Sećam se jednog dana na višoj ispred mene je seo dečko, koji se pridružio našoj grupi na pola semestra. U učionicu je ušao posle pauze i seo ispred mene. Ništa mi nije bilo jasno, ali sam imala osećaj da ga odavno poznajem. Iz priče sam saznala da mu je to prvi dan na predavanjima i da se nikada pre nismo videli. Naš pogled i reakciju koju je izazvao u meni pamtim i dan danas. Iako naš odnos nije bio lak za mene, on je čovek koji je pokrenuo trenutak promene u meni. Naučila sam kako da vladam emocijama. Shvatila sam koje su moje granice i šta to ne funkcioniše u mom odnosu sa drugim ljudima.

Često se desi da mislimo da smo već sreli ljude koje prvi put vidimo u životu. Upravo su to naša sećanja, koja su upisana duboko u podsvesti. Često čujemo rečenicu koja kaže da u životu ništa nije slučajno i da je sve što nam se dešava je rezultat našeg delovanja.

Da li ste se nekada pitali odakle nam sve ove misli, zašto se u nama javlja takav osećaj? Ovo je upravo karma, koja govori o zakonu akcije i reakcije i da nam se sve dešava sa razlogom.

Podsetiću vas na mudru narodnu izreku: ,,Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača”. Poznata misao kojom želimo da kažemo da se strpljivim, poštenim i vrednim radom uvek dolazi do rezultata. Ovo je najbolji način da ostvarimo korist. [U produžetku možete pročitati Strpljenje i transformacija u ljubavi – Venera u Jarcu!]

Da bismo otkrili poruku koja je za nas bitna ne treba da se plašimo i da odbijamo lekcije koje su za nas kamen spoticanja. Upoznajte ih! Naša natalna karta krije naša sećanja iz prethodnih života, krije genetiku odnosno vaspitanje koje smo nasledili iz kuće. Svaki odnos u koji ulazimo je karmički, sa roditeljima, prijateljima, partnerima ili sa kolegama na poslu. Karmičkom astrologijom dolazimo do odgovora zašto se nešto dešava. Karma na sanskritu znači akcija. Iz svega ovoga shvatićete da karma nije nešto čega se trebamo plašiti. Ona nas ne sputava, već nas usmerava i pruža gomilu prilika.

U budizmu karma je bitan pojma. Budističko učenje o karmi ističe voljni momenat. U stvaranju karme namera ima veći uticaj od samog delovanja. Svaka radnja, bilo loša ili dobra, izvire iz uma i ostavlja utisak u umu.

U indijskoj filozofiji karma označava neizbežno i neumoljivo sazrevanje svakog našeg htenja ili čina, odnosno svako delanje koje pokreće lanac uzroka i posledice. Karma drži čoveka u večnom toku zbivanja koji se smatra izvorom patnje i iz kojeg se traći oslobođenje.

 

 

Za svaku misao ili delo koje smo sproveli osetićemo odjek. Zakon karme je najbolje objasniti da ono što činimo drugima kod njih izazivamo reakciju. Našim svesnim ili nesvesnim delovanjem budimo u drugima prijatna ili neprijatna osećanja. Pošto je sve energija taj osećaj ostaje upamćen.

U duši su satkana sva sećanja i delovanja koja uvek nosimo sa sobom. U astrologiji Mesec opisuje našu dušu. U natalnoj karti odnos planeta prema Mesecu pokazuje šta smo spoznali, ali i šta ćemo tek naučiti. Aspekti Meseca će nam ukazati šta smo savladali i šta tek treba da prihvatimo.

Ne treba zaboraviti da situacija, osoba ili emocija koja je za nas izazovna je našoj duši najpotrebnija i najkorisnija. Izlazak iz sigurne zone dovodi nas do spoznaje motiva našeg života.

Saturn, Južni i Severni Mesečev čvor su za ovu tematiku neizbežni. Saturn će opisati sve one momente kada želimo da odložimo događaje jer je za nas u ovom trenutku previše izazova. [O tome kako prevazići izazovne aspekte, pročitajte OVDE.]

Dozvoli on nama da zabušavamo, ali nas nikada ne zaobiđe. Najpametnije bi bilo da uvek sve rešavamo i da ništa ne ostavljamo za kasnije. Svakako nas nauči da pronađemo snagu, poslednji atom energije koji je u nama, i da rešimo sve lagano.

Severni i Južni Mesečev čvor su zaduženi za sve što nam se dešavalo u prošlosti, ali su tu da isprate i sve sa čime se sada susrećemo. Severni čvor je uzrok, dok je Južni čvor posledica. Oni opisuju evoluciju našeg života, odnosno naše duše. Odgovorni su za odnose koje gradimo sa ljudima oko sebe. U sebi nose sva naša iskustva i sve ono što smo naučili kroz vreme, ali smo na sve to zaboravili. Odgovorni su za karmička nasleđa i za zadatak u ovom životu.

Severni čvor i znak u kome se nalazi govori o čemu stalno mislimo, šta je to što iz uma ne možemo izbaciti. Pokazaće put kojim treba sada da idemo i ka kom cilju treba da se krećemo. Ovo su sve lekcije koje sada moramo naučiti.

Južni čvor i znak u kome se nalazi opisaće gde smo najosetljiviji. Predstavlja našu najslabiju tačku jer pokazuje puteve koje smo za sobom ostavili. Ponovo se susrećemo sa ljudima ili događajima gde je nešto ostalo nejasno ili nedorečeno. Tamo gde smo zalupili vrata moraćemo ponovo do te prostorije da spoznamo svoje greške.

Napretka nema dok ne zaronimu u nova iskustva. Hrabrosti imamo za sve i znajte da ćemo se u svemu snaći. Bitno je osloboditi se suvišnih misli jer one stvaraju strah od novih izazova.

 

 

Retrogradne planete opisuju gde se vrtimo u krug. Govore o situacijama kada jednu istu stvar više puta radimo. Za nas predstavlja veliki izazov jer nam je teže da shvatimo suštinu i poentu šta treba da savladamo u odnosu ili situaciji koja nam se iznova vraća. Kada shvatimo koju poruku za nas nosi retro planeta tada smo saznali šta je naša suština. Retrogradnost potiče od latinske reči retro što znači opet, ponovo.

Za naš put u životu važni su nam ljudi sa kojima ostvarujemo odnose. Neki su prisutni ceo naš život, a neki kada završe svoju misiju odlaze. Zbog toga neki odnosi traju duže, a neki kraće.

Mi biramo na koji način ćemo stići do suštine koja je za nas važna. Izbor je naš! Jedina prava odluka je da slušamo svoju želju i intuiciju. Nikada ne možemo pogrešiti u životu dok se vodimo našim principima. Uvek treba da biramo slobodu svog mišljenja i odluke koju donosimo.

Suština je prevazići strah koji osećamo jer nas on sputava i ograničava. Kada prevaziđemo zamke koje možemo otkriti kroz poziciju Meseca, Saturna, čvorova i ostalih pokazatelja u natalnoj karti, oslobodićemo se stega. Tada uzimamo svoj život u svoje ruke i sve za nas postaje korisno. Otkrivanjem nepoznanica postaje sve lakše.

Važno je da upoznamo sebe, da prihvatimo gde zastajemo, šta ponavljamo i da na tome najviše radimo. Svesno otkrivanje i priznanje naših kočnica vodi nas ka otpuštanju. Radom na sebi, kopanjem po fajlovima i datotekama koje smo davno zatvorili i blokirali uspevamo da se promenimo na bolje.

 

 

Autor : Sandra Ristić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

One Reply to “Otkrivanje naše suštine kroz karmičku astrologiju”

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *