Kada me pitaju da li je moj svaki čas joge isti i da li se izvode uvek iste asane, moj odgovor je: ,,Ne. Moji joga časovi se uvek pomalo razlikuju, radimo vinjase i volim dinamičniji stil vežbanja, ali jedno je obavezno – na času uvek uradimo obrnute položaje.” Postoje razne vrste inverzija, od najjednostavnijih, kada samo odvojimo noge od podloge da podstaknemo cirkulaciju (one su najčešće za početnike ili za osobe sa određenim zdravstvenim problemima), do onih težih kao što je sveća (mada ovu asanu često mogu i početnici da urade), pa do stoja na glavi, podlakticama i rukama.

Sada pričamo o sarvangasani (sveći), koja bi trebalo da se izvodi na svakom joga času, jer se smatra jednom od najvažnijih asana. Sveću mogu da urade i apsolutni početnici, jedino ako ih strah ne blokira, što se može desiti ako neko nije ovu vežbu dugo pokušavao pa čak još i od detinjstva. Strah se polako prevazilazi i malo – pomalo ova asana se ubrzo savlada i postane jedna od veoma ugodnih asana. Polaznici nekad osete i ushićenje i radost kada savladaju ovu asanu. Ovoj asani se prilazi polako, s koncentracijom,  i u početku je  dovoljno ostati par trenutaka pa vremenom produžavati ostanak. Treba raditi pod vođstvom iskusnog učitelja.

 

 

Zašto toliku pažnju pridajem obrnutim položajima,  brojni su razlozi jer puno benefita imamo od ovih asana.

Sve tzv. obrnute asane u kojima je glava dole, a noge gore, imaju poseban uticaj na ceo čovečji organizam pri čemu je najznačajnije: podsticaj rada krvotoka i funkcionisanje endokrinih žlezda. U sarvangasani je naročito izraženo dejstvo na tiroidu koja ima značajan uticaj na fizički, emocionalni i mentalni razvoj; na paratiroidu koja kontroliše količinu kalcijuma u krvi; na hipofizu koja kontroliše ceo endokrini sistem, a čije dobro funkcionisanje uslovljava uravnoteženost celokupnog hormonalnog sistema.

Stagnirajuća krv u donjim delovima tela onemogućava njihovu dovoljnu ishranu:noge postaju teske i trome. Obrnutim položajima tela oživljava se cirkulacija krvi te se ishranjuju kako centralni vitalni organi tako i oni periferni, a ipak značajni delovi tela. Sarvangasana povoljno utiče na vid i sluh, sprečava opadanje kose, a naročito je dobra za kožu lica. Veoma  je blagotvorna za disajne organe pošto doprinosi harmonizovanju protoka vitalne energije –  prane. Dok radimo sarvangasanu možemo shvatiti logično njeno pozitivno dejstvo.

Pored strujanja iz Zemlje i Svemira , koja nam dolaze u obrnutom položaju i sile gravitacije deluju obrnuto na naše telo. Organi koji se u uspravnom položaju tela nalaze u gornjem delu imaju slabiji priliv krvi, budući da srce mora da savladava silu zemljine teže kako bi pumpalo krv do glave. Oni se u ovom stavu nalaze na najnižoj tački i krv zbog svoje težine sama pritiče u organe, dok se srce ne napreže.Srce se u početku odmara kraće, a kasnije sve duže.

Kada vežbamo sarvangasanu, organi donjeg dela tela nalaze se iznad ostalih organa pa se svi organi oslobađaju viška krvi. Krvni sudovi se ponovo skupljaju i postaju elastični. Medicinski eksperimenti su dokazali da sistem krvnih sudova ima sjajnu moć obnavljanja. Osobe koje pate od proširenih vena mogu se uveriti da ovaj sistem gotovo čudotvorno deluje  i na hemoroide. Osobe koje zbog prirode posla moraju dugo da stoje mogu sprečiti pojavu proširenja vena ako ovu asanu praktikuju čak i nekoliko puta dnevno, posebno posle rada.

 

 

Deca bi takođe trebalo da vežbaju sarvangasanu kako bi se psihički i fizički pravilno razvijala, jer ona utiče na timus žlezdu(grudna žlezda) koja reguliše rast.

Treba imati na umu da ovim obrnutim položajima treba prići oprezno: pre početka se odmoriti, naglo se ne odizati i ne ostajati preko mere u položaju. Osobe koje imaju slabo srce, znatno povišen ili snižen krvni pritisak, prekomerno povećanu težinu i neka oštećenja kičmenog stuba, ne smeju  da izvode ovu asanu.

Pripisujući veliki značaj ovoj vežbi, stari jogini su je smatrali majkom svih asana. Skoro da nema organa u telu čoveka na koji ona ne deluje blagotvorno. Odrasli ovim vežbama postižu očuvanje zdravlja, mladalačku svežinu i gipkost. Dokaz za sve ovo su indijski jogiji koji su uspeli sačuvati savršenost svog tela i u dubokoj starosti.

 

Ukoliko vam je Karma zanimljiva tema, bro pratite link.

 

 

Autor : Tanja Tadić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *