Svaka žena želi da bude lepa i što duže mlada. Iako lepota u prirodi nije tačno određena, danas mnoge žene čine sve zarad ispunjavanja određenih standarda lepote koji se svakodnevno nameću kroz punije usne, veće grudi, savršen i tačno određen make-up, lice ispeglano botoksom, hijaluronom. Standardi koji oduzimaju pravo na poštovanje i zadržavanje jedinstvenosti i posebnosti svakog bića.

“Spoljašnja lepota je dar. Unutrašnja lepota je dostignuće”

Randi G. Fine

Živimo u vremenu u kome se starost doživljava kao sramota, pokazatelj neuspeha, neki bi rekli I kazna, usled čega smo svedoci ekspanzije različitih agresivnih I veštačkih metoda koje pružaju mogućnost da što duže izgledamo mlado. Naša prirodna  potreba je “Da se dobro osećamo u svojoj koži”. I tada se najčešće odlučujemo za dramatične estetske zahvate koji potpuno menjaju naš odraz u ogledalu.

Joga lica je prirodan fejslifting sa specijalno osmišljenim vežbama za lice sa kojima za kratko vreme možemo vrlo uspešno da obrišemo mnoge bore na licu, da zategnemo kožu, vratimo svežinu, podstaknemo proizvodnju kolagena i elastina u srednjem sloju kože, dobijemo zdrav ten i podmladimo se za 10 godina i više. Glavni razlog opuštenog, umornog i ostarelog lica jeste opušteni mišić koji je atrofirao i  nema šta da pridržava kožu lica, a tada se javljaju vrećice ispod očiju, podbradak, opušteni obrazi i kapci, jedan umoran izgled.

Od čak 57 mišića lica, ljudi uglavnom koriste samo 10 % i to prilikom obroka. A ostali mišići obzirom da su neaktivni postupno slabe, mišićna vlakna se stanjuju i polako atrofiraju zbog svoje neaktivnosti. Dolazi do ubrzanog starenja, koža se opušta i lice poprima umoran izgled.

Vežbanjem podstičemo mišićno tkivo na obnovu, poboljšava se tonus i elastičnost mišića. Rezultat su jači i puniji mišića lica i vrata. Nakon što osetite bol i peckanje,malo se odmorite kako bi se oslobodila mlečna kiselina koja je glavni uzrok bola. Zapravo, telo i glava su jedno i po ničemu se ne razlikuju osim po dužini mišića i vežbama koje koristimo. Ono što je važno za vežbanje jeste kontinuitet, kao i kada oblikujemo telo mišića.

 

Sa jogom lica možemo da  zaustavimo proces starenja:

– Nestaju bore oko usana.

-Nestaju bore iznad usana.

-Linija između nosa i usana (nazolabijalna bora) postaje blaža.

-Obrazi su čvršći i dobijaju punoću,podbratak nestaje.

-Kapci i obrve se podižu.

-Pogled dobija sjaj.

-Smanjuju se podočnjaci.

-Koža dobija sjaj i svežinu, koža vrata postaje čvršća.

-Usne dobijaju punoću.

 

 

Određene vežbe mogu biti zahtevne i teške, naročito početniku sa već postojećom atrofijom mišića lica. To sam  iskustveno doživela kada sam počela da praktikujem jogu lica i tu mi je pomoglo moje znanje iz joge a to je pravilno produbljeno disanje koje sam primenjivala i koje mi je dosta olakšalo mnoge vežbe. Naročito na samom početku, a posle je dosta lakše kada mišiće dovoljno aktiviramo i oslobodimo mlečne kiseline. Dakle i ovde je ključ disanje jer izvođenjem vežbi lica zajedno sa produbljenim disanjem dobijamo jači efekat svake vežbe, dodatno opuštamo mišiće naročito zadnji deo vrata koji je vrlo angažovan sa ovim vežbama, podstičemo bolju cirkulaciju i omogućavamo dotok više kiseonika i time više hranljivih materija dolazi do ćelija kože.

Takođe, nega kože prirodnim kremama je od suštinske važnosti  za održavanje kože i njenih prirodnih funkcija.  Kozmetika je tu samo da koži pomogne u procesu ishrane i regeneracije, podstičući njene prirodne funkcije. Međutim aktivni sastojci iz kreme ne dopiru do mišića! Samo kroz vežbanje obrisi lica dobiće čvrstoću, koža će postati glatka i čvrsta.

Ne postoji pravilo kada treba početi sa jogom lica. U dvadesetim-tridesetim  možete koristiti preventivno, dok kasnije za rešavanje već nastalih bora.

Bolji tonus i čvršći obrisi lica koje postignete vežbanjem  su trajni. Vežbanjem i aktiviranjem mišića lica, jako dugo možemo zadržati mladolik izgled, čuvanjem i dalje svog identiteta.

 

 

Autor: Anja Šargin

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *