Koja je najbolja muzika za jogu?

Kada malo razmislim, nema pitanja da li treba slušati muziku u toku vežbanja, već se razmišlja koju muziku slušati. Kada sam počela da vežbam, instruktorka je puštala muziku, a ja sam je primećivala. Nekada bi to bili instrumentali nekih poznatih laganih pesama. Nekada bismo slušali zvuke prirode, cvrkut ptica i slično. Nekada bismo slušali neke pesme koje ne razumem jer nisu na engleskom, ali su melodične.

 

 

Nema osobe koja kada dođe u kontakt sa muzikom ne odreaguje na bilo kakav način. Ili vam se muzika dopada ili ne. Dajete joj karakter, smisao. Tumačite je na vama svojstven način. Muzika je utkana u sve delove našeg bića. Utiče na emocije, na raspoloženje. Kroz muziku izražavamo  radost i tugu. Ne postoji događaj u čovekovom životu, a da nije ispraćen određenom muzikom. Muziku slušamo na rođendanima, svadbama, proslavama, u tržnim centrima, na sportskim okupljanjima… Kroz muziku izražavamo i radost i tugu. Jedno od najčešćih pitanja kada se upoznajemo sa nekim, odnosi se baš na vrstu muzike koju slušama. To nas dalje spaja ili razdvaja u razmišljanjima, navikama, stavovima. Tekst o mentalnoj aktivnosti možete pročitati OVDE.

 

 

Brojna su istraživanja izvršena vezana za uticaj muzike na čoveka, životinje, biljke. Tako znamo da postoji muzika koja leči. Utiče na brzinu pulsa, rad srca, krvni pritisak. U straživanjima se išlo dotle da se za određene vrste bolesti preporučuje muzika određenih kompozitora. Muzika utiče na svesni, ali i na podsvesni deo bića. Nastavim li ovako, mogu da stignem do ritualnih pesama. Neretko su vezane za molitvu, za mantru, bajanja. Dok se krećemo kroz dan čujemo neku melodiju, neki stih. Počnemo da to pevušimo, a onda i da se tako osećamo. Ponesu nas misli i emocije.

Na internetu je dostupna muzika za sve i svašta. Dovoljno je da u pretraživač otkucamo svoje želje, odnosno potrebe. Izbor muzike je izuzetno raznovrsan. Dok biramo šta ćemo slušati, pitanje je koliko smo svesni koji uticaj muzika ima na nas. Ona ima snažan uticaj, koliko god tiho ili glasno da je slušamo. Muzika se utka u naše celo biće.

 

 

***

Sećam se da sam u jednom periodu, dok sam vežbala čula jednu pesmu koja me je podsetila na nešto. Ne znam ni ja sama na šta tačno. Pošto je insrtuktorka puštala povremeno taj CD, pitala sam je i pronašla sam tu pesmu. Ni po čemu mi nije bila poznata. Nije me ni za šta vezivala, niti na bilo šta asocirala.

Da li ćemo i šta ćemo slušati na času joge, zavisi od instruktora. Desi mi se da nekada pustim instrumentale popuralnih pesama. To su gotovo svima poznati zvuci. Reakcije postoje. Vežbači podržavjaju to i prija ima takva vrsta muzike. Poznato je, a istovremeno deluje smirujuće i opuštajuće.

Trenutno smatram da je najbolja muzika bez reči, neutralna i koja je lagana i smirujuća. Čini mi se da tada najmanje razmišljam i najmanje mi pažnje odnosi. Primetila sam da vežbači najmanje vole kada nema muzike u toku vežbanja. Boravak u tišini i dalje ostavljam za početak i kraj vežbanja. Tišina je neprocenjiva.

 

 

U gradskoj sredini bombardovani smo raznim zvukovima, češće neprijatnim nego prijatnim. Kao dominanatan zvuk jednog grada je saobraćajna buka, zvuk sirena, zvukovi sa telefona, alarma. Dalje, tu su razne reklame, razni šumovi, graja… Sve nam to odvlači pažnju, a često unosi i nemir.

Setite se užurbanosti dok tražite telefon sa koga dopire vesela muzika nečijeg poziva. U gradovima je privilegija naći mir i tišinu. Tada možemo pažnju usmeriti na sebe i procese i promene koje se dešavaju u nama. Tek kada boravimo u tišini, možemo primetiti moć zvukova, a time i moć muzike, a zatim i osetiti kako muzika utiče na nas. Ukoliko želite saznati nešto više o zahtevnim položajima, kliknite OVDE. 

 

 

Autor: Ivana Stanojević

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *