Tehnika imaginacije predstavlja mentalnu tehniku koja, u psihološkoj pripremi sportista, služi uvežbavanju željenih pokreta, ali na mentalnom nivou bez realnog, fizičkog izvođenja istih. Sportista odabira jedan pokret ili složaj pokreta koji želi da uvežba i zamišlja kako ga obavlja savršeno. To može biti pokret koji u realnim situacijama već izvodi i želi da ga usavrši ili neki nov pokret koji tek treba da nauči.

 

Kako se sprovodi tehnika imaginacije?

Za početak je važno da izaberete i precizirate pokret koji želite da usavršite/naučite. Zatim treba odabrati mesto za vežbanje imaginacije, na početku to treba biti mirno, neometajuće mesto. Opustite se, na primer sednite u udobnu fotelju/stolicu i produbite disanje. Kada ste dovoljno opušteni krenite da zamišljate sebe kako izvodite željeni pokret. Jako je važno da zamišljate sebe da ovaj pokret izvodite savršeno, od početka do kraja! Može se desiti da se tokom zamišljanja pojave slike u glavi kako grešite, u tom slučaju počnite vežbu iz početka. Kada zamišljate sebe, pored toga što je važno da jasno vizualizujete svaki detalj (kako stojite, kako pomerate ruke/noge, kako izgleda reket, loptica i sl.), morate se uživeti u tu sliku kao da se ona zaista dešava što podrazumeva da osetite tenziju u mišićima kada ih pokrećete, da osetite kako držite reket/loptu u ruci, da čujete zvuke oko sebe, da osetite čak i miris ako je moguće.

Ovo mora biti multisenzurno iskustvo, kao da se zaista dešava, osetite ga svim svojim čulima. Sposobnost vizualizacije je individualna stvar, neko ima življu imaginaciju a nekome je jako teško bilo šta da zamisli. Ipak, svako može naučiti ovu tehniku samo je bitno da svakodnevno vežba. U vizualizaciji sopstvenog izvođenja određenih pokreta/udaraca može pomoći gledanje snimaka samog sebe u toku treninga/meča.

 

[ Ovde možete pročitati ,,Kako se osloboditi krivice povodom opsesivnih misli”.]

 

Koliko često, kada i koliko dugo treba izvoditi tehniku imaginacije?

Ovu tehniku ili vežbu treba izvoditi svakodnevno,  i to pred svaki trening i pred svaki meč. Trajanje vežbe treba da bude deset minuta. Kada dovoljno dobro uvežbate tehniku, a to ćete znati ako dovoljno intenzivno možete da se uživite u sve faze pokreta koji vežbate, kada budete stekli doživljaj blizu onog kao kada ste na terenu, ovu vežbu možete početi da radite i otvorenih očiju tokom meča i neposredno nakon meča. Isto tako, možete uvoditi neke „ometajuće“ faktore u svoju imaginaciju npr. zviždanje publike, napetost, tenziju koju osećate dok npr. bacate loptu u koš, a zatim da se vratite u stanje relaksacije i fokusirate na zamišljanje uspešnog izvođenja bacanja.

 

Kakvi su efekti tehnike imaginacije?

Rezultati naučnih istraživanja i praktična iskustva u radu sa sportistima su pokazali da ova tehnika zaista radi, odnosno, da kao efekte imamo poboljšanje u izvođenju određenih pokreta/složaja pokreta, brže se uče novi pokreti i koriguju stari, za bolje efekte naravno bitno je kombinovati imaginaciju sa realnim izvođenjem. Suština u efikasnsti ove vežbe leži u tome što naš mozak ne pravi razliku između onog što se u realnosti dešava i onoga što se dešava „u glavi“, kada stvorite dovoljno živopisnu sliku u glavi aktiviraju se slični neuralni putevi kao i pri stvarnom izvođenju, iako mišićna aktivnost nije istog intenziteta kao u realnoj situaciji važno je da postoji u određenom stepenu i da se određeni neuralni putevi tokom „treniranja“ imaginacije pojačavaju i čine da vam određeni pokret postaje sve više prepoznatljiv i sve više postaje prirodni deo vas. [ Ovde mozete saznati nesto više o tome ,,Kako se osloboditi preteranog osećaja krivice”.]

 

 

Autor:  Sanja Marjanović

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *