Ajurvedski pogled na štitnu žlezdu

 

Možda ste uočili da se o štitnoj žlezdi u skorije vreme piše više nego ikad. Zapravo, o oboljenjima štitne žlezde. Činjenica je da se broj ljudi koji pate od neke vrste poremećaja rada ove žlezde rapidno povećava. Nije li to interesantno? Zašto baš ova žlezda odbija poslušnost tako često? Zašto baš sad, u 21. veku? Još važnije pitanje je – kako prevazići ovo neugodno stanje – ukoliko vas zadesi?

Štitna ili tireoidna žlezda je jedna od žlezda sa unutrašnjim lučenjem – to znači da svoje proizvode (hormone) ispušta direktno u krvotok i na taj način reguliše razne procese u organizmu. Uloge štitnjače su zapravo mnogobrojne i kompleksne, ali pkušaću da pojednostavim – štitna žlezda utiče na regulaciju samog metabolizma, ali i na rad srca, nervni sistem dok kod žena ima udela  u procesu reprodukcije. Ćelije štitne žlezde luče tri hormona – tiroksin, tironin i kalcitonin. Rad štitne žlezde može da se poremeti na više načina i usled raznolikih faktora. Ipak, svi dobro znamo da je u današnje vreme glavni okidač – stres. To zvuči tako izlizano. Možemo reći, promene radi, da je uzrok sam stil savremenog života – brz život, brza hrana – loša hrana, malo odmora još manje sna.

Drugim rečima, što ste dalje od mira i spokoja, od prirode i sami od sebe – to gore po vas i vašu štitnu žlezdu. Ako je već došlo do poremećaja rada ove žlezde, scenario je sledeći: Pored sveg nespavanja, stresa i loše hrane, lekari vas zatrpaju gomilom sintetičkih lekova i moguće je da ćete izlečiti posledice, ali uzrok i dalje buja.

 Interesantno je da se u drevnoj ajurvedi ne spominju oboljenja štitne žlezde. Ipak, postoji stanje nazvano galaganda koje opisuje skup simptoma koji odgovaraju upravo hipotireoidizmu, pre svega oticanje vrata. Hipotireoidizam je stanje kada se hormoni štitnjače luče u umanjenim količinama (ili se ne luče uopšte) i ovo je najčešće posledica nedostatka joda. Količina joda u hrani zavisi od njegove količine u zemljištu. Naša regija nije baš ona koja obiluje jodom, ali je zato kuhinjska so jodirana. Još zdravija varijanta je obilje sušenih i sprašenih algi koje kupujemo u marketima i prodavnicama zdrave hrane.

 

 

Iz ugla moderne ajurvede, funkcija štitne žlezde mogla bi se povezati sa Dhatwagni. Dhatwagni paka je jedan poseban koncept i predstavlja metabolizam tkiva. To uključuje potpunu nutriciju (ishranu) i izgradnju telesnih struktura. Moderna ajurveda tvrdi da su poremećaju štitne žlezde prourokovani disbalasnom dosha, posebno Kapha i Pitta doshe. Neravnoteža dosha je opet posledica onoga što danas nazivamo stresom – loša hrana, nemir, neispavanost, briga, loše vesti, napeti poslovi, loši klimatski uslovi.

Dobra vest je da klimu i mesto boravka ne možemo lako promeniti ali obroke i navike itekako možemo.

Glavni trik ajurvede za očuvanje štitne žlezde je regulacija metabolizma. Sama štitnjača učestvuje u regulaciji metabolizma, a ako mi svojim navikama, ishranom i malim ritualima pomognemo svom organizmu da ostane u balansu i omogućimo najbolje uslove za odvijanje metabolizma, onda će i sami upravljači metabolizmom (štitnjača) biti bez opterećenja i radiće lakše i brže. Logično i jednostavno.

Glavna preporuka ajurvede je korišćenje biljke Jalkumbhi (Pistia stratiotes). Budući da na našim prostorima ne možemo lako i brzo pribaviti razne čudotvorne biljke koje istok preporučuje, možemo se držati bar ovih saveta:

Obroci trebaju biti redovni – važno je imati određeni ritam i poštovati ga. Vremenom će se vaš organizam navići na taj ritam i uštedeće se mnogo energije pri obradi hranljivih sastojaka jer će telo biti spremno za taj „posao“ tačno u vreme obroka.

Ručavajte u miru, jedite svežu hranu. Celovite voćke umesto sokova. Unosite mnogo vlakana. Poslednji obrok u danu neka bude bar 2 sata pre spavanja. Izbacivanje industrijske hrane iz jelovnika se podrazumeva. Umanjiti slane i kisele ukuse. Jesti više riže, ječma, soka od šećerne trske, krastavaca i voća i povrća koja umanjuju kaphu i pittu.

Na kraju, sveto pravilo – sva zdrava hrana ovog sveta neće značiti gotovo ništa ukoliko telu ne pružite i vežbu! Ne morate ići u teretanu niti postati vrhunski sportista. Jedno preznojavanje dnevno, makar i tokom spremanja kuće, sasvim je zadovoljavajuće.

Na sve ovo, ja bih lično dodala: Smanjite skrolanje po fejsu. Isključite TV. Kada vam neko priđe sa lošim vestima, zapušite uši. Nema potrebe da u sebe unosite obilne količine loših i stresnih informacija. Pojačajte muziku. Igrajte društvene igre. Mazite pse. Volite jako. Smejte se glasno. Sve što vaša štitna žlezda želi jeste mir! Mir u svetu, mir oko vas, mir u vama.

 

 

 

Autor : Gorana Belić

 

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

One Reply to “Štitna žlezda glasa za mir”

  1. Posle citanja ovog teksta mogu samo da se pitam da li autorka uopste poznaje ajurvedu. Postoje mnoge biljke i protokoli koje ajurveda koristi kod poremecaja stitne zlezde a u skladu sa vrstom poremecaja. Isto je i sa ishranom. O ovako ozbiljnim temama, neozboljno je pisati na ovakav nacin. Marija Taylor

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *