Većina nas, prije ili kasnije, sazna kakav je osjećaj kad se srce „slomi“. Nijedan segment našeg bića, najčešće, nije pošteđen kad se suočavamo sa gubitkom – od tuge, bola, očaja, bijesa i straha, do nesanice, gubitka apetita i fizičkog bola. Ono što može da nam bude dobra podrška u ovom periodu su biljke.

Nešto više o potreba duše za slobodom, kliknite ovde.

 

Cvjetne esencije

Bleeding heart je namjenjen onima koji osjećaju bol zbog gubitka (raskid, smrt, preseljenje…) i onima koji su „zaglavljeni“ u odnosima zasnovanom na strahu, posesivnosti ili potrebi (emocionalna zavisnost). Bleeding heart donosi utjehu posle gubitka, pomaže u oslobađanju od bolne emocionalne zavisnosti, promoviše saosjećanje, bezuslovnu ljubav i emocionalnu slobodu.

 

Sweet chestnut je namjenjen stanjima velike patnje kad nam se čini da su um i tijelo došli do krajnjih granica izdržljivosti. Cvjetna esencija nam pomaže da vratimo nadu i vjeru u život i prihvatimo životne tokove.

 

Yerba santa pomaže da se uspostavi slobodan tok emocija (posebno kod osoba koje imaju osjećaj stisnutih emocija u grudima), omogućavajući nam da ih izrazimo, a naročito bol i tugu. Ove esencije su dio mog ličnog iskustva, iskustva klijenata i bliskih osoba. One su, najčešće, osnova lične kombinacije kojoj se dodaju druge esencije u skladu sa trenutnim emocionalnim stanjem svake osobe (bijes, ogorčenost, strah, depresija..)

 

 

Ukoliko želite saznati nešto o Ajurvedi i došama, kliknite ovde.

 

Ljekovite biljke

 

Matičnjak (Melissa officinalis)

Matičnjak se vjekovima pominje kao lijek za melanholiju i tonik za nervni sistem. “ Tješi srce i otklanja tugu i sjetu”.

 

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Lavanda se od davnina koristi kao lijek za slomljeno srce. Svoji sedativnim svojstvima opušta nervni sistem i pomaže kod nervozne probave.

 

Kapica (Scutellaria lateriflora)

Ovaj nervni tonik i blagi anksiolitik nam pomaže da prekinemo misli koje se vrte u krug ometajući našu pažnju, mir i san. Kapica pomaže kod intenzivnih emocija (velike tuge, očaja, bijesa) i podrška je osobama koje, osjećajući se previše ranjivim i izloženim u svojoj patnji, žele da se povuku od svijeta.

 

Ruža (Rosa spp.)

Prema ajurvedskim tekstovima, ruža balansira Sadhaka pittu (jedan od tjelesnih podtipova) koja reguliše emocije i njihov uticaj na srce. Ruža smiruje srce i emocije, balansira um i poboljšava varenje.

 

Čaj za stanja tjeskobe i tuge

 

Biljke koje se koriste u ovoj formuli se tradicionalno koriste kao podrška zdravlju srca i za jačanje nervnog sistema.

 

Sastojci:

2 dijela glogovih bobica (Crataegus spp.)

1 dio lista matičnjaka (Melissa officinalis)

1 dio ovsene slame (Avena sativa)

1 dio cvijeta lipe (Tilia platyphyllos)

½ dijela latica ruže (Rosa spp.) (opciono)

 

Priprema:

2 kašičice mješavine preliti sa 2.5 dl prokuvane vode (možete napraviti veću količinu 2-3 supene kašike na 1l vode) i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Piti 3-4 šolje dnevno. U prohlađen čaj možete dodati med.

Glog jača srčani mišić, sprečava bolesti srca i pomaže da se umiri srce ispunjeno tugom. Matičnjak donosi smirenost i opuštenost kod stanja stresa, anksioznosti, iscrpljenosti i nesanice. Ovsena slama hrani nerve, podsjećajući nas zašto je život vrijedan življenja. Od davnina je saveznik ženama koje pate od depresije. Lipa umuruje, opušta i poboljšava san. Ruža smiruje srce i emocije i balansira um.

Ajurvedske savete za proleće možete pročitati ovde.

 

 

Autor : Žana Burić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *