Kad nekome spomenem joga vežbe, najčešće vidim da je u zabludi. Mnogi nikada nisu imali dodira sa jogom, a već znaju da je to nešto sporo. Što je sporo nije dinamično. Što nije dinamično to je dosadno i nije zahtevno. Što nije zahtevno, nema izazova. Odmah znam da je to jedan niz iluzija i predrasuda. Tek kada neko, ako do sada nije vežbao, dođe na čas joge shvati da je pogrešno bio informisan.

Postoje vežbe u kojima se usklađuju pokret i dah. Takve vežbe zovemo dinamičnim vežbama. Tokom dinamičnih vežbi, vežbač je zaokupljen disanjem i pokretima, izvođenjem vežbi. Neke od njih mogu biti jednostavne, kao što je Pawanmuktasana serija. Koliko god se ove vežbe činile jednostavnim, one deluju blagotvorno na telo vežbača, a posebno početnike. Među zahtevnijim dinamičnim vežbama najpoznatija je Surya namaskara. Ovaj niz vežbi povoljno utiče na celo telo. Opušta mišiće, zglobove i masira unutrašnje organe. Prave se i druge sekvence vežbi koje mogu biti i jednostavne, ali i veoma zahtevne. Tako vežbač početnik brzo primeti da joga zapravo i nije tako spora, kao što je nekada smatrao.

 

joga poza

 

Nasuprot dinamčnim, postoje statične vežbe. Joga je veoma poznata po ovim vežbama, odnosno asanama. Gledano sa strane, vežbač je u jednom položaju i to izgleda veoma dosadno. Zato i ne preporučujem gledanje joga časova, kao što se javlja ideja kod nekih ljudi. Vežbači joge nisu gimnastičari, niti cirkuzanti da bi ih neko posmatrao. U stvari, tek kada uđete u određeni položaj, shvatate ,,koliko tu ima posla“. Iako određene asane doprinose opuštanju tela, nervnog sistema, masiranju unutrašnjih organa, čoveku koji je svakodnevno napet to nije nimalo lako. Druge asane doprinose jačanju određenih mišića tela. Tek u takvim položajima vežbači shvataju da to što je nešto sporo, ne znači da je i lako. Mnoge vežbe koje se sporo izvode, zapravo su veoma zahtevne, a to ide dotle da što se sporije izvode, potrebnija je snaga, izdržljivost.

Raznovrsnost vežbi, usklađivanje i prilagođavanje osobama koje ih izvode doprinosi se poboljšanju opšteg stanja čoveka. Svaka osoba koja vežba ima svoj motiv zašto vežba. Nekima je motiv da bi smršali, nekima da bi se odmarali, neko voli osećaj posle vežbanja, neko vežba da bi bio zdraviji, neko zbog društva…  Da biste počeli sa vežbanjem ne morate biti niti debeli, niti mršavi, niti gipki, niti bolesni… Svako može pronaći stil i način vežbanja koji mu prija. Svaki čas joge je jedinstveni doživljaj i svaki put neponovljivo iskustvo, a kao što se kaže, iskustvo je najbolji učitelj.

 

Ukoliko želite da pročitate više o jutarnjem ritualu pratite link.

 

Autor : Ivana Stanojević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *