Malo, malo pa se čuje kao vest: Danas je Svetski dan… Tako je došao Svetski dan zdravlja, a nekoliko dana ranije bio je Dan za ekologiju i Dan duše, postoji Svetski dan mentalnog zdravlja… Naravno, da li vodimo računa o svom zdravlju?

Osim što vežbanjem joge utičemo na svoje fizičko telo, istovremeno radimo i na mentalnim aktivnostima, a i šire. Kroz fizičke vežbe radimo na jačanju svoga tela, razvijamo stabilnost kroz vežbe balansa, povećavamo gipkost… Povoljno utičemo na mišiće, kosti, nervni sistem, cirkulaciju, rad unutrašnjih organa.

 

 

Pored fizičkih vežbi, postoje i mentalne tehnike koje povoljno utiču na mentalno zdravlje, um i emocije. Blagodeti se mogu osetiti u svakodnevnim situacijama kroz smirenost, pažnju i koncentraciju, reagovanje na svakodnevne probleme bez panike i dramatizovanja. Osoba stiče sigurnost, samopouzdanje, a menja se kroz ponašanje, govor i reagovanje.

Iz moje perspektive, sve gore navedeno jeste tačno, ali nije na onaj način kako bi se očekivalo. Postoje dani kada mi svaki položaj prija, dok nekim danima imam utisak da mi je sve teško da izvedem, a nekada sam raspoložena za određene položaje, asane. To se ne odnosi samo na fizičke vežbe, jer svaku fizičku aktivnost prati i određena mentalna aktivnost.

 

Tekst ,,Joga i mladost” možete pronaći na sledećem linku.

Ljudi oko mene rekli bi da sam smirena, dobro raspoložena. Nekima nije jasno kako to da se nikad ne iznerviram. Oni možda samo nisu bili prisutni kada se to dešavalo. Jedno je da se iznerviram i reagujem na tu situaciju, a drugo je kada neko uživa u nervozi, negodovanju i neguje neraspoloženje. To sam naučila na prostirci.

Svaki put kada stanem na prostirku, to šta se dešava i kako vežbam, dešava se u tom trenutku. Slično je i sa neželjenim svakodnevnim situacijama. One dođu i prođu, a tako bi trebalo da bude i sa našim reakcijama, a zatim i raspoloženjem. Zato sa vežbačima na početku časa smirujemo utiske koje nosimo sa sobom tako što pažnju prebacujemo na telo, stanje u telu i na disanje. Naravno, da bismo vodili računa o svom zdravlju, obratimo pažnju i na ishranu, ali to nije tema danas. Dok negujete telo, negujete i um, emocije i reakcije, a onda je svaki dan posvećen zdravlju i ekologiji duše.

 

 

Autor : Ivana Stanojević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *