Kada čujemo reč „učenje“ šta nam prvo padne na pamet? Neko se seti gomile fakultetskih skripti i neprespavanih noći, ili čak namrgođenog profesora iz osnovne škole kako beleži keca na papiru… Mnoge prođe blaga jeza ili osete onaj čvor u stomaku. Koliko vas pomisli „Mmmm, novo gradivo? Jedva čekam!“?

Zar nije interesantno to što je uvek više onih koji imaju priličan otpor ka učenju?

Savladavanje školskog gradiva je mnogo više od odgovaranja i ocenjivanja. Ipak, često ne uvidimo to na vreme. S obzirom da duboko verujem da je izuzetno važno da izađemo iz tog kolektivnog otpora ka školskom učenju, kako bismo sutra lakše učili mnogo vrednije stvari, delim sa vama sve trikove o učenju koje znam – kako bi i vama ovaj proces postao lepši i lakši.

Počećemo od nekih Zlatnih pravila učenja.

 

Nije do učenja nego do načina na koji učiš

Učenje je samo jedna aktivnost u danu. Da li će biti noćna mora ili festival – zavisi isključivo od nas. Niko se nije umorio od učenja. Pogledajte decu! Koliko samo mogu da uče o svetu oko sebe. Kojom brzinom i lakoćom upijaju sve te informacije. Kako? Najčešće kroz igru, istraživanje…nekad i kroz plakanje. Ali gledati u crno-belu knjigu sa sitnim proredom, bez slika i živosti – naravno da je naporno! Zato menjajte način učenja. Koristite boje, pesme, skripte, sveske. Isprobavajte nove metode i tehnike. Igrajte se s gradivnom.

 

učenje

Što više učiš,sve je lakše

Učenje je veština. Kao kuvanje kafe ili vožnja auta. Što je češće ponavljate, više ćete vladati njome. Simple as that! I učenje se uči, ne zaboravite to. Zato će mnogo učenja dovesti do toga da učite sve brže i lakše.

 

Ne rešavaj probleme nego postavljaj sebi izazove

Um je naš jedno veliko dete. Veće nego što smo i sami ikad bili. On se opire problemima. Dosadn su mu i pomalo strašni. On želi da se igra, da se zabavlja! Zato nas svim silama vuče u frižider ili pred televizor, baš kada smo seli da učimo! A znate li šta još voli? Izazove! Zato otvorite tu knjigu i recite sebi „Hajde baš da vidim KAKO ću ja ovo savladati? Na koji način ću početi? Koliko će mi vremena trebati?…Baš da vidim!“

 

Ne ponavljaj, objašnjavaj

Kada se preslišavate, pokušajte da objasnite gradivo a ne da ga izdeklamujete kao da diktirate nekom daktilografu zapisnik J Zar nije i vama prijatnije čuti živu priču?

Osim toga, kada navedete mozak da obradi informacije na posve drugačiji način, zapamtiće ih bolje nego ikada!

 

Ne pamti, istražuj

Previše držimo fokus na činjenici „moram ovo da zapamtim, moram ovo da zapamtim…“. Moram, moram, moram… Toliko moranja je prestravilo vaš um, vašu podsvest! Um sad panično beži dalje odatle – zato se i gube koncentracija i volja. Umesto moranja, pokušajte da pristupite tom gradivu istraživački. Hajde da istražim ove činjenice. Hajde da proučim dobro ove redove, šta mi oni govore? Kada se jednom otvorite za ideju da ta gomila dosadnih papira u sebi krije rudnik fascinantnih informacija, učenje će zaista postati festival!

 

Ukoliko želite da saznate o ajurvedi ili nešto više o uticaju ajurvede na štitnu žlezdu pratite linkove.

 

Autor : Gorana Belić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *