Svi želimo sjajnu i zdravu kožu i kosu , bistre oči i snažno balansirano telo! Proleće je idealno vreme za čišćenje tela iznutra i spolja. Sve se budi oko nas i prelazimo u novo godišnje doba koje donosi promene u našem organizmu. Zato je ajurveda savršen alat za postizanje balansa jer je usaglašena sa prirodnim zakonima koji uzajamno prate prirodne zakone čoveka kao bića. Naša tzv. prakriti ili konstitucija je u direktnoj vezi sa prirodom i tako ona oponaša i promene godišnjih doba:

– skladištene masnoće u telu koje su nas služile preko zime se počinju izbacivati putem krvi i jetra jače radi kako bi izbacila masnoće sa otrovima. Otrovi ili ama su poznati u ajurvedi da izazivaju razne alergije, višak sluzi, česte groznice, tromost, letargiju, krutost i bol u mišićima, a sa tim je zapravo povećan element zemlje i vode(kapha doša). Postoji detoks tela po došama ali mi ćemo se ovde fokusirati na detoks tela za svakodnevni ritam, bez obzira na to kojoj doši pripadate. Najbolje je ovaj detoks započeti u martu, ali i tokom trajanja proleća je takođe u redu.

Ne moramo da se izgladnjujemo i iscrpljujemo da bi sproveli detoks tela, ili da odlazimo na nedeljni ili mesečni režim detoksa u kliničke centre i da se odričemo svakodnevnog ritma života. Upravo ajurveda nudi nežan i vrlo efektan detoks jer sve što trebate da uradite je da pratite prirodan ritam čišćenja tela i primenite ove  lake drevne tehnike.

Zato sam vam u ovom tekstu napisala jednostavne savete s kojima možete krenuti već danas na prolećni detoks!

 

Koraci:

 

– Pripremite se za detoks. Usporite tempo života i istrajte u odluci ovog kraćeg detoksa. On može da traje tri dana ili par dana ili celo proleće da vodite računa o ovom režimu ishrane i nege. Moguće je da ćete se suočavati sa razdražljivošću, koja je normalna pojava tokom detoksa tela. Takođe se aktiviraju emotivne blokade (bes, tuga, težina, lenjost, krivica itd) koje se izbacuju u ovom procesu i koje su skladištene u organima i mišićima. Imajte na umu da je to sve prolaznog karaktera i držite se svog plana.

 

– Smanjite unos lepljive i slatke hrane. Pokušajte izbeći gluten, šećere i mlečne proizvode prerađene u industriji. Ovi sastojci mogu dodatno da ostanu “zalepljeni” u organizmu i da pogoršaju proces čišćenja tela. U slučaju potrebe za slatkim radije uzmite ceđeni sok od grejpa ili čaj od đumbira, ili štanglice od suvog voća.

 

– Dodajte kurkumu, limun i gorke napitke pogotovo ujutro. Gorak ukus stimuliše čišćenje jetre i krvi. Ujutro je najbolje popiti toplu vodu sa limunovim sokom a možete dodati malo kajenske papričice za bolji rad creva (ovo je opciono). Kurkuma čisti krv i podiže imunitet, a nju takođe ubacite u ovaj napitak ili u jela koja pravite.

 

 

– Izbacite tešku i masnu hranu, kao i teške mlečne prozvode i redukujte meso. Jedite što više zeleniš u salatama ili u vidu obrok salate. Ova alkalna hrana omogućava izbacivanje otrova i pijte dosta tečnosti između obroka kako bi stimulisali otrove ili tzv. amu napolje putem znoja i mokraće. Koristite što više kuvano ili bareno povrće i pirinač.

 

– Naučite dnevnu samomasažu tzv. Abhjangu i čistite lice i telo domaćim receptima iz vaše kuhinje jer sve što možete pojesti, takođe sme da ide i na vašu kožu! To je jedan od zakona ajurvedske nege, pogotovo u vreme proleća kada se sve budi. Najčešće preporučujem da upotrebite piling za lice na bazi orašastih plodova u vidu praha (bademi, lešnici) ili na bazi žitarica (pahuljice od ovasa, pirinča) s tim da u to možete ubaciti par kapi limunovog soka ili jabukovog sirćeta ako vam lice nije osetljivo.

 

– Ovo ponovite tri do četiri puta nedeljno. Posle toga sledi upotreba lepog ulja za lice i telo, koje će nahraniti i dati balans vašoj koži. Možete koristiti jojoba, susam, suncokret, kokos ili argan , pa i maslinovo ulje u malim dozama. Posebni efekat daje provereno esencijalno ulje koje ćete ukapati par kapi (lično i u Devini ajurvedskim terapijama koristim Young Living esencije).

 

– Ukoliko imate vremena dodajte još i maske za lice na bazi aloa vere i kurkume, a poznato je da deluju protivupalno kod akni, a dodatak nima i klinčića u takvu masku je pun pogodak. Ako ovo sprovodite svakodnevno, videćete predivne rezultate već nakon par samomasaža! Ulja su najbolja za našu kožu jer sadrže skoro jednak Ph i time omogućavaju kvalitetnu ishranu tkiva koja se odmah upiju! Sintetička ulja za telo, kao i kreme na bazi voska začepljuju pore i time blokiraju hranljive sastojke da prodru dalje putem kože. Mislite uvek prirodno i organski za vaše telo!

 

– Ne zaboravite da priuštite sebi profesionalni odlazak kod ajurvedskog terapeuta za lepotu i negu – na takvim terapijama koristi se zagrejano ulje za vašu konstituciju koje se nanosi na kosu, teme, celo telo i lice. Ovi tretmani izuzetno ishranjuju i balansiraju, umanjuju napetost mišića, uklanjaju nesanicu i migrene, podmlađuju kožu, izbacuju toksine i čiste ustajalu krv, preoblikuju lice i vraćaju tonus i svežinu, usporava proces starenja ćelija i daje osećaj lakoće i mira.

 

– Ujutro se budite što ranije i započnite dan šetnjom do posla ili laganim vežbanjem tehnika disanja, recimo Bhastrika pranajama koja aktivira stomak i izbacuje otrove, sa joga asanama-pozdrav suncu sa zadrškama na onima koje čiste jetru i digestivni sistem:vežbama za leđa i asanama sa nogama gore (obrnuti položaji) i uvrtanjem kičme. Završite meditacijom bar od pola sata. Kako bi sproveli ove vežbe kvalitetno najbolje je da se obratite vašem joga instruktoru ili ako niste još upućeni u jogu, možda je pravo vreme da se oprobate u jogi.

 

 

Želim vam srećan i uspešan detoks!

 

 

Autor : Monja Švec

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *