Svima nam je žao kad vidimo prizore prirode i životinja okovanih smećem i pitamo se kuda ide ovaj svet. Krivimo industriju i velike zagađivače i delimično imamo pravo. Ali treba prihvatiti i svoje učešće i odgovornost, a zatim ga i smanjiti.

Ako misliš da ništa ne možeš da promeniš, moje pitanje za tebe je: Da li ti bolje zvuči jedna ili dve vreće bačenog đubreta? Samo jedan čovek može napraviti razliku, a nas je mnogo više.

Hajde onda da pravimo razliku! Ali kako?

 

 

1. Prestani da gomilaš proizvode

Lepa ova gomila kozmetike gore, zar ne? Da se ne  lažemo, lepa je. Ali da li je realno potrošiti sve te proizvode?

Istina je da ti toliku zalihu ne možeš da potrošiš ni za 10 godina korišćenja, a  ne za 1-2 godine koliki im je rok upotrebe. I šta ćeš onda sa tim silnim  proizvodima? Pa u smeće, naravno! A smeće magično ne  nestaje. Da li je naša kratkotrajna sreća zbog desetog labela i dvadesetog karmina vredna veće gomile smeća koje ćemo proizvesti?

Manjom kupovinom mi takođe dajemo signal kompanijama da smanje proizvode, a samim tim se troši manje resursa za njihovu proizvodnju i nastaje manje đubreta. Ovo kompanijama neće biti drago, ali ni nama nije drago ovo:

 

 

Primer iz života: Dok nisam potrošila prethodne zalihe 2-3 labela, nisam kupila sledeća. I neću kupovati naredno dok ne potrošim barem 2 ovih što sada imam.

 

2.Pokloni ili prodaj proizvod koji ti ne odgovara

Pitaš se šta da radiš sa proizvodima koji ti ne odgovaraju, te nećeš valjda koristiti pogrešnu nijansu pudera ili gel za tuširanje mirisa nedovoljno savršenog za tebe? Ne, naravno! Ali taj nesavršeni proizvod ne moraš ni baciti.

Ono što tebi ne paše za nekog drugogo može biti prava stvar. Stvar u tubi možeš proslediti prijateljima bez imalo muke, a većinu šminke možeš dezinfikovati recimo medicinskim alkoholom (70% ili više) koji ćeš staviti u bočicu sa raspršivačem.

 

 

Primer iz života: Taman kad sam pomislila da ću puder morati da bacim, drugarica je pomenula kako baš taj najviše voli da koristi, tako da sam joj ga dala i usrećila i nju i sebe. Takođe sam više puta dobila kozmetiku od drugarice koja piše blog o kozmetici i dobija više proizvoda nego što može da potroši, tako da sam je ja s radošću koristila, a ona bi ih sigurno bacila.

 

3.Kupuj domaće proizvode

Strani brendovi su možda više fensi, ali valja razmotriti i domaću ponudu. Zašto?

Osim što kupovinom domaćeg proizvoda podržavaš domaću privredu i ekonomiju, izborom domaćeg proizvoda štitiš i životnu sredinu. Jednostavno, više se goriva potroši dok dođe do nas proizvod iz Zapadne Evrope nego iz nekog dela Srbije.

A manje goriva – manje šanse da vidimo šta dišemo. Što se tiče stranih proizvoda, ako ti je baš neki neophodan, predlažemo da ih kupiš za vreme svojih putovanja ili da ti donese neko ko ide u zemlju gde se on proizvodi.  Naravno da će uvoza uvek biti, ali od nas i naših potrošačkih navika zavisi u kojoj meri.

Primer iz života: Željenu italijansku kozmetiku sam kupila u Italiji taman da me podseća na to putovanje, a i bolje kupiti tamo nego podržavati njen transport i potrošnju goriva do Srbije.

 

4.Izbegavaj plastičnu ambalažu

Lakše reći nego učiniti. Svesni smo da se većina proizvoda pakuje u plastiku, pa zato i savetujemo izbegavanje umesto potpunog ukidanja. Kada god uspeš da izabereš proizvod koji nije u plastičnom pakovanju, uskraćuješ podršku proizvodnji plastike, na koju se potroši mnoogo nafte i ne staješ Zemlji na muku dajući joj još jedan komad plastike za koji joj treba previše vremena i resursa da je razgradi nakon što je ti baciš.

Dobra alternativa su proizvodi koji se pakuju u kartonsku ili staklenu ambalažu.

 

Primer iz života: Kupila sam prirodni sapun u kartonskoj ambalaži, a tu su i prirodna ulja u staklenoj.

Tekst ”Glas za planetu: glas budućnosti – pokret sadašnjosti” možete pročitati OVDE.

 

 

5.Koristi veća pakovanja i dopune proizvoda

Jeste baš fino kupiti manje pakovanje, jer ga onda brže potrošimo i možemo brže da kupimo novo i uživamo u konzumerizmu. Ipak, za jedan veći proizvod se potroši manje materijala za pakovanje nego za dva manja. Sledeći put kad odeš u kupovinu, savetujemo da razmotriš veće pakovanje, recimo šampona, kupke, mleka za telo ili paste za zube.

Tu su i dopune za tečne sapune, za koje se troši daleko manje ambalaže nego za ono standardno pakovanje sa sve pumpicom. Osim sapuna, kod nas je moguće dopuniti i parfeme – ovde možete pogledati mesto gde možete kupiti  parfeme domaće proizvodnje i dopuniti bočicu kada vam se parfem istroši.

Primer iz života: Kupila sam 2 šampona od 400 ml i tako sam dohakala dosadi od predugog korišćenja jednog proizvoda, a realne su šanse da ih i potrošim.

A za kraj imamo izazov za svakog čitaoca ovog teksta – odaberi makar jedan od ovih 5 saveta i pridržavaj ga se. Ako uz to ponekad na tvoj izbor pri kupovini budu uticali i ostali saveti,  pa ti si onda zmaj.

I obavezno svoju sjajnu odluku podeli i sa prijateljima da i oni dobiju šansu da učine nešto lepo za našu jedinu Zemlju.

 

 

Autor: Jovana Deljanin – Ekoblog

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *