Uslovljen um predstavlja naš pogled na svet. Sve što mislimo da jesmo. Upotrebiću reč memorija, jer um je zapravo to – sve ono što znamo, sto smo nasledili, naucili,usvojili ili iskusili. Svaki dogadjaj stvara hemijsku reakciju u nasem telu i ostaje memorisan u nasem mozgu. Naša memorija određuje sve. Dete se rodi sa praznim mozgom, ono će naučiti jezik koji ga budete učili, religiju i moralnost koju ga učite. Ono će biti kao društvo u kome odrasta, ponašaće se onako kako se vi ponašate, imaće vrednosti koje mu vi preslikate. Mi jesmo sve što gledamo, čitamo, sve navike koje imamo, mi smo sve ono o čemu mislimo.

Mozak je običan kompjuter, vi ga samo punite informacijama. Ljudi misle da su njihove misli slobodne ,to je laž, jer naša memorija određuje sve. Da li ste se nekada zapitali zašto ste odreagovali besom, a niste želeli da uzrokujete svađu? To su automatizovani postupci, dolaze iz mozga, jer smo već milion puta pomislili isto u određenoj situaciji da je naš mozak preuzeo kontrolu nad našim ponašanjem ii uradio ono kako smo ga naučili.

To je uslovljen um, svim našim prethodnim delovanjem on stvara obrazac, program na osnovu koga deluje sam, pre nego pomislimo da li je to ono sto želimo. Koristimo prošlost  kao bazu da predvidimo budućnost, drugim rečima, mislimo da ono što se nije do sad dogodilo nije ni moguće da se dogodi. Uništavamo duh svoj. Onda se dešava da patimo jer želimo ono u šta verujemo da ne možemo imati, stvaramo unutrašnji rascep. Patimo jer smo se identifikovali sa svojim umom, poistovetili smo se sa onim sto mislimo i osećamo. A naš mozak je samo jedan organ u našem telu. Problem je sto on kontroliše nas. Cilj je da naučimo kako da preuzmemo kontrolu nad svojim mislima, nad svojim umom. Da se pomerimo sa kompulsivnog na svesno delovanje.

 

 

,,Um je mentalna slika koju imamo o sebi i svetu u kome živimo. Svako vidi i živi drugačije. Potrebno je da na trenutak odložite svoj lični prtljag, pun problema pun prošlosti i budućnosti baš kao i svoje znanje jer ćete u protivnom gledati, a nećete videti, slušaćete, a nećete čuti. Potrebno je vaše potpuno prisustvo.” -Ekart Tol

Osnova stvaranja sveta kakvog želimo, života kakav želimo je um, da prvo stvorimo um kakav želimo. Trebalo bi da posmatramo kakve misli stvara nas um i koju emociju nam ta misao donosi. Tehnika za postizanje balansa je mnogo. Balans znači misliti, govoriti i raditi ono sto zaista želimo. Biti u harmoniji sa samim sobom treba da nam je svakodnevni cilj.

Dobra vest je da učimo dok smo živi. Druga dobra vest je da je svako odgovoran za ono sto mu se dešava. Naš život je u našim rukama. S toga ako niste zadovoljni samo vi možete učiniti da budete zadovoljni.

 

 

Autor: Sonja Jović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *