Šta je to posmatrač?! Prva asocijacija: Uh, ovaj/ova sve vidi, sve čuje, sve zna. Popio/la je svu pamet ovog svijeta! A da li posmatrač vizuelno mora doživljavati stvari i na osnovu toga donositi zaključak ili ima još nešto?

 

 

Šta je sa ,,ličnim posmatračem”? Kako bi bilo posmatrati sebe i sebe komentarisati?

Da li posmatrati sebe, vizuelno kao odraz u ogledalu, kao sjenku na ulici ili ,,ćemo zaustaviti misli i postati posmatrači našeg ličnog ,,JA”.

Tekst ,,Snaga Uma” možete pročitati ovde.

 

JOGA SUTRA

I Samadhi pada – poglavlje o prosvjetljenju. Tada drastuh svarupe’vasthanam ( tada posmatrač boravi u svojoj istinskoj prirodi).

Prodrijeti duboko u nama samima, bez straha ili osude na ono na šta možemo naići ili na ono šta možemo otkriti na samom putu lične samospoznaje. Ili ćemo sve to ostaviti iz tamo nekog razloga sa kojim ne želimo da se sretnemo, pa ćemo ipak odlučiti da je jednostavnije stajati sa strane u ulozi posmatrača, komentarisati, osuđivati druge, nalaziti im mane, ne razmišljajući da je možda sve to što vidimo i mislimo o drugima upravo ono što nosimo u nama samima.

 

 

Svi koji su nekada pokušali biti u ulozi ličnog posmatrača, osjetili su snažnu unutrašnju borbu nalazeći se u toj poziciji. U više navrata sebe obmanjujemo, poričemo stvari na koje nismo ponosni, potiskujemo ih, nastavljamo živjeti sa tim. Ne razmišljajući da time sebe blokiramo. Biti u ulozi posmatrača nije lako. Posmatrač je neko ko bira da ne učestvuje u nekom događaju ali samim svojim prisustvom utiče na druge. Najgore je uvidjeti problem, a pri tom njegovu važnost odbaciti. Svaki posmatrač itekako može da utiče na ishod nekog događaja.

Tekst ,,Lijek u ljubavi prema  Jogi” možete pročitati ovde.

 

Da li se nešto krije iza moje ozbiljnosti/osmjeha?

Da li je moja smirenost maska/nezainteresovanost?

Da li moja sreća samo naizgled sreća/foliranje?

Da li ću ostaviti utisak kako sam jaka/stabilna?

Da li je moj život iluzija?

Ova i mnoga slična pitanja ne postavljaju samo oni koji nas posmatraju, već su ovo pitanja svih nas koji smo i lični posmatrači. E sad, nastupa istina. Da li ćemo biti pasivni posmatrači i živjeti u blokadi, disbalansu, obmani ili ćemo biti aktivni kreatori svoga života na čijoj stazi ličnog razvoja će biti tragovi koji iza nas ostaju sa ponosom.

 

 

Autor: Milica Perović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *