umetnička slika crno bele boje

Svest podrazumeva da sve što radite u određenom trenutku radite potpuno svesno – prisutni ste na tom mestu. Ako ste prisutni kad se naljutite, ljutnja ne može da se desi. Možete se naljutiti samo ako ste u dubokom snu. Kada ste prisutni, biće vam prolazi kroz transformaciju. Kad ste prisutni i svesni jednostavno mnogo toga ne može da se dogodi. Sve što nazivamo grehom ne može se dogoditi ako smo svesni. Zapravo, postoji samo jedan greh, a to je – odsustvo svesti.” – Osho

Meni omiljeno u trenucima kada mi je potrebna velika doza pozitivnog, kada su mi baterije skoro pred kraj. OSHO je ovih dana ponovo u mojim rukama i čitajući ga ne mogu a da se ne zapitam:  ,,Da li sam i koliko svesna?”

 

 

U istom trenutku kroz misli mi prolazi skoro već zaboravljena pošalica: ,,Da li si svestan svoje nesvesnosti?!?” Koliko je istine u ovoj rečenici. I onda kreće preispitivanje na temu svesnosti. O tome koliko je važno imati cilj u životu, pročitajte ovde.

Naravno da sam vrlo svesna, uglavnom, skoro uvek. Osim u danima kada je pun mesec, jer to jako utiče na moj san i onim danima kada, bez nekog razloga nešto nisam svoja i tako. Da svesna sam! Međutim, istina je drugačija od onoga kako nam se čini. Recimo, neki moj antistres ritual je usisavanje. Ubedila sam sebe da je to fantastičan način pražnjenja. Elem, u tih 15-20 minuta, koliko traje radnja moje misli odlutaju nekoliko puta od prošlosti do budućnosti i nazad, opet još jedan krug, sa novim mogućim rešenjima i planovima i samo mojim filmom u glavi, u vezi sa određenom situacijom i puufff! Kao ubačena u neku vremensku mašinu kojoj je jedan deo otkazao, pa me je za 20 minuta izmiksovala. Tih 20 minuta bila sam van sadašnjosti, besvesna, izgubljena u mislima, nesvesna.

A koliko je takvih minuta u jednom danu?

Daću sebi slobodu da kažem kako većina nas nije svesna ili je vrlo malo svesna. Svest se vežba. Biti svestan, kontrolisati svoj um i misli nije lako. Jednom kada probate, shvatićete da ste se, ustvari probudili. Svesni ne možete doživeti razočarenja, svesne vas ne može obuzeti bes. Svesni vi jasno vidite situaciju i nema prostora da bes ovlada vama. Svesni nećete u žurbi izjuriti iz stana i pitati se: ,,Da li sam ugasila peglu?” Ili : ,,Jesam li uopšte zaključala stan?”

 

 

Dešavaće se da i pored vežbanja svesti odlutate mnogo puta. Poenta je da se vratite. I nemojte brinuti što odlutate. Radujte se što ste se mnogo puta vratili, jer to je uspeh!

I vežbajte stalno i uvek. Ako jedete, budite svesni da jedete, ako slušate, budite svesni. Budite svesni i kada ste ljuti i kada pričate i kada se smejete. Budite svesni i da postoje trenuci kada niste svesni. I to je uspeh. Jer biti svestan znači biti bliže sebi ( svom biću). Nešto više o preuzimanju inicijative i promenama, pročitajte ovde.

I za kraj ove priče… Kako bi Osho rekao:

„Budite u trenutku. Budite u trenutku celim svojim bićem. Ne dozvolite prošlosti da se meša i ne dozvolite budućnosti da vam upada… Vežbajte budnost!“

 

 

Autor : Jelena Torlaković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *