Univerzalni zakon  uzroka i posledice smatra se prirodnom posledicom zbivanja koja se odvijaju po principu logike. Kod Hindusa se ovaj zakon odnosi na duhovni život čoveka: svaka akcija, dobra ili loša, ima svoju neposrednu ili kasniju reakciju. Istina i pokretačka sila iza rađanja naziva se karmom. Na zapadu, karmu često smatraju i sudbinom ili  predodređenošću; najbolje je o njoj misliti kao o nepogrešivom zakonu uzroka i posledice koji vlada ovim svetom. Reč karma potiče iz sanskrita i doslovno znači ,,činiti”.

Postoje mnoge vrste karme: globalna karma, karma jednog grada, individualna karma, karma naroda, porodice, pa se čak smatra da i predmeti imaju svoju karmu, najčešće se misli na nakit od zlata i srebra. U kolektivnom smislu čovek je odgovoran za svoju sudbinu. Ona se može izraziti kao velike nesreće nekog naroda i tragedije koje onda pogađaju potomstvo te nacije.

Loša karma nacije, kao i ratovi mogu se prevazići težnjom za kosmopolitizmom. Kada bi se veći broj ljudu osećao prvenstveno građanima sveta, onda bi i nestale podele i zavladao bi mir.

Nema znatne razlike izmedju istoka i zapada u shvatanju suštine ovog zakona. Razlika je u tome što je istok uvideo ogromnu važnost karme i zato joj posvetio adekvatnu pažnju. Sve što radimo, telom, glasom, umom ostavlja odgovarajuće posledice. Učitelji kažu da čak i najmanja mrvica otrova može biti smrtonosna, a majušno seme može postati ogromno drvo.

Buda je rekao: ,, Nemojte prevideti negativna dela misleći da su mala; ma koliko da je mala iskra može zapaliti plast sena velik kao planina”. Takođe je rekao: ,,Nemojte prevideti ni najmanje dobro delo, misleći da od njega nema koristi; čak i male kapljice vode na kraju napune ogromnu posudu”.

 

Buda

 

Prema hinduističkoj filozofiji zakon karme je neposredno vezan za verovanje u reinkarnaciju. Vrsta rođenja koju ćemo imati u budućem životu, određena je prirodom naših dela u ovim životu. Važno je da nikada ne zaboravimo  da posledice naših dela u potpunosti zavise od namere ili motivacije koja stoji iza njih, a ne od njihove veličine. Samo motivacija, bilo dobra ili loša, određuje plod naših dela. Pošto je zakon karme neminovan i nepogrešiv, kada povređujemo druge neposredno štetimo sebi; a kad god usrećujemo druge, donosimo sebi buduću sreću.

Karma nije fatalistička ni predodređena. Karma je naša sposobnost i mogućnost da stvorimo i izmenimo. Mi se možemo promeniti. Budućnost je u našim rukama,  u vlasti našeg srca. Pošto je sve nestalno, prolazno i međuzavisno, način našeg delovanja i mišljenja neminovno menja budućnost. Svaku okolnost, pa i najbeznadežniju i najužasniju, možemo iskoristiti u svom razvoju. Nema tog zlodela ni surovosti koji se ne mogu pročistiti iskrenim kajanjem i stvarnom duhovnom delatnošću.

Sadašnje stanje, ukoliko ga vešto i mudro koristimo može nas nadahnutni da se oslobodimo okova patnje. Karma nadahnjuje osećanje lične odgovornosti u svemu što se učini. Dobro je usaditi dubok osećaj za prisustvo karme u svemu, skoro kao automatsku naviku da preobrazimo svoje reakcije ukoliko bi se pojavila štetna misao. Postoje različita shvatanja karme. Neki koriste karmu kao izgovor da nikome ne pomažu, govoreći da je sva patnja ljudi ,,njihova karma”. Postoje i preterano ,,pažljivi” i ,,osećajni” u svom stavu da ne treba pomagati drugima, jer ako pomognemo vršimo uticaj na nešto što bi oni sami trebali da iskuse. Smatram da je takav način nečovečan, možda je upravo naša karma da nađemo način da nekom pomognemo. Ne smemo zaboraviti da u našim delima, rečima i mislima postoji mogućnost izbora.

 

sudbina

 

Učenja kažu: ako sada u ovom životu, ne preuzmemo potpunu odgovornost za sebe, patnja će se nastaviti ne samo tokom nekoliko života, već kroz hiljade života. Ako poštujemo zakon karme i u sebi probudimo dobro srce ljubavi i saosećanja, ako pročistimo tok svoje svesti i postepeno probudimo mudrost prirode uma, možemo postati istinsko ljudsko biće.

 

Ukoliko želite da proširite svoje znanje o jogi pratite link.

 

 

Autor : Tanja Tadić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

One Reply to “Moja karma, tvoja karma, naša karma”

  1. Baš lep tekst, jedan od onih koji “otvaraju, svakodnevnicom, zapreten duh”. A ima li većega i boljega oka od našega duha.

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *