Koja je Vaša jutarnja rutina? Da li se nakon buđenja umivate? Da li perete zube? Meditirate? Vežbate? Stružete jezik?

Svako od nas ima neki jutarnji ritual. Tako započinjemo svoj dan. Narod kaže: po jutru se dan poznaje. Danas ima mnogo saveta kako započeti dan. Tako sam i ja pogledala YouTube snimak u kome žena opisuje svoj jutarnji ritual.  Uz svaki od njih daje kratko objašnjenje čemu služi i kako se izvodi: pere zube, čisti jezik (jiva sodhana), čisti nos (Jala Neti), čisti kožu… Meni je izuzetno jednostavno izgledalo čišćenje jezika. Pokazuje neku metalnu napravu u obliku latiničnog slova U uz čiju pomoć skida naslage sa jezika koje su se stvorile u toku noći. Rešim ja da to testiram.

Prvo znam za naslage na bebinim jezicima koje se stvaraju od mleka i majke koje čiste te naslage da bi bebe lakše sisale. Drugo, nikada do sada nisam primetila na svom jeziku naslage koje bih ja morala da skidam sebi. Treće, gde da nađem tu strugalicu? To je meni bilo potpuno nepoznato. Nego, hajde da to testiram.

 

 

Ko zna koliko je tako jutara prošlo od moje odluke, a ne da nisam testirala, nego se nisam ni setila da to treba da testiram. No, eto, dođe i to jedno jutro kada se odmah po buđenju uputim u kuhinju po kašiku,a zatim u kupatilo. Pomislim da je dobro što nema ukućana kojima treba da objašnjavam šta će mi supena kašika u kupatilu. Pređem blago kašikom preko jezika (od korena ka vrhu) i već se vidi prvi rezultat, zaista ima šta da se sastruže sa jezika. Samo mi se kazalo koliko i kako treba da stružem po jeziku. Prvobitno oduševljenje novootkrivenim ritualom se produžilo od jutra do jutra sa po nekim prekidima.

Nakon nekoliko meseci manje-više redovnog čišćenja jezika došla sam do nekih zaključaka. Postoje dani kada ima manje naslaga na jeziku i dani kada ih je više. Više naslaga bilo je u periodima kada sam bila prehlađena ili hrana koju sam jela nije bila najzdravija. Dah i ukus u ustima je postao drugačiji. Ima povoljnog uticaja i na sinuse.

 

 

Jednom prilikom predložim jednoj drugarici, koja je prehlađena, da pokuša sa čišćenjem jezika. Suptilno joj objasnim da se izvodi ujutru odmah posle buđenja. Za čišćenje postoji metalna naprava, ali dobro služi i obična supena kašika. Nekoliko puta se prevuče kašikom po jeziku, sve dok ima naslaga kao skrama. Objasnim još da sam slučajno došla do snimka na YouTube kanalu u kome žena objašnjava da se u toku noći iz želudca vraća i na jezik lepi određeni sadržaj koji ujutru treba izbaciti iz tela, a ne vraćati ga u želudac gutanjem.

 

 

Priču je nastavila druga žena koja se iz svog detinjstva seća svoga dede koji je tupim nožem strugao svoj jezik, a ona se bojala da će ga sebi odseći. To dovodi do zaključka da su i stari ljudi na ovim prostorima znali za struganje jezika i da to nije neki tamo indijski ritual koji mi usvajamo nepitajući mnogo o tome. Pitam se šta još postoji da su naši preci znali, a mi smo to izgubili u svakodnevnici i trci za brže i za bolje. Postojala je mudrost starih ljudi, nisu oni radili sve bez veze. Treba nekada zastati i pogledati na tu stranu. Možda nešto novo vidimo i naučimo, a pritom nam bude i korisno u ovom brzom vremenu, svakodnevnom životu.

 

Ukolko želite da pročitate šta Ivana kaže o statičnim i dinamičnim vežbama pratite link.

 

 

Autor : Ivana Stanojević

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *