Razlika između hata joge i lebdećeg sistema vežbanja

Za razliku od hata joge ovaj stil vežbanja od vas zahteva daleko veću prisutnost na času, ali i prisutnost samog  instruktora u praćenju rada vežbača, jer ne radite sami  već  u društvu platna sa kojim se treba dobro upoznati. Na časovima rekreativne joge vam instruktor na početku časa kaže da radite u granicama prijatnosti i dosta praktikanata to i učini jer pomoću sile gravitacije koja deluje na njegove mišiće dobije na vreme jasnu poruku od tela gde su granice. Kada vežbate na platnu (hammock) ukoliko niste dobro centrirani i ne vežbate postupno od samog početka već dođete na probni čas ili ste samo u velikoj grupi pa instruktor ne  obrati pažnju na vas, platno vas  može povući  i tada može doći do istegnuća ligamenata i drugih mikro i makro  povreda.

Ukoliko radite sa instruktorom koji je dugo godina bio instruktor hata ili neke druge joge ili pilatesa, a onda se pažljivo upoznao sa platnom i završio kurs pa zatim sarađivao sa svojim mentorom i osmislio pažljivo program na platnu, onda su prednost koje ovaj stil vežbanja donosi vašem telu sledeće :

 

  • Povećanje fleksibilnosti
  • Poboljšava krvni pritisak i holesterola
  • Povećava se maksimalni unos kiseonika
  • Ublažava simptome od spazma u leđima i skolioze (ne leči već ublažava)
  • Kod nove hernije može odložiti hirurški zahvat
  • Produžuje ligamente
  • Opušta mišiće privremeno
  • Poboljšavaju se proširene vene
  • Boja kože na licu je zdravija
  • Reći ćete da su iste dobrobiti od hata joge i u pravu ste, samo se ovde rezultati daleko brže postižu i ne opterećuju vratne pršljenove ako želimo otići u inverziju, kako povećava fleksiblnost u kraćem roku i zato je sjajna dopuna ostalim sportovima.

 

Šta neće promeniti Aerial ili Lebdeća joga?

Obično se veruje da je cirkulacija ta koja se menja na časovima Aerial joge, ali naš cirkulacioni sistem zna kako da usmeri protok krvi  i ne treba joj gravitacija da bi radila svoj posao. Kada smo ispravljeni, oksigenisana krv se ispumpava u celo telo uključujući i naš mozak, a dezoksigenisana krv se vraća u vaše srce .

Viseći naopako šalje se više krvi u glavu  i tada krv bogata kiseonikom, ali i krv siromašna kiseonikom ide ka glavi. Ne povećava se količina nutritijenata u krvi koji ulaze u naš mozak , zapravo smanjujemo protok dobre krvi. Ovim se objašnjava zašto smo osetljivi kada se okrenemo naopačke.  To ne znači da je okretanje naopačke loše već da su efekti prolazni.

Ali kada smo okrenuti  naglavačke to prija našim leđima.

 

 

Međutim leđa koja su dijagnostifikovana nekom patološkom promenom dizajnirana je terapeutska inverzija na platnu (kao i u terapeutskoj  jogi)  gde se platno postavlja par centimetara iznad poda, a instruktor vam objašnjava postupno kako da uđete  u platno i kako da izađete iz njega i na taj način možete prolongirati  hirurški zahvat kod hernija na diskovima kičme.

Često se bol u leđima javlja zbog slabog jezgra pa u tom slučaju vam istezanje preko platna može napraviti veće probleme, zato je važno da pre nego krenete na Aerial jogu napravite intervju sa svojim polaznicima, ali i kao iskusan instruktor uradite par test vežbica pomoću kojih ćete uočiti  sa kakvom posturom i anatomijom ustvari ćete raditi.

Ljudi sa srčanom isuficijencijom i glaukomom  kao i definisanim problemom kičme treba da izbegavaju  inverzije, posebno u platnu.

Moja preporuka jeste da pre nego što krenete na časove ili možda kurs Aerial joge osigurate se da je instruktor obrazovan, strpljiv i pažljiv i da poštuje tempo grupe.

Ukoliko želite da završite kurs za instruktora Aerial ili Lebdeće joge vidite kakav će instruktor da obavi intervju sa vama, koliko će ga interesovati vaše prethodno iskustvo i znanje  ili će vam samo dati broj žiro računa za uplatu kursa. Posao instruktora Aerial joge je pre svega veoma odgovorno zanimanje koje zahteva veliko znanje o ljudskoj anatomiji i fiziologiji, a samo vežbanje uz kompetentnog instruktora koji je pri  tom  drugačiji od ostalih jer je izabrao-la ovaj posao je radost koju  možete samo videti na licima dece u parkovima i na časovima Aerial (Lebdeće) joge.

 

 

Autor: Ana Ninković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *