dete se igra sa psom

Ljuljanko kao senzorna, kognitivna i telesna podrška u dečijem psiho-telesnom razvoju

Kada pogledate vaše dete u igri da li pomislite odakle mu toliko energije ili kažete sebi da će se jednom i na plafon popeti ili  vas jednostavno podseti na malo majmunče.

Dete u sebi nosi toliku količinu energije ili životne sile sa kojom bi moglo da poleti, ali kada takva jedna energije poteče kroz mali dečiji sistem ukoliko se ne usmeri to prelazi u haotično trošenje kroz skakanje, trčanje i nesigurne pokrete ili druga strana ove vrste pražnjenja jesu igrice sa sadržajem koji podiže adrenalin i na taj način dete se bez upotrebe svojih telesnih sposobnosti prazni kroz psovanje, vikanje na ekran ili pokrete tela koji simuliranju npr. vožnju kola  i sl.

Najbolje vežbanje za svako ljudsko biće jesu vežbe gde je centralni i vegetativni nervni sistem uključen u isto vreme u procesu vežbanja, što znači da treba da osmišljavamo kroz pokrete cilj i svrhu kao i da rešavamo određene zadatke (prepreke ili teškoće) kako bi napredovali ili došli do željenih rezultata.

Vežbanje sa Ljuljankom upravo dozvoljavaju deci da iskoriste svoju kreativnu energiju, kognitivne veštine u prijateljskom okruženju, da li u svojoj sobi ili u specijalizovanim salama gde se vežba Lebdeći sistem joge, pilatesa ili fitnesa.

 

Kroz penjanje i ljuljanje u vazduhu deca razvijaju snažan osećaj ravnoteže kroz ono što je poznato kao vestibularni sistem, a na Ljuljanku oni mogu da dožive kretanja u različitim pravcima i poboljšaju prostornu orijentaciju. Pored toga kroz pokrete kompresije, vuče platna u zglobovima deteta podstiče se rad proprioceptora. To znači manje razbijenih lampi, manje modrica i udaraca od divljih i nespretnih sudara i padova. Jačanje propriocepcije kod deteta pomaže u regulisanju nervnog sistema. U vežbanju sa Ljuljankom vaše dete dobija veliku izloženost taktilnom osećaju koji takođe pomaže u boljoj organizaciji u mozgu.

 

Interakcija sa Ljujankom ne samo da pruža bolji taktilni i senzorni unos informacija u telesni sistem već pomaže i u razvijanju motoričkih sposobnosti povezanih sa snažnim rukama kao što je pisanje i upotreba pribora za jelu. Mnoge poze koje se uče u Lebdećim igraonicama ili kući na Ljuljanku  jačaju jezgro tela ili trbušni zid i mišiće leđa što doprinosi boljem držanju tela i sprečava buduća povređivanja (padove i sl.). Dete koje odlazi u inverzije (obrnute) položaje dovodi svežu krv do mozga, ishranjuje ga što poboljšava samoregulaciju i pomaže u pravilnom razvoju mozga, a ovi elementi  kada se povežu sa sporijim meditativnim disanjem (Nešto više o Lebdećoj meditaciji možete saznati ovde. ) mogu pomoći deci sa anksioznošću ili poremećejem pažnje da pronađu novootkriveni osećaj smirenosti.

Koje su kognitivne koristi?

Pažnja i fokus

Lebdeće pozicije u vazduhu  zahtevaju daleko više koraka u vežbanju nego na čvrstoj podlozi, deca moraju da se fokusiraju inače ispadaju iz viseće ljuljaške. Ljuljanko koja se inače podešava po visini deteta. Kompleksni položaji zahtevaju radno pamćenje, motorno planiranje i svest, kognitivne veštine višeg nivoa potrebne za samoregulisanje ponašanja. Lebdeći sistem vežbanja poboljšava sposobnost da se bude manje reaktivan i svesniji toka misli i govora. Svaki put kada vežbamo novu veštinu mi gradimo novi neuronski put, tako da se kroz istraživanje pokreta na Ljuljanku u kući ali i na časovima Lebdećeg sistema vežbanja  deca grade čitavu neuronsku mrežu.

 

 

Jedan od prvih studija gde je postavljeno  i organizovano grupno vežbanje na Ljuljanku za decu jeste u Sarajevu i njihova zajednica se zove Leptirko (fb stranica), a instruktorka te zajednice  nakon samo mesec dana vežbanja sa decom primećuje kako se veliki broj mišićnih grupa aktivira kroz vežbanje, a deca su stekla veće samopouzdanje.

I ono što je najbitnije jeste da je ovo neverovatno zabavno…

Vežbanje na Ljuljanku ima prednosti koje bih mogla na više stranica pisati, ali ako želite da se informišete o celom konceptu vežbanja kao i samoj Ljuljašci Ljuljanko pratite sajt www.lebdecisistem.rs kao i fb stranicu Ljuljaška Ljuljanko.

 

Sjajan tekst o uverenju pronađite na sledećem linku.

 

 

Autor : Ana Ninković

Podeli sa prijateljima 🙂
TwitterFacebookLinkedInPin ItWhatsAppViber

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *