kafa u beloj čaši na stolu

Kafa je jedan od najvećih poroka današnjih ljudi. Malo ko danas ne pije kafu, a velika većina ne može da zamisli da započne dan bez bar jedne šoljice ovog pića. Kada žena ostane u drugom stanju savetuje joj se da prestane da pije kafu ili makar svede na minimum.

Mnogima to pada teško, jer je odvikavanje od kafe jednako teško kao i odvikavanje od pušenja ili nekog drugog poroka. Najteži deo svega toga je ta navika, i zbog nje mnogi posustanu već na samom početku. I onda trudnice piju kafu, a nakon svake te kafe ih grize savest i brinu se da li su nešto nažao učinile svom biću u stomaku.

Za vas sam osmislila tri vrste prirodne biljne kafe, koje ne samo da nisu štetne, već su i veoma korisne.

 

Kafa od konoplje

Semenke konoplje su savršena i prirodna mešavina lako probavljivih belančevina, esencijalnih masti (Omega 3 i 6), gama linolenske kiseline (GLA), antioksidanata, aminokiselina, vlakna, gvožđa, cinka, karotena, fosfolipida, fitosterola, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina D, vitamina E, hlorofila, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, bakra, kalija, fosfora, i enzima.

Sve aminokiseline bitne za optimalno zdravlje mogu se naći u semenu konoplje, uključujući i gama linolenske kiseline (GLA) koje se teško pronalaze. U 17+ grama omega masti dobijenih od semena konoplje daje dovoljno kontinuirane energiju tokom dana.

Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina uključujući omegu 3, 6 i GLA u savršenoj ravnoteži. Probavljiviji su protein od mesa, jaja, sira, kravljeg mleka ili bilo koje druge visoko proteinske hrane. Bogata je vitaminom E i mogu je jesti i oni koji su alergični na orahe, gluten, laktozu ili šećer – nema poznate alergije na konoplje.

 

Sastojci potrebni za spremanje kafe od konoplje:

1 šolja semenki konoplje

1L vode

1/3 štapića od vanile

1 s.k. cejl. cimeta

1 s.k. rogača u prahu

1-2 s.k. meda

 

Priprema:

U blenderu prvo napravite mleko od konoplje, tako što ćete konoplju i vodu blendati na najjače dok se sva konoplja ne samelje. ​Kada dobijete mleko procedite ga (ja koristim tetra pelenu ili gazu). Vratite mleko u blender i dodajte ostale sastojke, blendajte opet na najjače. Što duže blendate topliji napitak ćete dobiti. ​Sipajte u šolje i uživajte u čaroliji ukusa. Ovako pripremljen napitak može stajatiu frižideru u zatvorenoj staklenoj flaši do 3 dana.

 

Mleko i kafa od kokosa

Kokos je vrlo hranjiv i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 i mineralima, uključujući gvožđe, selen, natrijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Za razliku od kravljeg mleka, kokosovo mleko ne sadrži laktozu.

Pored toga što sadrži sve potrebne hranljive materjie i ima fenomenalan ukus, kokosovo mleko sadrži korisne masnoće tzv. laurinsku kiselinu, srednje masnu kiselinu koja se lako apsorbuje i koristi za energiju neophodnu našem telu.

Kokosove masne kiseline primarno su zasićene masti, ali one vam neće podići nivo holesterola i uzrokovati oštećenja srca. Umesto toga, one su poznate da čine upravo suprotno – kokosovo mleko može vam pomoći u smanjenju nivoa holesterola, poboljšavaju krvni pritisak i sprečavaju srčani ili moždani udar. Kokosovo mleko ne sadrži laktozu, soju ili orašaste plodove te je dobar izbor za svakoga alergičnog na životinjsko mleko ili orašasto mleko.

 

Sastojci potrebni za spremanje kokosovog mleka:

200 gr kokosovog brašna ili mesa iz svežeg kokosa

1L vode

 

Priprema:

Uzmite 200gr kokosovog brašna i potopite ga u 0.5l tople vode. Ostavite to da stoji oko 30tak minuta.  Dobićete relativno gustu smesu koju treba da izlijete u blender i da dodate još vode. Što više vode stavite to će vaše mleko manje masnoće sadržati. Blendajte kokos i vodu dok ne primetite da smesa postaje jednolična. Otprilike 3,4 minuta treba mom blenderu od 450W.

Izlijte dobijenu smesu u sito, ili u gazu koju ste stavili iznad neke posude, šerpe u mom slučaju… Većina tečnosti će sama da se iscedi, a ostatak morate rukama vi iscediti. Kada ste sve procedili dobićete mokro kokosovo brašno, idealno za pravljenje raznih kolačića… Tako ste sa jedne strane dobili kokosovo mleko spremno za upotrebu a sa druge strane sastojak za pravljenje nekog kolača. Ovako pripremljeno mleko može stajatiu frižideru u zatvorenoj staklenoj flaši do 3 dana.

 

 

 

Sastojci potrebni za spremanje kafe od kokosa:

½ L mleka od kokosa

2 s.k. rogača u prahu

1 s.k. cejlonskog cimeta

5-10 hurmi (zavisi koliko slatku kafu želite)

 

Priprema:

Sipajte u blender kokosovo mleko, i slobodno dodajte malo još vode(opciono), stavite hurme, rogač i c.cimet. Blendajte na maksimalnoj brzini par minuta. Naspite u šoljice za kafu i uživajte. Ukoliko želite hladnu kafu dovoljno je da kokosovo mleko držite u frižideru pre nego što odlučite da pravite kafu, a ako želite toplu varijantu dovoljno je da samo malo duže blendate napitak. Ovako pripremljena kafa može stajati u frižideru do 2 dana.

 

Kapućino od suncokreta

Suncokretove semenke su jedinstvena hrana, bogata mnogim vrstama esencijalnih hranjivih materija koje je ponekada teško pronaći u drugim namirnicama. Bogate su vitaminom E, bakrom, kompleksom B vitamina kao što su tiamin, fosfor, selen i još mnogo toga.

Suncokretovo seme, kao i gotovo sve vrste orašastih plodova i semenki, osiguravaju zdrav izvor esencijalnih masnih kiselina; njihove specifične masne kiseline su u obliku linoleinske kiseline. Osim toga, semenke suncokreta su izvrstan izvor vlakana, aminokiselina (pogotovo triptofan), koji čine gradivni blokovi proteina, B vitamini, fitosteroli i drugi.

Iako smo došli do toga da verujemo da konzumiranje masnoća može dovesti do neželjenog debljanja, zapravo je istina suprotna, konzumiranje zdrave masti zapravo vodi do zdravog kardiovaskularnog sistema, stabilne zdrave telesne težine i smanjenog broja telesnih upala.

Zdravi izvori masti kao što su one u semenkama suncokreta su zapravo osnova staničnim membranama, koja dopušta vašem telu ravnotežu hormona, pomaže usporiti apsorpciju hrane u vrijeme obroka, tako da možemo biti duže bez osjećaja gladi, a takođe deluju i kao nosači za važne vitamine D, E i K. Dodavanjem zdravih izvora masti u prehrani, kao što su polinezasićene vrste koje se nalaze u semenkama suncokreta možete doživeti višestruke zdravstvene koristi.

 

 

Sastojci potrebni za spremanje kapućina od suncokreta:

100 gr semenki suncokreta (potopljenih u vodi min. 1h)

1L vode

2  s.k. meda

2 s.k. rogača u prahu

 

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i blendajte na najjače 1-2 minuta. Sipajte u šoljice i uživajte u ukusu. Ovako pripremljena kafa može stajati u frižideru do 2 dana.

 

Ovaj tekst možete pronaći i na sajtu mojaskolanekuvanja.com.

 

 

Autor : Jasmina Bogućanin-Sarvan

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *