tugu ili da vam krenu suze nakon ovoga. To je sasvim normalno, ali budite sigurni da ćete osetiti veliko olakšanje i veće poštovanje i razumevanje prema svojim roditeljima. To će vas osloboditi blokada i neprilika u životu na koje ste do sada nailazili ukoliko ste bili ljuti na njih.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Zahvalnosti kao dodatnoj metodi, kliknite OVDE.

 

 

Autor: Tijana Filipović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *