Ljudi me često pitaju zašto baš joga. Zašto je joga moj izbor i zašto je preporučujem svima, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Pokušaću u ovom tekstu ukratko da odgovorim, a u tome će mi pomoći moji članovi sa svojim iskustvima. Joga, za razliku od ostalih aktivnosti, ulazi u svaki segment i u svaku poru našeg života.

Jača nam imunitet, čini nas zdravijim u svakom pogledu, psihički, mentalno, duhovno, emotivno i na kraju i fizički. Dok nam razni sportovi i fizičke aktivnosti oblikuju tijelo, joga nam oblikuje život. Stičemo disciplinu, mjenjamo navike, jačamo karakter, postajemo svjesniji, odlučniji i hrabriji. I upravo svim ovim naš život postaje kvalitetniji, tijelo oblikovano, zdravo i lijepo a glava čista, kako volimo reći.

Kako je joga promjenila moj život – od svakodnevnog uzimanja analgetika, čestog uzimanja antibiotika, autoimune bolesti, preko velikih strahova, prejakog ega, nikakve discipline i lakog odustajanja (sa 25 godina)…do života u kom prihvatam odgovornost za svoje izbore, i njihove posljedice. Život bez straha, bez pitanja „zasto baš meni“, sa prihvatanjem okolnosti i život sa pozitivnim stavom.

Život u sada a ne u juče i ne u sutra, sada dišem, dakle sada je sve.  I što je najvažnije, život sa velikim HVALA. Zahvalnost na svakom jutru, na svakom udahu, na svakom osmjehu, na zdravlju, sreći i jednostavno životu. Evo nekoliko iskustava mojih jogija, koji će kao u reklami za dobar madrac reći šta je za njih joga uradila. 

 

 

„Na jogu idem 3 godine. Na početku sam osjetila da je to to za mene, da ću ostati u yogi. Mada je bilo trenutaka kada sam pomišljala da bih mogla preskočiti po neki trening, u smislu „iću ću sledeći put“, nisam to radila, jer sam znala da ako tako počnem nema ništa od toga. I natjeram se da upalim auto i krenem (imam 15km do Joga centra). Redovnim odlaskom na časove sam učinila veliku stvar za svoje tijelo i svoj duh. Danas me tijelo služi bolje nego prije 10 i više godina. Nemam više bolove u koljenima, imam više snage i volje za sve poslove više od ostalih članova mog domaćinstva. Ništa mi nije teško. Osim toga, naučila sam da volim sebe, da prihvatam ljude kakvi jesu, da se ne ljutim, da opraštam. Naučila sam da dišem. Da, sa 60 godina sam naučila da dišem i da tako smanjim nivo stresa i da se opustim. Preporučujem yogu svima i savjetujem da kada dođu i ostanu, da ne pokleknu pred izgovorima „nemam vremena“, „poslije ću“ i „samo dok prođe ovo i ono“. Hvala mojim učiteljima yoge i dragim yogijima sa kojima se družim i vježbam, jer me čine srećnom. „

                                                                                                                   Ljilja Mitrović , 60 god.

 

 

„Na jogu sam krenula želeći i tražeći nešto što će me u potpunosti ispuniti, i ubrzo sam shvatila da je joga upravo to. Danas znam da se ništa ne može mjeriti sa yogom i da nema alternativu. Razni problemi vezani za fizičko zdravlje su višestruko smanjeni (kardiološki problemi vezani za aritmiju, nepravilan rad srca, bradikardija, smanjen broj otkucaja srca, srčani zalisci, problemi sa kičmom, umboišijalgija preko 15 godina), tako da na ljekarskoj kontroli nisam bila više od 2 godine. Sada je sve u redu, srce mi odlično radi a i u banju za kičmu sam prestala ići. Snage i volje imam kao nikad prije i često putujem i planinarim sa Planinarskim društvom. Takođe, mentalno zdravlje je unaprijeđeno, pa bih svima savjetovala da se bave ovom disciplinom, koja će im samo razne blagodati donijeti.“

                                                                                                                  Gordana Lendić, 59  god.

 


 

„Idem na jogu 2,5 godine. Imala sam glavobolje i vrtoglavice koje su me noću znale buditi. Sve sam pridavala poslu na kom sjedim 8 sati. Masaže su mi pomagale, ali samo kratko. Od kako redovno radim yogu nemam ni vrtoglavicu ni glavobolju, ne pijem tablete i osjećam se super. Osim toga moj pogled na život se promjenio. Sada više cijenim sebe, imam vremena za sve što želim da radim, na mnoge stvari gledam drugačije nego prije, smirenija sam, promjenila sam ishranu. Putujem, igram folklor, uživam u svakom trenutku sa svojom ćerkom. Ukratko, osjećam se kao da dišem punim plućima i ako i dalje sjedim na poslu najmanje 8 sati.“

                                                                                                             Dijana Stančić, 37 godina

 

 

„Na jogu sam krenula prije 3,5 godine u potrazi za nečim što će mi umanjiti bolove i olakšati svakodnevicu. Imam osteoporozu i slabinski dio kičme mi je najosjetljiviji, tu su mi najrjeđe kosti i najbolnija tačka. Često mi se dešavalo da mi se taj dio povrijedi i onda treba vremena da popusti. Sada mi je slabinski dio kičme ojačao i kičmeni stub je elastičan pa tegobe i ako dođu uz vježbe brzo prođu, bez ljekarske intervencije.  U vratnom i ramenom dijelu se osjeti poboljšanje, bolja cirkulacija i nema bolova. Joga mi je pomogla i u drugom smislu. Imam volje za sve, igru sa unučetom, planinarenje i razna druženja. Postala sam sigurnija u sebe i znatno zadovoljnija životom. Neke stvari koje su mi prije smetale sad gledam drugačije, radujem se malim stvarima, ne mislim o stvarima koje su me povrijedile, prihvatam i volim druge a sebe više cijenim. Jednostavno vjerujem u život.“                                             

                                                                   Ljubica Leščešen,
60 godina

 

 

Ovo je samo dio onog što svakodnevno slušam od svojih članova.

Još uvjek gledam oko sebe, meni bliske i drage ljude kako teturaju kroz život. Kao pijani omamljeni raznim programima i normama koje smo naslijedili od isto tako nesvjesnih predaka. Po nekad patim jer ne žele pomoć, a tu im je nadohvat ruke. A onda se osvjestim i shvatim da su oni tu da me podsjete kako sam isto tako  nesvjesno i programirano tumarala kroz život prije yoge, prije mog gurua, knjiga i svega što me je probudilo. I veliko hvala Miloradu Beri, što sam danas tu gdje jesam.

Joga nije čarobni štapić i ne odnosi probleme i bolove preko noći. Potrebno je rada i discipline, truda i volje, ali rezultati su obećani. Uzmite svoj život i zdravlje u svoje ruke.

 

 

Autor : Slađana Bruić

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

One Reply to “Prije i poslije joge”

  1. S svim gore napisanim od strane gosp. koje idu na yog se slazem , i ja sam pocela s yogom prije tri godinei danas u sedamdesetoj osjecem kao da mi je deset manje, preporuke i svim zenama narocito malo starijim.Poz .grupi.

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *