Sigurno ste primetili da je zdrava hrana postala trend. Niču food-blogovi kao pečurke. Nadolazi plima nutricionista i savetnika za ishranu. Kada laici pokušaju pronaći pravila zdrave ishrane – dobiju često veoma različite smernice. Interesantno, zar ne? Nije li definicija zdrave hrane samo jedna? Parodoksalno, ova moda je zavila pojam zdrave hrane u misteriju. Potpuno ludilo 21. veka uvuklo se čak i u kuhinje. Više se ne drže dijete nego hrono-dijete. Gluten se kamenuje! Ali… tu i tamo, neko ga i brani! Jedni se kunu u LCHF i paleo, a drugi u žitarice. Kad se fitnes-omladina odlučuje za keto-ishranu, vegani se hvataju za srce. Da li zaista moramo jesti alge, indijske začine i razno zrnevlje čudnog naziva da bismo bili zdravi? I da li je meso super-zdravo ili čist otrov? Kome da poverujemo?

Hajde da malo raspetljamo ovo klupko.

Kako znati šta odabrati – hrono ishranu, LCHF, paleo, keto, veganstvo ili vegeterijanstvo, sirovu hranu, ajurvedsku kuhinju… ili pak babinu kuhinju? Koga poslušati?

Za početak, poslušajte sebe. Definišite sebi pojmove zdravlja, zdravih namirnica i zdrave ishrane. Na šta ste spremni da pristanete? Kojim kriterijumima se vodite? I povrh svega-šta zapravo želite da dobijete zdravom ishranom? Izlečenje, snagu, mir, bistrinu, vitalnost…? Šta je na prvom mestu? Kada sebi jasno definišite ZAŠTO je zdrava ishrana put kojim želite da idete i koje vrednosti će vas na tom putu voditi, sve ostalo će ići mnogo lakše. Ipak, želim da vam ukažem na neke kamenčiće o koje biste mogli da se spotaknete na ovom putu.

 

zdrave grickalice

 

Organizam je savršen

Uvek imajte na umu da je naš organizam inteligentan. On najbolje zna šta mu je potrebno. Osim toga, organizam se neverovatno prilagođava. To vas može dovesti u zabludu – „Ja jedem to i to, pa eto, nije mi ništa, zdrav sam“. Možda ste zdravi, ali se organizam muči da održi to zdravlje. Poenta zdrave ishrane je OLAKŠATI našem telu da vodi računa o sebi.

 

„Nivoi“ zdrave hrane

Možemo biti pomalo ekstremni za uslove urbanog života u 21. veku i reći – „ješću sam sirovu hranu i to organski uzgajanu.“ Čak i ako to želimo, pitanje je koliko je to izvodljivo za svakog pojedinca. Za početak, možete se odreći rafinisanog šećera i ulja, belog brašna. Korak dalje, izbaciti sve industrijske proizvode i prerađevine. Korak dalje – kupovati domaće i prirodno – na pijacama, u selima, ili sa naznakom „organsko“. Korak dalje – uvesti indijske začine, alge i druge nesvakidašnje detalje u ishranu. I tako, korak po korak, možete se naći na različitim nivoima zdrave ishrane. Svaki korak je poklon organizmu.

 

 

zdrava hrana

 

 

Kombinacija namirnica

Preporučila bih vam da vodite računa o pravilnom kombinovanju namirnica koje olakšava varenje hrane. Ovo je veoma važno jer naš je posao da olakšamo telu da živi. Kada je nešto lako svarljivo to znači da će telu ostati višak energije da se pozabavi imunim sistemom, čišćenjem, unapređenjem i drugim važnim poslovima. Ako ostanemo pri tradicionalnom balkanskom obroku poput onog „mesa, krompira i hleba“, telo će potrošiti masu energije na varenje hrane. Nakon ručka ćete imati osećaj da ste trčali maraton, a ne da ste sedeli mirno za stolom i jeli.

 

Hrana je ENERGIJA

Lično verujem da je hrana energija. Zato ne brojim kalorije nego se trudim da u telo unesem što bolju energiju – zdravu, čistu, radosnu. To je razlog zašto ne jedem meso. Mleko pijem od jedne posebne srećne krave, ponekad. Jaja ako uzmem, onda su koka „šetačica“ iz bakinog sela. To je moj put. Ne treba biti nužno vaš. Ali trebate znati da je kvalitet energije koju nosi hrana itekako važan. Zato ću i nezdrave šećerne kolače pojesti rado kada ih baba spremi, jer ih je pravila s ljubavlju. Zato ne budite radikalni i dozvolite sebi da nekad pojedete i malo ljubavi – parče torte s dečijeg rodjendana, slanine koju vam je deka naseckao, čoko-keks koji vam je kupio momak.

 

Zahvalnost

Energija hrane je ta koja nosi moć za isceljenje, zdravlje i jasnoću. Čak i ako to nije hrana ljubavi, vaša zahvalnost može je „oprati“. Iskreno se zahvalite svemu što jedete. Zahvanost je najjača molitva.

 

 

Autor : Gorana Belić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *