Zašto ovakav naslov, možda se pitate? Ovaj naslov je moj moto u životu. Po njemu živim, iz dana u dan. Živim iz srca, osjećam srcem, um sam davno prestala slušati, kada mi dođu misli, jednostavno ih propustim i vratim se u srce. Vratim se u sadašnji trenutak. Tome nas uči kundalini joga. Ta kraljica joge očarala me na prvu kada sam je otkrila prije više od 10 godina.

Počela sam je prakticirati sama jer kod nas je još nije bilo, a na internetu sam pronašla nekoliko video klipova svoje današnje učiteljice Gurmukh Kaur. Počela sam raditi uz nju svakodnevno kundalini jogu, zanemarivši sve druge vrste joge koje sam radila do tada.

 

 

I onda mi se dogodila tragedija sa sinom kada sam doslovno umrla i ponovno se rodila. Od boli, tuge i neprihvačanja činjeničnog stanja završila sam u bolnici mjesec dana na infuzijama i oporavku. Tjelesnom i psihičkom. Oni koji su doživjeli iz nekog razloga takvo stanje, sigurno će znati o čemu pričam. Kada prestanete jesti hranu jer vam se grlo stislo i niste gladni, nemate potrebu za njom, kada vas boli svaki dio tijela, iznutra i izvana, kada vas boli duša i patite do besvjesti. To sam bila ja. U tom stanju samo 2 mjeseca nakon tragedije sa sinom, u bolnici taman prije nego što su me trebali otpustiti, doživljavam prvi moždani udar. Tik pred dolazak jutarnje vizite jedne srijede, srušila sam se na pod pored kreveta na kojem sam sjedila i čekala.

Pala sam u nesvijest, probudila sam se na krevetu svjesna kako cijeli tim vizite stoji ispred vrata u mojoj sobi i promatra me, a jedna sestra podiže mi jednu nogu, pa drugu, zatim ruke koje padaju natrag na krevet bez osjeta. Bila sam paralizirana. Liječnik me nešto upitao a ja sam pokušala odgovoriti, no riječi nisu izlazile iz usta, shvatila sam da mi se usta ne mogu pomaknuti. U tom trenutku uspjela sam mrvicu otvoriti jedno oko i vidjela i čula jednu sestru kako govori. „pa ona frflja.“ zatim sam nazad utonula u duboki san ili nesvijest. Srećom bio je to laganiji moždani i posljedice nisu bile vidljive.

 

 

Pustili su me kući da bi se nakon 2 dana kod kuće ponovilo slično. Nedelja rano ujutro u 4 sata, u glavi mi sijevaju munje, gori moj mozak i kroz cijelo tijelo mi prolazi struja. Pokušavam dozvati kčerku koja spava na drugom krevetu da se probudi jer je u stanu plamen, želim joj reći da se brzo probudi, ali tada shvaćam da se usta ne pomiču i da sam paralizirana. Postajem svjesna svega što mi se događa. Nekim neartikuliranim zvukovima iz usta probudim kčerku koja mi podiže ruke i noge i provjerava moje stanje, a one padaju bespomočno na krevet. Ovaj puta oporavak je bio duži.

Znate da jedna nesreća nikad ne dolazi sama, ja sam se u to uvjerila već bezbroj puta u životu. Kroz život mi se stalno izmjenjivalo i ono dobro i ono loše. To je jednostavno karma koju odrađujemo. Danas znam da što više činim dobro drugima i činim dobra djela, da tako popravljam svoju karmu, ali i karmu svoje obitelji, djece i unuka. Čistim karmu na razne načine. Preko svoje humanitarne udruge Plavi anđeo pomažuči djeci u Ugandi, pa nadalje kroz duhovnost pomažuči drugima zainteresiranima da pronađu svoj put prema radosti i sreći kroz besplatne satove kundalini joge i glazbu.

Jer upravo to je ono što je i meni pomoglo da zaliječim svoje rane i oporavim se. Ulaženje puno dublje u praksu i učenje kundalini joge, te duhovna učenja koja su me spasila. Bez toga tko zna kakav bi danas bio i izgledao moj život nakon teških trenutaka koje sam proživjela. No, ono što trebate znati je to da si samo vi sami možete pomoči u takvim trenutcima jer samo vi najbolje poznate sebe i svoje tijelo, poznate svoj um i znate što mu je potrebno.

To je onaj učitelj u nama koji nam govori što trebamo, to je razvijena intuicija na kojoj je potrebno raditi da bismo je mogli iskoristiti kada je to potrebno. Nitko drugi sa strane ne može znati kako nam je i kako se osjećamo niti znati kako nam pomoći, naročito ako nisu bili u istoj ili sličnoj situaciji u životu. Iako mnogi ljudi oko nas žele upravo to: dati nam savjet, a sami ne znaju urediti svoj život i pomoči sebi kada je to potrebno. Preporučam svima da osluškuju sebe, rade na osobnom rastu i tada žive iz srca a ne iz uma. Biti će vam mnogo lakše.

Jedino živeči iz srca možemo napraviti ravnotežu na osobnoj i globalnoj razini. Svi mi to znamo, na to nas navodi naša nepogrešiva intuicija i iskustvo, no previše duboko slušamo naš um, logiku, razmišljamo. Pri tom potiskujemo naše emocije i udaljujemo se od snage koja leži u srcu, dovodimo se do neravnoteže. Tada se osjećamo loše, imamo grižnju savjesti, dovodimo se do stresa. Ako prestanemo slušati svoj um i otvorimo se onome što nam govori srce, ulazimo u stanje čarolije života, gdje nam ništa nije problem, a nosi nas radost i ljubav koju isijavamo i prenosimo na sve oko nas.

 

 

Učenja kundalini joge su na zapadu postala vrlo kasno poznata. U Indiji su stolječima bila zadržavana u velikoj tajnosti, dok Yogi Bhajan nije odlučio da je pravi čas i prostor za širenje toga dragocjenog znanja. Došao je na zapad 1969.godine tražiti učitelje, a ne učenike, koji bi mogli prenositi dalje znanje o kundalini jogi po cijelom svijetu. Prilagodio ju je zapadnjačkom načinu života punom stresa, užurbanog života. Radosna sam da sam danas i ja među brojim učiteljima koji prenose to prekrasno znanje drugima već nekoliko godina.

To je drevna nauka o načinu buđenja kundalini energije pomoču vrlo dinamičnih kriya kojima vrlo brzo aktiviramo cijelo tijelo, napravimo balans uma, duha i tijela. Uz kriye, u kombinaciji s pranajamama, mudrama, mantrama, bandhama i meditacijama, jačamo živčani sustav, otklanjamo napetosti i stres, stimuliramo unutarnje organe i žlijezde, te tako mijenjamo stanje svijesti. Ona nam pomaže u oslobađanju od strahova, loših navika i donosi nam spokoj, sreću i ljubav, spaja nas s Univerzalnom sviješču i ljubavi.

 

 

Autor: Dragica Kopjar

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *