Već ste sigurno mnogo puta čuli da joga znači jedinstvo, balans, jedinstvo  sa okolinom  i samim sobom. Ili pak da joga menja ljude.

Ali šta to zapravo znači?

Joga će nam pomoći da postignemo ravnotežu tela i duha, da se opustimo, napunimo energijom i uživamo u svakodnevici, koja veoma često nije nimalo jednostavna.

Joga praksu možete praktikovati kod kuće, na radnom mestu, na odmoru, čak i online putem preko pametnih uređaja.

Zahvaljujući njoj možemo da upoznamo sebe na jednom drugačijem nivou. Pomaže nam da napravimo balans u svemu u životu, daćemo sebi malo nežnosti i razumevanje sebe na dubljem nivou.

 

 

To  je put samoistraživanja koja ima velike rezultate na naš život i odnos prema životu. Onog trenutka kada postanemo svesni sebe, svojih obrazaca  ponašanja koji nas čine reaktivnim umesto akivnim, tek tada ćemo napraviti promenu unutar prvo sebe.

Obrasce nađemo već na prvom satu jogu, počinju dolaziti otpori, misli, dosadno, previše brzo, nisam to tako zamislio je već obrazac ponašanja. Postati svestan svojih misli je ključna stvar u samorazvoju. Kada si spreman da ideš u dubine, a to  često traje godinama i zahteva stalnu svesnost, tek tada nastaju promene. Za sve to nam  je potreban jak motiv, volja i najbitnije od svega je istrajnost.

Odatle dolazimo do činjenice da joga menja ljude. Menjajući sebe, menjamo i svoj lifestyle pa veoma često i svoju okolinu. Pored najčešćih  fizičkih problema, bolovi u leđima, vratu, ramenima, oslabljena cirkulacija, poremećaji varenja, problemi krvnog sistema, itekako nam može pomoći i kod emotivnih stanja anksioznosti, depresije, stresa.

 

 

Negovati samog sebe, je staviti svoje potrebe u prvi plan. Nega nas samih ima puno veze sa slaganjem svojih prioriteta u životu. Sve to nije nimalo jednostavno, ali je sve to put kojim možemo uticati na sebe,  menjati sebe i svoj životni stil.

Zašto menjati sebe? Predodređeni smo u ovom životu da rastemo, razvijamo se i manemo sebe i svoje obrasce, programe, prioritete. Menjajući sebe utičemo na menjanje svoje porodice, okruženja, čitavog društva, a samim tim i planete i zato je to veoma važno. Tu smo sa velikim zadatkom, samo je na nama kako ćemo doprineti promeni koju želimo videti u drugima.

 

 

Autor: Sanja Čolić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *